X

Ramon klaar voor vijfde Open Belgische titel?

Steve Ramon is nu zondag niet alleen de gedoodverfde favoriet om de Belgische titel te pakken. Als het even kan wil ‘The bomb’ die titel glans geven met zijn vijfde BK-dagzege! Vorig weekend moest Steve tijdens de afsluitende GP alleen teammaat Desalle voor zich dulden. Qua snelheid en vertrouwen zit het dan ook helemaal snor voor Ramon.

Nog voor zijn grote doorbraak stond Desalle in 2008 al op het podium in Mont-Saint-Guibert!

Desalle overtrof zichzelf in Fermo, maar dat wil niet zeggen dat de hardwerkendste panda van het WK MX1 zichzelf in Mont-Saint-Guibert een luie dag gunt! Integendeel, Clément gaat altijd tot het uiterste en dat zal in de wedstrijd van zijn club, RMC Pierreux niet anders zijn. Bovendien heeft de Rockstar-Teka-Suzuki sterpiloot nog wat recht te zetten na een bleke prestatie op het Shanks-circuit in 2009. Destijds kon hij weliswaar verzachtende omstandigheden inroepen want Desalle reed voor zijn eerste grote titel.

Generale repetitie MXoN

Of de titelkoorts nu zondag Ramon te pakken krijgt, lijkt echter weinig waarschijnlijk. Na twee wereldtitels en vier open Belgische titels heeft de West-Vlaming ervaring zat. En met een voorsprong van 31 punten heeft Ramon ook een ruime veiligheidsmarge. Mont-Saint-Guibert is niet alleen een waardige afsluiter van het BK, het is ook een generale repetitie voor de MX of Nations volgend weekend. Van het Belgische Team ontbreekt helaas Jeremy Van Horebeek. The Jerre kwetste in de tweede manche in Fermo zijn duim en kiest het zeker voor het onzekere. “Ik heb gisteren (donderdag) weer met de motor getraind, en ik ondervond niet echt hinder. Met de MX of Nations in het vooruitzicht neem ik echter liever geen risico’s,” zei Van Horebeek vandaag.

Waterkansje voor Tanel Leok

Kawasaki-fans hoeven gelukkig nog niet te wanhopen. Met Sébastien Pourcel staat er toch nog een sterke groene vertegenwoordiger aan de start. Pourcel is tevreden dat hij weer uit het dal is geklommen en knalt vanouds hard. Hij stond vorige week al op het podium samen met Desalle en Ramon. Ook zondag verwachten we de oudste van de Pourcel brothers voorin. Tanel Leok is niet alleen de vierde MXoN ganger aan de start in Mont-Saint Guibert. De LS Motors-Honda piloot staat tweede in de tussenstand en in theorie ongeveer de enige die Ramon nog kan bedreigen. Dan heeft Leok wel dame Fortuna nodig om zijn geluk een handje te helpen!

Twee jaar geleden won Leok al eens op het Shanks Circuit, zondag weer?

Wie de Est een beetje kent, weet dat de kersverse TM aanwinst de zaken liever simpel houdt. Gewoon voluit voor zijn kans gaan dus. Leok: “Ik rijd wel graag in Mont-Saint-Guibert maar wat er ook gebeurt ik heb mijn lot niet zelf in handen! Al zou het natuurlijk wel cool zijn om na de Nederlandse en Italiaanse titel ook kampioen te worden in België.” Leok’s teammaat Davide Guarneri staat derde in het kampioenschap en wil een geslaagde BK-campagne in schoonheid afsluiten. Guarneri: “Van de andere rijders en van toeschouwers heb ik niets dan lof gehoord over Mont-Saint-Guibert. Daarom kijk ik er wel naar uit om er te rijden.”

Onder de outsiders voor een podiumplaats vinden we ondermeer Marc De Reuver, Joël Roelants en Ken De Dycker. De Dycker won vorig jaar op het Shanks-circuit, nu is het echter afwachten in hoeverre Ken nog hinder ondervindt van zijn schouderkwetsuur. De volledige BK-tussenstand voor Mont-Saint-Guibert vind je hier. Voor een terugblik op Mont-Saint-Guibert vorig jaar klik je hier.

Credit foto’s: CDS, Ray Archer