X

Unadilla : Bubba vs Dungey vs Desalle ?

Dit weekend is er de national in Unadilla. Op zich geen speciale wedstrijd zouden er niet enkele special guests rijden. Zo maakt James Stewart na maanden blessureleed zijn langverwachte rentree. Ook Jason Lawrence, die na het SX seizoen zijn team zag failliet gaan, vond een nieuwe sponsor en zal van de partij zijn. Maar de meeste (europese) ogen zijn ongetwijfeld gericht op onze Clement Desalle. Vorig jaar nam de panda reeds deel aan de national in Washougal. Hij deed het toen puur omdat hij hetzelf wou. Zonder enige steun en met een tweedehandse standaardmotor opende hij daar menige ogen door daar vooraan mee te gaan strijden. Dit jaar kan hij rekenen op de steun van de ‘Godfather of MX’ in de states, Roger Decoster. Samen met de support van het Geboers Rockstar team is Clement ditmaal de teamgenoot van Ryan Dungey, die dit jaar op een paar reeksen na alles won. Doel ? Op zijn Desalles, ” Ik wil gewoon mijn best doen “, maar onderliggend kan iedereen afleiden dat ons grootste MX-talent indruk wil maken in Unadilla, en vooral contacten leggen voor een eventuele overstap volgend jaar.

Bekijk hier de RacerX Pre race show met oa Clement

Dat Desalle snel is staat buiten kijf. Maar om echt indruk te maken op de amerikanen zou hij zich moeten kunnen mengen met de twee reeds vernoemde namen. Dungey domineert dit jaar al gans het seizoen. Zowel in SX als in de nationals is de rookie! een klasse sterker als de rest. Dan zijn er nog Josh Grant, die op een goeie dag iedereen op een halve minuut kan rijden; de regelmatige Andrew Short en de immer sterke veteraan Kevin Windham. Het valt af te wachten hoe BT101 herstelt zal zijn van zijn zware crash in de vorige wedstrijd maar ook hij bewees eerder al de snelheid te hebben om op het podium te komen.

Het grootste vraagteken is James Stewart. Na een aanslepende polsblessure zat hij maanden niet meer op de motor. In de reality serie die ook op de site te zien was kon je merken dat hij meer dan ooit afgeleid is geweest van de sport, en dat de motivatie om nog door te gaan niet altijd even hoog was. Langs de andere kans is James Stewart een ongewoon supertalent op de motor. Het ligt vrij voor de hand dat hij niet zal terugkeren zonder 100% te zijn, en snel is hij ongetwijfeld. Maar ondanks dat hij niet meestrijdt voor het kampioenschap heeft hij een grote druk op zijn schouders rusten. In zijn nek staan tientallen sponsoren te pushen om resultaten te zien. Zij investeerden miljoenen in deze jongen en hebben tot nu toe nog niks van hem gezien. Stel je voor dat hij een pak slaag rond zijn oren krijgt van Dungey, hoe zal hij daar mee kunnen omgaan ? Het wordt alvast een wedstrijd om naar uit te kijken !

Bovendien zal Roger Decoster zaterdag ook zijn team voor de MXON bekend maken. Eerder deze week lekten al enkele geruchten uit dat het team zou bestaan uit Dungey, Short en Canard. Maar kan het US team het maken om deel te nemen aan deze prestigieuze wedstrijd zonder James Stewart ? We komen het zaterdag wel te weten !

In de lites klasse wordt het opnieuw een hevig duel tussen de PC Kawasaki rijders en de Geico Honda rijders. Christophe Pourcel is telkens supersnel in de eerste manche maar kreeg het nog niet veel voor mekaar om ook in de tweede manche vooraan mee te strijden. Trey Canard van zijn kant is de laatste wedstrijden echt in supervorm aan het komen en met zijn komende MXON selectie krijgt hij misschien vleugels…