X

Kenny Belaey in World Cup Antwerpen!

Dat de werelden tussen twee wielen mét en zonder motor niet zo ver uit elkaar liggen bewees Sven Nys nog maar eens vorige week. BMX’ers die gaan motorcrossen zijn er ook genoeg en in de trial zijn motortrial en fietstrial evenzeer nauw verwant! Wat Eddy Lejeune in de jaren tachtig was voor het motortrial is de Bellemnaar (Aalter) Kenny Belaey in de biketrial: absolute wereldtop dus. Kenny is dit weekend in eigen land te bewonderen op de Grote Markt van Antwerpen tijdens de derde ronde van de UCI World Cup. Daar staan op zondag de finales op het programma. Maar vanaf morgen is er gratis spektakel te zien op de Grote Markt tijdens de GP van de biketrial! Hier vind je het volledige programma.

Don’t try this at home kids! Ook Wesley Belaey, de broer van Kenny, doet op zijn fiets waar gewone stervelingen van dromen.

Van Belgische zijde wordt het ook uitkijken naar coming man Iciar Vanden Bergh uit Tremelo. Zijn voorbeschouwing lees je hier . Verder wordt het ook uitkijken naar Wesley Belaey, broer van Kenny en de sympathieke Nederlander Rick Koekoek die in de 20″ categorie uitkomt. Hieronder lees je een voorbeschouwing met Kenny Belaey.

Kenny ‘Brabo’ Belaey Vs. Gilles ‘Antigoon Coustellier?

Na drie succesvolle edities in Knokke-Heist verhuist de World Cup fietstrial dit jaar naar Antwerpen. Op de prachtige Grote Markt neemt de wereldtop het vanaf vrijdag tegen elkaar op in de derde ronde van de UCI World Cup. De rode draad doorheen de Belgische edities van de weredlbeker is uiteraard Kenny Belaey. Belaey won twee edities in Knokke, toch start de triallegende zondag in eigen land als underdog. De gedoodverfde favoriet is immers de Fransman Gilles Coustellier. De dubbele wereldkampioen uit Martigues koppelt explosiviteit aan een fabelachtige techniek. Als één man Coustellier kan stoppen dan is het Kenny Belaey…

We kunnen het niet laten, toch even een motorvraagje om te beginnen. Wat heeft de achtvoudige wereldkampioen fietstrial met motoren?
KENNY BELAEY: “Waarschijnlijk meer dan mensen op het eerste zicht zouden denken. Mijn pa reed motortrial en ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in alles met motoren. Vooral in de winter zit ik af en toe op een trialmotor en ik heb wel eens een wedstrijd meegepikt, maar eerlijk gezegd mijn techniek is ondermaats. Ik rijd op een trialmotor zoals op de fiets; je kweekt er in ieder geval spieren mee! Als ik de tijd heb volg ik ook wat er gebeurd in de motortrial en motorcross. In de jeugd kwam ik zo Toni Bou tegen vroeger. Als Belgische topsporter is en blijft Stefan Everts persoonlijk een voorbeeld. Stefan stond zoveel jaar aan de top, hij won 10 wereldtitels en overwon grote tegenslagen, hij leefde voor zijn sport en was op en top professioneel. Dat probeer ik ook op mijn manier in de fietstrial te doen.”

Hoe sta je er fysiek voor in de aanloop naar één van jouw belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Geen last meer van jouw knie (begin juni liep Belaey een kniekwetsuur op)?
KENNY BELAEY:
“Prima, de knieproblemen zijn helemaal van de baan. Na het EK begin deze maand heb ik me héél intensief voorbereid op de World Cup in Antwerpen. Gedurende bijna drie weken heb ik keihard getraind. Zowel qua volume als intensiteit heb ik mezelf nog nooit zo gepusht. Overal deed het zeer, het leek wel of ik uit elkaar ging vallen. Allez spreekwoordelijk dan! Deze week heb ik een rustweek, gekoppeld aan enkele shows tijdens de Tour de Wallonie. Maar die trainingsstage deed me echt deugd. Eigenlijk was het een soort van vakantie in mijn eigen huis. Voor de vorige World Cup (in Biella, Italië) had ik heel veel extrasportieve beslommeringen. Nu heb ik alleen voor de sport geleefd. Geen afleiding, geen e-mails, een minimum aan telefoontjes. Ik had geluk dat het nu voor veel mensen vakantie is zodat mijn onbereikbaarheid niet direct een probleem vormde. Ik kan het iedereen aanraden!”

Kenny Belaey:”Wat Stefan Everts heeft gedaan in de MX wil ik in de biketrial doen.”

Heb je het gevoel dat je dit jaar nog progressie hebt gemaakt. De topwedstrijden gaan allemaal tussen jou en Gilles Coustellier?
KENNY BELAEY:
“Ik heb zeker nog progressie gemaakt. De rest is blijven stilstaan, maar Gilles is op zijn zelfde hoge niveau blijven presteren. Je merkt ook dat het verschil tussen ons en Vincent Hermance groter is geworden. Dit seizoen is het verschil tussen mezelf en Gilles daarentegen kleiner dan in 2009. Al moeten we er geen doekjes om winden hé. Wat Gilles laat zien is haast buitenaards. Zo sterk. Uit de fietstest die ik laatst heb afgelegd bij Paul (Van Den Bosch) blijkt dat ik fysiek sterker ben dan ooit. Ik sta nu ook scherper dan bijvoorbeeld in de zwakke World Cup van Italië. Bovendien was ik sinds het WK in Canberra, Australië al dikwijls de evenknie van Coustellier. De aanhouder wint, dus waarom niet in Antwerpen?”

Vorig jaar werd je vooruitgestuwd in Knokke door een uitzinnig publiek. Is dat jouw thuisvoordeel?
KENNY BELAEY:
“Absoluut, ik ben altijd op mijn best als ik voor een grote uitdaging sta. Vorig jaar was er heel veel volk in Knokke en ze waren ook nog eens heel enthousiast. Dat was een enorme kick, zeker omdat ik het ook nog eens afmaakte. Hopelijk is er weer zo’n fantastisch publiek straks op de Grote Markt. Maar het sportieve chauvinisme van de Antwerpenaars kennende denk ik niet dat dàt een probleem wordt!”

Waarom moeten mensen naar de Grote Markt van Antwerpen komen?
KENNY BELAEY:
“Het is heel spectaculair, je zit vlakbij de actie. Bovendien is niet alleen een wedstrijd op dit niveau speciaal in België ook het kader is fantastisch: met rotsen en andere hindernissen die speciaal werden aangevoerd op de Grote Markt van Antwerpen voor deze World Cup. Rondom zie je al die historisch gebouwen, het standbeeld van Brabo… Dit is uniek: vergelijk het maar met een Supercross in het midden van de stad! Biketrial is ook heel spannend, de wedstrijden worden op het scherp van de snee en enkele puntjes beslissen over winst of verlies, er is veel sfeer. En ook leuk in tijden van crisis: de inkom is helemaal gratis. Dus zeker komen kijken, zou ik zeggen!”

Waar is de grootste kans op Belgisch succes dit weekend in Antwerpen voor deWorld Cup  of in Lommel met de GP?
KENNY BELAEY: “Pff, moeilijk te zeggen. (grijnst)Of is dat een strikvraag misschien? Weet je naargelang het weer en de voorbereiding van het circuit kan het in motorcross sneller of makkelijker liggen. Zelfs in het zand en zelfs in Lommel. In biketrial weet je gewoon dat het parcours altijd moeilijk ligt!”


Tussenstand UCI World Cup – 26″ na twee ronden 1. Gilles Coustellier (FRA) 250 ptn, 2. Kenny Belaey (BEL) 215 ptn, 3. Vincent Hermance (FRA) 215 ptn, 4. Guillaume Dunand (FRA) 175 ptn, 5. Marc Caisso (FRA) 175 ptn, 6. Andrei Burton (GBR) 175 ptn, 7. Hannes Hermann (DUI) 165 ptn, 8. Giacomo Coustellier 156 ptn, 9. Aurelien Fontenoy (FRA) 150 ptn, 10. Kevin Aglae (FRA) 140 ptn

Credit foto’s: Graeme Murray, Naim Chidiac/Red Bull Photofiles