X

Kenny Janssens kijkt vooruit naar FAM-finale

Hij prijkt aan de leiding bij de Inters Open, maar zelf zal Kenny Janssens (24) er zondag niet bij zijn. De KTM-Racing Center rijder uit Keerbergen blesseerde zich begin september aan de rug.  Daardoor moet hij drie maand van de motor blijven. Maar dat weerhoudt hem gelukkig niet  om samen met ons vooruit te kijken naar de FAM-finale in Sint-Lenaarts.

Het verschil tussen de nummer 6, David Vantornout en de nummer 2, Steve Seronval bedraagt amper 19 punten.  Wie zie jij als grootste kanshebber voor de titel?
Kenny Janssens: “De verschillen zijn inderdaad miniem. Peter Iven staat gelijk met Seronval, maar ook Christof Godrie en Jelle Grade maken nog kans. Iven heeft in mei nog laten zien dat hij hard kan rijden in Sint-Lenaarts, maar ik zie Seronval toch als favoriet. Veel zal ook afhangen van het weer. Als het regent dan wordt het daar echt bruin zeep. In zo’n vettige omstandigheden blinkt Seronval echt uit.”

Is Sint-Lenaarts een waardige afsluiter van het FAM-kampioenschap?
Kenny Janssens: “Zeker. Als het de dag voordien droog is dan is Sint-Lenaarts een spectaculair circuit, met een harde ondergrond, veel springen ook. Als rijder zou ik de finale misschien liever in het zand zien omdat je dat toch meer gewoon bent in de VLM!”

Je kwam na Tielt niet alleen aan de kop in de FAM, je was ook enorm gemotiveerd voor de finale hé?
Kenny Janssens:
“Dat klopt, ik stond in de VLM tweede maar de titel was al buiten bereik. Ik was heel gemotiveerd voor Sint-Lenaarts. Een beetje tot mijn eigen verbazing was ik aan de leiding gekomen, maar goed ik wilde er absoluut voor gaan. Sinds enkele weken was ik beginnen trainen met de  vader van Tommy Goossens. Ik trainde voordien altijd alleen, dus dat was zeker een bijkomende stimulans. Natuurlijk was ik er graag bij geweest in de FAM-finale, maar na overleg met de dokter heb ik echter beslist om niet te rijden. In Sint-Lenaarts moet je veel springen en dat is toch een groot risico.”

Wat was er precies gebeurd met jouw crash in Overpelt?
Kenny Janssens:
“Ik was er redelijk hard afgegaan, al had ik op het eerste zicht niet veel voor. Een paar kneuzingen dachten we. Achteraf bleek dat de ruggenwervels in elkaar waren gedrukt. Toch een delicate kwetsuur dus. Gelukkig heb ik er nu geen last van, het doet geen pijn of zo. Alleen is dat een magere troost als je niet mag rijden!”

Kijk je als rijder extra uit naar die FAM-wedstrijden?
Kenny Janssens:
“Toch wel, het blijft wel iets hebben. Jammer genoeg slaagt de vonk niet meer over bij het publiek. Ik had opgevangen dat er vanwege de VLM en MCLB weinig interesse is om volgend jaar nog verder te gaan met het FAM-kampioenschap. Alleen de VBM zou positief zijn, dat zou spijtig zijn. Pas op, het is ook niet evident om een FAM-wedstrijd te organiseren hé…”

Hoe verliepen de vorige FAM-wedstrijden voor jou?
Kenny Janssens: “In Hamont lag ik de eerste manche lang op kop tot een gedubbelde niet goed oplette en mij over berm duwde. Ik werd tweede na Seronval. In de tweede reeks was ik als vijfde tot ik bij het dubbelen weer in de problemen kwam. Van de laatste plaats ben ik dan nog teruggekomen tot de achtste plaats. In Tielt was ik in de eerste reeks derde na Grade en Seronval. Door het vele stof was er in de tweede manche een massale valpartij waar ik ook bij betrokken raakte. Van de vijftiende plaats kon ik nog wat plaatsen goedmaken en werd ik vijfde. Dus al bij al was de FAM zeker niet uitzonderlijk verlopen tot nog toe.”

Je reed wel een sterk seizoensbegin in de VLM?
Kenny Janssens: “Ook dat kwam onverwacht eigenlijk! De winter was heel slecht geweest want door dat rotweer had ik maanden niet kunnen rijden. Fysiek had ik wel hard gewerkt, maar drie weken voor de eerste wedstrijd was ik nog flink gevallen op de Maasvlakte. Balen was de eerste keer terug op de motor en ik won onmiddellijk! De week daarna in Wommelgem won ik opnieuw. Soms is cross gewoon heel onvoorspelbaar…”

Veel success met je herstel, Kenny.
Kenny Janssens: “Bedankt!”

Credit foto’s: MX Patrick en DDMPCS via Kenny Janssens, mxfotorama.be