X

De eindejaarsvragen: deel 2

Voor de 2e keer laten insiders hun licht schijnen over de gebeurtenissen die in 2010 de motorcrossactualiteit bepaalden. Dit keer laten we Leon Van Gestel (omroeper BMB-wedstrijden en regionaal correspondent voor oa HLN en GVA), Gerrit Peters (Teambaas MX Dream Team) en motorcrossfan Steven Van Avondt aan het woord.

 

1)De crossmotor van 2010?

Leon Van Gestel: “Ik ben en blijf een Suzuki fan.”

Gerrit Peters: “De KTM SX-F 250”

Steven Van Avondt: “Voor mij is dat de KTM SX-F 250. Als productiemotor als jarenlang outstanding en ook op het hoogste niveau steeds de top. Aangezien zowat iedereen overschakelt naar de KTM SX-F 250. Je kan natuurlijk ook niet om de KTM SX-F 350 heen, maar voor een definitief oordeel daarover is het nog even wachten of ook de mindere goden alle lovende

Over een iemand was ons panel het voltallig eens: Antonio Cairoli was de Internationale motorcrosser van 2010.

commentaren bevestigen.”

2) Motorcrosser van het jaar? (Internationaal)

Leon Van Gestel: “Toch wel Antonio Cairoli.”

Gerrit Peters: “Dat was duidelijk Antonio Cairoli.”

Steven Van Avondt: “In de MX1: Antonio Cairoli, om zijn efficiëntie hij domineerde zonder te domineren… Dat is klasse.  In de MX2 ga ik voor Ken Roczen. Fysiek, mentaal en technisch is hij gewoon ijzersterk. Bovendien is hij een sportieve piloot met een voorbeeldige attitude. Dat allemaal samen op zijn leeftijd maakt hem voor mij een echte topper.”

3) Motorcrosser van het jaar? (Nationaal)

Leon Van Gestel: “Steven Engelen.”

Gerrit Peters: “Arnaud Wauters, de Belgisch kampioen bij de  Nationalen MX2.”

Steven Van Avondt: “Van onze GP-jongens deed uiteindelijk niemand het veel beter dan verwacht. Daarom kies ik voor iemand uit de 2e lijn: Jeremy Delincé. Bescheiden, maar toch hard werkend aan de weg omhoog. Hij slaagde er als niet GP-rijder in om af en toe toch de gesprekken te bepalen. Dat op zich is een knappe prestatie.”

4) Beste wedstrijd van 2010?

Leon Van Gestel: “Herlings’ eerste GP-zege in Valkenswaard.”

Gerrit Peters: “Kester, en het was ook de mooiste!”

Steven Van Avondt: “De GP van Portugal was echt de moeite waard, al waren er nog wel goeie reeksen in de GP’s.  Op nationaal gebied was 2010 echter een teleurstelling. Ik kan me geen enkele reeks herinneren die me is bijgebleven omdat ze zo geweldig zou geweest zijn.”

5) Wie was de revelatie van 2010?

Leon Van Gestel: “Jeffrey Herlings.”

Gerrit Peters: “Jeremy Coen, al had ik nog iets meer van hem verwacht. Wellicht in 2011?”

Jeremy Delincé’s naam dook in 2010 geregeld op.

Steven Van Avondt: “Omdat ik altijd al oog heb gehad voor jong aanstormend talent heb ik een heel lijstje. Op nationaal niveau was Jérémy Delincé zondermeer de revelatie in de MX1. In het BK MX2 vielen de 3e en 4e plaats van Jens Getteman en Jeffrey Dewulf in hun debuutjaar als Inter op.  Jerky Janvier liet dan weer mooie dingen zien in het EK 125cc.  In de GP’s was Xavier Boog de revelatie in de MX1. Hij werd op overtuigende wijze Frans kampioen. In het WK eindigde hij 7e in de eindstand en dat ondanks een blessure. Hij zette gewoon de progressie die hij al jaren maakt verder.  In het WK MX2 opteer ik voor Harri Kullas. Zijn knappe 11e plaats kwam toch een beetje onverwacht. Net als Boog heeft deze jonge Fin een soepele, gezwinde stijl.”

 

 

 

 

 

Speaker Leon Van Gestel had dit jaar meer verwacht van Jeremy Van Horebeek.

6) Grootste teleurstelling van 2010?

Leon Van Gestel: “Ik had meer verwacht van Jeremy Van Horebeek.”

Gerrit Peters: “Jeffrey Dewulf, die naast de titel van vice-kampioen in het BK MX2 greep.”

Steven Van Avondt: “Van de Belgische piloten vond ik Dennis Verbruggen het meest teleurstellen. Na wat hij in 2009 had laten zien had ik Dennis op een KTM in de top 8 van het WK MX2 verwacht. Hij heeft dat potentieel… Hij had echter de pech geblesseerd te raken toen zijn favoriete circuits eraan kwamen en een plaats in de top 8 er misschien nog wel in had gezeten. Tot dan was hij echter beneden de verwachtingen gebleven en na zijn blessure kwam hij nooit meer op niveau. Dat is een ontgoocheling. Zeker nu ook blijkt dat hij geen WK-campagne zal afwerken in 2011.

“Van de buitenlandse rijders vond ik Nicolas Aubin het meest ontgoochelen. Onbegrijpelijk dat iemand met zijn talent maar die prestaties brengt. De afsluiter van het BK Motorcross was ook een echte  afknapper, ook al door de weersomstandigheden. En dat terwijl diezelfde wedstrijd de jaren voordien een heuse topper was. Tot slot vond ik ook de ernstige blessures die enkele piloten opliepen een teleurstelling.”

7) Opvallendste motorcrosstrend van 2010?

Leon Van Gestel: “De onzin op diverse fora. Er wordt wat afgeluld zonder enige kennis van zaken.”

Gerrit Peters: “Eigenlijk hoop ik dat het geen trend is: weinig aandacht voor motorcross op TV.”

Steven Van Avondt: “Ik bespeurde eigenlijk vier grote trends in 2010: – steeds minder gevulde plaatsten achter het starthek en dat in verschillende Belgische federaties. “

–       “De plotse interesse voor en populariteit van de Quad reeksen. “

–       “Dat de Inters, buiten de GP-piloten, als een uitstervend ras beschouwd mogen worden.”

–       “Dat geld steeds meer primeert op  kwaliteit in het WK Motorcross.”

Foto Credits: CDS Images