Geen Cairoli en Philippaerts in MXoN?

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Zoals we gisteren al twitterden zit het er bovenarms op tussen de Italiaanse federatie enerzijds en Yamaha Europe en KTM anderzijds. Het dispuut gaat over welke logo’s zichtbaar zijn op het MXoN shirt van Tony Cairoli en David Philippaerts. Dit is bij wel meer teams een gevoelig punt en zorgde ook in het Belgische team in het (recente) verleden voor spanningen. Het zijn in de meeste gevallen de nationale federaties die opdraaien voor de transport-en verblijfskosten. Voor de VS is dit voor de Europese teams uiteraard een flinke hap!

Het standpunt van de Italiaanse bond lijkt op dit moment een definitief njet, waardoor bondscoach Andre Bartolini heeft gekozen voor Alessandro Lupino in MX2, voor MX1 en Open zal gekozen worden tussen Davide Guarneri, Manuel Monni en Alex Salvini. Met andere woorden; een B-team.

Op 7 juli kregen Cairoli en Philippaerts het nieuws over hun selectie. Nu vrijdag maakten KTM en Yamaha Europe echter duidelijk dat hun rijder niet beschikbaar zouden zijn voor de MX of Nations op 26 september. Ondanks het voorstel van de Italiaanse bond om de vier sponsorposities op de mouw te verdelen; 2 voor de industrie en 2 voor het team.

Cairoli zette vorig jaar het Italiaanse MXoN publiek in vuur en vlam in Franciorta.

De Italianen beginnen aan hun zesde jaar met het Azzura project (de bekende hemelsblauwe truitjes). Dit truitjes is dan ook de enige verplichting want zowel de logo’s op de motor zelf, op de broek, laarzen, handschoenen en helm  mogen ingevuld worden door de rijder en zijn team.

Hoewel de bond niet begrijpt waarom Yamaha Europe en KTM hier niet mee akkoord gaan, hebben ze deze beslissing aanvaard. Op hun beurt laten ze wel weten dat alle reis-en logistiekkosten die verbonden zijn aan het Italiaanse team worden gedragen door de federatie. Het gaat om een bedrag van 50.000 euro om de rijders, motoren, mechaniekers enzovoort ter plaatse te krijgen. In die categerie enzovoort valt zelfs een eigen medische staff. Wordt meer dan waarschijnlijk nog vervolgd. Want een MX of Nations zonder Cairoli en Philippaerts, dat kan toch niet?

Credit foto’s: Massimo Zanzani

Uw reacties