X

Green Flag: knopen doorhakken

Nog vier GP’s scheidden ons van het einde van dit seizoen. Kunnen de Belgische en Nederlandse rijders nog iets laten zien? Misschien wel, maar of dat veel invloed zal hebben op de WK eindstanden valt af te wachten.

Pakt Clément Desalle dit jaar nog een derde GP zege?

Clément Desalle heeft momenteel een achterstand van 79 punten op Antonio Cairoli. Behoudens een ongelofelijke pechreeks of een zware val  van Tony uit Lommel lijkt het MX1 kampioenschap gereden. De strijd om de derde plaats – waar allicht ook een aantal lucratieve bonussen aan vasthangen – belooft echter nog spannend te worden. David Philippaerts telt 16 punten voorsprong op Max Nagl en 23 op Steve Ramon. Met andere woorden: bij Rockstar Teka Suzuki kunnen ze nog voor een 2-3 gaan. Ken De Dycker lijkt vrede te moeten nemen met de 6e plaats, tenzij Steve Ramon een pak punten laat liggen. Kevin Strijbos heeft een top-10 klassering wellicht al uit zijn hoofd gezet want de Beursfoon-Suzuki rijder trekt binnen twee weken niet naar de Braziliaanse GP en laat zo een karrenvracht aan punten liggen.

Jongens als Marc de Reuver, Manuel Priem en Kevin Wouts kunnen hun klassering de volgende weken nog gevoelig verbeteren. Een uitschieter in Loket, Lierop of Fermo kan hun seizoen toch nog wat glans geven. Bovendien, komt zo’n uitschieter altijd van pas bij contractonderhandelingen.

Mogen we nog een uitschieter verwachten van Manuel Priem?

In de MX2 kan er nog meer veranderen. Zo telt Jeffrey Herlings nu maar 23 punten achterstand op Ken Roczen en 8 op Steven Frossard. De 2e of 3e plaats blijven dus mathematisch mogelijk.  Voor Joël Roelants en Jeremy Van Horebeek , momenteel zevende en achtste, zit de 5e plaats er nog steeds in. Dit onderling prestigeduel krijgt nog meer spankracht doordat de MX2 plaats voor het Belgische MXoN team op het spel staat. Wie dit weekend in Loket de beste indruk nalaat (de meeste verse dus) maakt allicht het meeste kans om volgende week zondag zijn naam over de Keiheuvel te horen schallen.

Toch werpen er zich nu al een aantal vragen op. Over de keuze van Clément Desalle als MX1 rijder is er ons inziens geen discussie mogelijk. Moeilijker wordt het al bij de keuze van een rijder voor de Open klasse. Ken De Dycker blesseerde zich begin juli op een moment dat hij terug op dreef leek te komen en was nagenoeg een maand inactief. De keuze voor Steve Ramon drong zich op. Tot Ramon zich vorige zondag blesseerde tijdens de 2e reeks van de GP Limburg.

Afwegen dus voor Joël Smets. De bondscoach informeert zich bijna dagelijks over de gezondheidstoestand van beide rijders vernamen we dinsdag van iemand uit De Dycker’s naaste entourage. Blijkbaar leek deze laatste zich al min of meer bij een niet-selectie neergelegd te hebben.  Maar toch, wij hadden graag nog eens de Keeno van in Budds Creek 2007 teruggezien. Zeker nu de Beer van Lubbeek Amerikaanse plannen lijkt te koesteren. Overigens, zou Joël Roelants ook graag de grote plas over willen? De twee hadden dinsdagavond alleszins veel aan mekaar te vertellen. Of had Roelants het misschien over het eten in de kantine  bij Nestaan JM Racing KTM?

Joël Roelants doet mysterieus als het over transfers gaat, maar volgens ons blijft hij in Lommel werkzaam.

Dat wil niet zeggen dat Smets’ keuze voor de ideale MX2-rijder hartverscheurend moeilijk gaat worden. In de Franstalige krant La Dernière Heure werd geopperd dat een selectie van Jeremy Van Horebeek wel eens problematisch zou kunnen worden omdat Pro Circuit Kawasaki hem geen (Amerikaanse) motor zou willen lenen voor de MXON. Een theorie die door een insider meteen van tafel werd geveegd. Nog een week geduld dus.

Ook voor de complete transferpuzzel af is zullen we nog wat geduld moeten opbrengen. Maar toch ziet het er naar uit dat Kawasaki’s aankondiging van de komst van Searle en Anstie naar Monster Energy CLS, een en ander in een stroomversnelling zal brengen. We kunnen ons dit weekend al aan een aantal officialiseringen van tra verwachten, waaronder allicht die van Jeremy Van Horebeek’s transfer naar het KTM fabrieksteam.

Nog iets om naar uit te kijken dit weekend, het vervolg van Jeremy Delincés interim op de Nestaan JM Racing KTM in het WK MX2. En het  WK debuut van zijn streekgenoot Cédric Lieber. Meteen is de Waalse inbreng in het WK aanzienlijk vergroot.

Redenen genoeg om naar de Tsjechische GP uit te kijken. De komende weken blijven wellicht ongemeend boeiend in motorcrossland.

Overigens toch nog even meegeven dat u dit weekend ook gratis naar de 12 Heures de La Chinelle

kan gaan kijken.

Foto credits: CDS Images