X

Wim Vanderheyden over BK Enduro Esneux

Afgelopen zondag was ik in Esneux om de 7de proef van het BK Enduro te betwisten. Een wedstrijd die verreden werd in een mooie streek en ingericht door enthousiaste mensen. Sterke man achter de organisatie is niemand minder dan BK-promotor en regerend kampioen Thierry Klutz. Alle elementen waren dus aanwezig om er een mooie dag van te maken.

De wedstrijd verliep over 4 ronden van 70 km. Bij het uitkomen van de paddock reden we onmiddellijk de eerste proef in. Het was een X-treme test met 100% kunstmatige hindernissen gaande van betonbuizen, boomstammen tot een partij rotsblokken en een gedeelte supercross. Dit alles was opgesteld op een beperkte ruimte binnen de dorpskern om het publiek er nauw bij te betrekken.

De 2de proef was halverwege de ronde, het betrof  hier een enduro- test door de bossen op rotsachtige ondergrond met 2 venijnige klimmetjes. Verder verliep de route veelal over bospaden bezaaid met stenen en wortels, kortom echte enduro. Alhoewel de chronoproeven niet echt op maat gemaakt waren voor mijn krachtige Husaberg 570 had ik er toch veel zin in. Halverwege de wedstrijd waren we nog met 5 piloten binnen de 10 sec. Zelf stond ik op plaats 3 op 7 sec. van leider Cedric Melotte.

Ondertussen was het beginnen regenen en werd de endurotest een slagveld waar ik op een van de klimmetjes in de fout ging en onder de motor klem raakte. Ik verloor zo een minuut en elke kans op een podiumplaats. Ik maakte mijn dag af met regelmatige chrono’s  en werd 7de algemeen en wederom 2de in de E3 klasse. Schade beperkt dus, maar toch ontgoocheld want er zat meer in. Opvallend was dat de 8 chronoproeven vier verschillende winnaars kregen. Zelf was ik eenmaal de snelste in de X-treme test.

Volgende week gaan we naar Mons voor de op een na laatste proef van het BK.

Wim

Foto Credit: MXMag/Olivier Evrard