X

Aftellen naar 85cc Junior WK met Luca Nijenhuis

De snelste kids ter wereld staan komend weekend aan de start in het Franse Dardon Geugnon voor het FIM Junior WK. Zeker de 85cc Junior wereldtitel  is er één met veel weerklank. Het is ook een klasse waar talent uit onze regionen hoge ogen zou kunnen gooien. Denk maar aan Brent Van Doninck, Brian Bogers (leider in het EK 85cc), Ludovic Brevers, Bas Vaessen, Daymond Martens en Axel Nijs. Jammer genoeg zal Micha Boy De Waal niet kunnen rijden in Frankrijk. Gelukkig is er ook nog Luca Nijenhuis (Gebben Yamaha Team). Met nog twee ronden te gaan staat Luca op kop in de ADAC MX Junior Cup. MXM had onlangs een gesprek met de meervoudige jeugdkampioen uit Heerde.

Hoe kijk je terug op het seizoen tot nu?
Luca Nijenhuis: “
In het begin van het seizoen hadden we wat problemen met de Yamaha, maar nu loopt hij uitstekend. Ik sta op dit moment eerst in de ADAC voor Brent Van Doninck en ik hoop ook om die Duitse titel te pakken. Dat zou mooi zijn!”

Luca knalt de Horensbergdam rond tijdens Everts and Friends.

Je hebt duidelijk voor het Duitse kampioenschap gekozen want in het NK heb je enkele wedstrijden gemist. Vanwaar die keuze?
Luca Nijenhuis:
“Het is gewoon een heel mooi kampioenschap. De wedstrijden zijn veel mooier dan in Nederland. Er is veel publiek, er wordt over twee dagen gereden en het is een hoog niveau. De banen zijn in het algemeen ook erg mooi daar. Een favoriete baan heb ik niet echt, maar zoals Aichwald bijvoorbeeld dat is wel een echte klassieker. Heel leuk om te rijden en erg veel publiek.”

Vorig jaar reed  je ook al ADAC trouwens?
Luca Nijenhuis:
“Dat klopt vorig jaar werd ik vierde in de eindstand. Ik heb wel het gevoel dat het nu me nu allemaal makkelijker gaat. Het rijden gaat fijner en sneller. Tegenover de Suzuki vorig jaar ligt de Yamaha me nu beter.”

Net zoals voor Micha Boy De Waal en Brent Van Doninck is dit ook jouw laatste seizoen op de 85cc. Wat brengt 2011?
Luca Nijenhuis:
“Sowieso stap ik over, alleen zijn we er nog niet uit of het op een 125cc tweetakt wordt of op een 250cc viertakt. Tegenover dit jaar zal het natuurlijk anders zijn met het EK MX2 dat ook bij de GP’s komt. Maar aan de andere kant als je voor de 125cc tweetakt kiest wordt het wel moeilijker in wedstrijden buiten het EK. Het is niet evident om met een 125 tegen de MX2’s te rijden!”

Het publiek heeft tijdens Everts and Friends volop genoten van de Future Stars tegen de GP Stars. Wat vond je van die wedstrijd?
Luca Nijenhuis: “Ja, dat was echt leuk! Normaal baal je natuurlijk als iemand je voorbij komt maar als Shaun Simpson of Jeffrey Herlings langs komt is dat wel even anders. Ik probeerde nog even aan te pikken. In het begin gaat het nog een beetje maar dan rijden ze wel weg. Ook die start is gaag, je kijkt achterom en dan zie je al die toppers achter je staan! Dat is toch heel anders dan normaal. Je ziet de jongens altijd rijden op TV en nu rij je plots met hen samen.”

Wie op jouw niveau rijdt, heeft toch de ambitie om prof te worden en zo ver mogelijk te komen. Werk je ook al samen met een trainer bijvoorbeeld?
Luca Nijenhuis:
“Voor het trainen, helpt Jan Postema mij. Voor al de rest kan ik gelukkig op mijn vader rekenen!”

Hoe gaat het met school bij jou?
Luca Nijenhuis:
“Dat gaat prima, ik zit op de topsportschool en ik kan vrij krijgen voor mijn sport als dat nodig is. Om te rijden train ik altijd op woensdag en ik had wat geluk met het uurrooster. Dit jaar waren dat allemaal wat minder belangrijke vakken zoals godsdienst, tekenen en muziek. Die mocht ik overslaan zodat ik eerder weg mocht. Om naar een ADAC te rijden kon ik ook gewoon de vrijdag vrij krijgen. Toetsen moest ik dan wel inhalen. Maar het was wel goed geregeld.”

Je traint ook mee met de talentselectie van de KNMV. Hoe gaat dat in zijn werk?
Luca Nijenhuis:
“Enkele weken geleden zijn we zo twee dagen in Frankrijk gaan trainen. Of soms is dat op een baan in Nederland. Als het kan probeer ik er toch bij te zijn want je steekt er altijd iets van op.”

Wat is jouw ultieme doel of droom?
Luca Nijenhuis:
“Wereldkampioen worden of in Amerika geraken. Als je ziet hoe het er in de Supercross of in de Nationals daar aan toe gaat, dat is gewoon fantastisch. Ik heb wel een paar SX-wedstrijden, maar dat was geen enorm succes zeg maar. Tijdens de Supercross in Goes kwam ik te kort op een triple en brak ik allebei mijn polsen. Toch vind het heel leuk om te doen hoor. Natuurlijk mag je die wedstrijden in Nederland niet vergelijken met Amerika. Alles is veel kleiner en smaller…”

Wat doe je goed en wat kan beter?
Luca Nijenhuis: “Een sterk punt is het springen, hoor ik wel eens. Verder zou ik het niet zo weten. Mijn eerste ronde kan zeker beter. Vaak kom ik wat agressiviteit te kort in het begin. Op die manier laat je toch wel wat liggen. Op zich gaat het op de harde banen wel goed. Dat heb ik ook bewezen in Duitsland. Het is niet zo dat ik alleen maar snel ben in het zand.”

Naar wie kijk je zelf op?
Luca Nijenhuis:
“Wat Jeffrey Herlings doet is wel héél knap. Hij is net iets ouder dan mij, een paar maanden. Dat hij het nu al zo goed doet in het WK is wel heel mooi om te zien. Probeer het maar! Jeffrey is ook wat groter en vooral veel breder dan mij. Ik ben nog niet uitgegroeid dus hopelijk word ik zelf nog wat groter. Ook mannen als Townley of Stewart vind ik heel erg goed en vroeger Ricky Carmichael.”

Nijenhuis is goed bezig: op kop in de ADAC, derde bij de Honest International in Denemarken en tweede bij Everts and Friends in Genk.

Dit weekend rijd je voor een wereldtitel in Frankrijk, da’s toch een heel bijzondere wedstrijd hé?
Luca Nijenhuis:
“Echt super is dat. Twee jaar geleden, ging het ook al heel goed tijdens het WK 85cc in Heerde waar ik 8ste werd. Daar was ik heel blij mee. Kijken wat het dit jaar wordt want in Heerde had ik ook thuisvoordeel in het zand. In Frankrijk zal het wel hard zijn.”

Waar ben je het meest trots op?
Luca Nijenhuis:
“Het Junior WK 85cc twee jaar geleden. Ik had nooit verwacht dat ik zo ver zou komen. Als 13-jarige kwalificeren voor het WK was al mooi en dan werd ik twee keer negende, in totaal was ik achtste.”

Nu ben je aan je top op de 85cc?
Luca Nijenhuis:
“Ja, dat denk ik wel. Veel harder kan niet meer, er zit niet meer in, maar dit jaar gaat het ook gewoon goed. Daarom wil ik ook wel proberen om in het WK voor een podiumplaats te gaan. Dat zou mooi zijn.”

Motorsport zat jou in het bloed zeg maar, want jouw vader Adrie begon als crosser maar werd later een goede wegracer (o.a. 3de in het EK 80cc). Zag hij jou niet liever op het asfalt?
Luca Nijenhuis:
“Toen ik vijf was kreeg ik een crossmotor en ik vond het meteen geweldig. Later ben ik dan competitie gaan doen. Mijn pa zou het wel leuk vinden als ik ga wegracen denk ik, maar dat vind ik zelf maar niks. Ik vind het niet leuk.”

Dan gaan we jou nooit in de TT van Assen zien?
Luca Nijenhuis:
“Nee, ik denk het niet.  Liever in Lierop!”

Wil je nog iemand bedanken?
Luca Nijenhuis: “Gebben motoren en mijn ouders natuurlijk.”

Credit foto’s: Olivier Evrard, CDS