X

De grizzly slaat toe: Brian Bogers!

Nee, we willen niet zeggen dat Brian zich gedraagt als een ongelikte beer. Voor zijn leeftijd –en zijn 85cc- is de jonge Eindhovenaar echter wel een beer van een vent. De pas 14-jarige Grizzly Racing rijder maakte het beste van zijn ervaring van vorig seizoen en dat resulteerde in opmerkelijke resultaten. Brian werd dit jaar Europees kampioen in de 85cc en kwam in het ONK 4 schamele punten te kort op Micha-Boy De Waal. Na De Waal en Luca Nijenhuis werd het dan ook hoog tijd voor een gesprek met de derde van de drie aanstormende Hollandse talenten in de 85cc…

Hoe kijk je terug op dit seizoen?
Brian Bogers:
“Het was best een zwaar seizoen waarin we heel veel gereisd hebben. Ik ben heel erg gegroeid waardoor ik sommige wedstrijdjes een beetje heb laten vallen omdat ik wat minder energie had. Toch was het een heel mooi seizoen, met ook een mooi gevecht met Micha (–Boy De Waal). Het was jammer dat Micha aan zijn pols geblesseerd raakte en ook in die eerste manche in Bulgarije uitviel. Daar heb ik wat geluk mee gehad en het drukte ook een beetje op mijn vreugde om de titel. Maar dat hoort ook bij motorcross.”

Zeker in de tweede helft torende je hoog boven de motor uit, moest je veel aan je rijstijl aanpassen door jouw lengte?
Brian Bogers: “Soms zaten mijn benen wel wat in de weg, maar het went ook wel. Zo vervelend was het dus ook weer niet. Ik heb bewust gewacht tot na het ONK in Harfsen vooraleer ik op de 125cc overstap. Anders ging ik mezelf al eerder aanpassen aan die nieuwe manier van rijden. Dat wilde ik niet.”

Hoe verloopt de samenwerking met Richard De Beer van Grizzly Racing?
Brian Bogers: “Dat gaat echt helemaal top, ook met René er bij. Ze werken heel goed samen en dat zorgt ook voor een heel mooie sfeer! Richard doet natuurlijk ook meer dan alleen de techniek. Hij heeft alles wel in de gaten en houdt zich ook bezig met mijn rijden zelf. Soms gaat hij ook mee op training als hij tijd heeft anders ga ik gewoon met mijn vader.”

Heb je een bepaald trainingsschema tijdens het seizoen?
Brian Bogers: “In principe ga ik twee keer in de week naar de sportschool. Ik probeer ook zo vaak mogelijk te rijden, nu het slechter weer wordt valt dat natuurlijk niet mee. Dan train ik gewoon fysiek in de sportschool. Dat is meestal samen met een goede vriend, Scott. Het helpt wel als iemand je kan pushen! Wat ik wanneer doe is meer een kwestie van gevoel. Ik doe gewoon mijn eigen ding. Het is niet zo dat ik met een trainer werk of zo.”

De concurrentie tussen jou en Micha-Boy De Waal was best intens dit jaar?
Brian Bogers: “Dat klopt, we hebben veel duels gehad en het ging  er vaak heftig aan toe! Buiten de wedstrijden konden we goed met elkaar praten, maar in de manche was het hard tegen hard. Op het eind van jaar werd het natuurlijk wel wat serieuzer met de ontknoping van het EK en het ONK die eraan kwamen.”

Nederland heeft weer een snelle lichting in aantocht met jou, Micha-Boy en Luca Nijenhuis. Jullie hebben ook samen de Coupe de l’avenir in België gewonnen trouwens. Maar de onderlinge concurrentie tussen jullie onderling is waarschijnlijk wel stimulerend?
Brian Bogers:
“Ja het is eigenlijk best wel raar om in het Europese Kampioenschap tegen een Nederlandse concurrent te rijden. Als je bijna iedere week op hoog tempo kan rijden, houd je dat toch scherp.”

Om internationaal ervaring op te doen kan je ook in Frankrijk of in Duitsland rijden. Dan moet je minder kilometers maken en dan is het minder  duur. Was het een moeilijke keuze om weer EK te gaan doen?
Brian Bogers: “Nee, eigenlijk niet want we wilden echt voor die titel gaan. We inderdaad flink wat kilometers moeten doen, maar mijn vader heeft het toch volgehouden. Daar ben ik heel blij mee!”

Ik kan me inbeelden dat het WK een flinke afknapper was nadat je altijd vooraan zat dit seizoen?
Brian Bogers: “Nou, ik had er heel veel meer van verwacht! Op zaterdag had ik dan de eerste tijd. Zondag zat twee keer de start niet mee en dat was heel erg jammer.”

Heb je het EK 125cc dit jaar al gevolgd?
Brian Bogers:
“Niet echt, al heb ik wel veel goeds horen vertellen over de Europese kampioen Jordi Tixier. Hij heeft best indruk gemaakt met de manier waarop hij de titel pakte. Zelf hoop ik volgend jaar in het EK 125cc voor een top-vijf te gaan. Daar zou ik heel blij mee zijn.”

Hoe zien jouw winterplannen er uit?
Brian Bogers: “Gewoon bezig blijven, maar ik doe geen supercrossen. Dat is niet zo mijn dingetje! Begin volgend jaar gaan we dan allicht naar Spanje, naar John Van Den Berk toe. Dat hebben we dit jaar ook gedaan. Soms hadden we een beetje pech met de regen, maar over het algemeen kon je wel goed rijden. Volgend jaar doe ik dan het EK 125cc tweetakt met Grizzly Racing”

Hoe ben je begonnen met motorcross?
Brian Bogers: “Op een keer kwamen ik kijken naar de KTM-dag in Veldhoven. Dat is sowieso de baan die het dichtst bij is. Die dag beviel me wel en dan vroeg ik aan mijn vader of ik ook mocht crossen. En zo ben ik er mee begonnen! Mijn vader heeft zelf ook altijd gereden. Nu rijd ik zeven motorcross. Tussendoor heb ik wel een beetje gevoetbald, maar dat was het toch niet. Geef mij maar cross!”

Heb je een voorkeur voor bepaalde baan?
Brian Bogers:
“Valkenswaard vind ik wel gaaf. Zand is echt mijn ding, maar op het harde heb ik op één jaar heel veel geleerd. Op het harde gaat het nu ook gewoon goed.”

EK rijden betekent ontzettend veel reizen, kan je dat combineren met school?
Brian Bogers: “Dat lukt aardig. Ik doe basis en op school doe ik gewoon heel hard mijn best. Het is ook wel goed geregeld dat ik vrij krijg voor motorcross. Maar als ik geen goede punten haal, mag ik ook niet weg.”

Is er een rijder naar wie opkijkt?
Brian Bogers: “Jeffrey Herlings, als ik aan hem denk tijdens het rijden of in de sportschool ga ik toch extra mijn best doen! Vroeger was dat meer James Stewart en Marc De Reuver.”


More Motocross Videos

Achter een groot individueel succes schuilen ook heel wat inspanningen van anderen. Ook voor Piet Bogers, de pa van Brian was het een bijzonder jaar…

Hoe hebt u dit seizoen beleefd?
Piet Bogers:
“Het was heel zwaar voor mij met zoveel wedstrijden en zoveel reizen. En het was ook een héél spannend seizoen. Zeker de eerste wedstrijd in Polen die Brian won toen kregen de zenuwen me echt te pakken!”

Dat was met een keerpunt aan het begin van het EK?
Piet Bogers: “Vanaf toen zagen we dat Brian echt mee zou kunnen doen om de Europese titel. We hebben ‘m echt niet moeten coach om met die druk om te gaan of zo hoor. Hij deed gewoon zijn ding en hij heeft dat heel goed opgepikt. Misschien dat hij op het einde hier en daar iets heeft laten liggen, maar dat is normaal. Als 13-jarig manneke mag je nog wel eens een mindere dag hebben. En we wisten ook vooraf dat hij voor de 85cc wel erg groot en zwaar zou zijn. Samen met Grizzly kunnen we echter terug kijken op een prachtig seizoen. We hebben het met z’n allen goed gedaan!”

Kan je jezelf vergelijken met je zoon?
Piet Bogers: “Ik ben ooit zelf net als Brian op een zandbaan begonnen, maar het verschil is dat hij veel sneller bijleert. Hij heeft echt talent, dat had ik niet!”

Credit foto’s: Familie Bogers