X

Dream ride: Dirtpark in Hongarije

Zoals Marco B. ooit zong: de meeste dromen zijn bedrog. En toch, wie zoekt, die vindt! Mxmag gaat op zoek naar de mooiste, coolste crossbanen ter wereld. Soms dichtbij, soms ver af. We beginnen onze expeditie naar de gaafste circuits in Hongarije.

Aanvankelijk zou Dirtpark een mx-park worden van ongeveer 20 hectare. Van dit oorspronkelijk idee evolueerde dit project tot een park van ongeveer 80 hectare. Behalve motorcross is er ook plaats voor een kids track, supercross, quads en mountainbikes (cross country & 4x). De roots van het Dirtpark liggen bij de lokale Komlo motorcrossclub die sinds 1986 actief is.

Bence Szvoboda image clip from Norbert Nagy on Vimeo.

Dirtpark is nu ongeveer 2 jaar open, maar daar ging veel jaren van planning en voorbereiding vooraf. Daarbij werd uiteraard ook rekening gehouden met de natuur. Zo werd er een plan opgesteld samen met de Hongaarse Ornitologische vereniging om het vogelbestand te beschermen. Voor het onderhoud van de prachtige grasvelden wordt een beroep gedaan op schapen en een ezel!

Ook voor de aanleg zelf werden er zo weinig mogelijk concessies gedaan. Het gereputeerde Dirtwurx USA van Mark Barnett stond in voor de aanleg van de MX en SX circuits van Dirtpark. Het MX circuit laat zich omschrijven als een soort van Washougal. Dirtwurx crëerde een pareltje van 2000 meter dat optimaal gebruik maakt van zowel de ondergrond (klei, tot iets zanderiger) als de glooiende heuvels. De Dirtpark MX baan is geschikt voor snelle en minder snelle rijders. In de toekomst zal Dirtwurx ook nog naar Hongarije komen om het circuit te laten evolueren.

Ook de SX-baan mag er zijn, al is het naar Amerikaanse normen niet super technisch en eerder voor beginners. Moeilijker zal ongetwijfeld geen probleem geweest zijn want Dirtwurx maakt alle circuits voor AMA Supercross kampioenschap. Maar voor Europese rijders is de Dirtpark SX-piste een uitstekende kennismaking met de discipline. Eén van de beste Hongaarse rijders ooit, Kornel Nemeth is de ambassadeur van Dirtpark. Ook voor Nemeth is dit de vervulling van een droom want als kind leerde hij op deze gronden crossen en zijn vader was er vroeger coach.

Kornel Nemeth kom zich hier regelmatig uitleven. Niet dat we jaloers zijn hoor!

Zoals je van een dergelijk opzet mag verwachten is ook de service en de accommodatie uitmuntend. De baan wordt elke dag zorgzaam onderhouden, er zijn kleedkamers en douches ter plaatsen en er is ook plaats voor een kampvuur. Later wordt dit nog aangevuld met een winkel, een restaurant, verhuur en onderhoud, trainings-en opleidingsmogelijkheden, timing enzovoort.  Voor wie zelf eens naar Hongarije wil gaan om dit unieke park te beleven: Dirpark ligt 200 km ten zuiden van Boedapest, en een slordige 1350 km vanuit Eindhoven. Voor meer info kan je terecht op de mooie en zeer informatieve site: http://www.dirtpark.hu/ je kan mail en naar info@dirtpark.hu of bellen: Tel. +36 (0)30-9942232

Credit foto’s: Dirtpark.hu