X

Primeur: Steve Ramon rijdt Le Touquet!

Tegenover vorig jaar vindt de Enduropale van Le Touquet, de beroemdste strandrace ter wereld, één maand eerder plaats. Door deze nieuwe datum op 30 januari past de wedstrijd nu ook beter in de voorbereiding van GP-rijders. Voor tweevoudig wereldkampioen Steve Ramon (30) de perfecte gelegenheid om kennis te maken met deze superzware klassieker. Wij belden The Bomb tijdens zijn fysieke stage in Portugal.

Het is al een poosje geleden dat er nog een motorcrosser van jouw niveau aan de start staat in Le Touquet.
Steve Ramon:
“Dat klopt omdat het vroeger gewoon niet haalbaar was voor een GP-piloot met het oog op de andere voorbereidingsraces en het WK. Le Touquet stond al langer op mijn lijstje, het is een race die altijd al heb willen rijden. De afgelopen jaren heb ik wel steeds op TV gekeken. Ik ben blij dat het er nu eens van komt.”

Steve Ramon op het strand van Berck Sur Mer.

Honderdduizenden mensen langs de kant, 1000 deelnemers, drie uur lang afzien als de beesten, wind en regen vaak. Heb je een idee van wat je mag verwachten?
Steve Ramon:
“Ik heb natuurlijk ervaring in de kleinere strandraces. Deze herfst won ik in Berck-Sur-Mer en in Duinkerken. Rijden in het zand ligt me natuurlijk wel, maar vooral de duur is een groot verschil. De Ronde des Sables duurt 2u 30 in Le Touquet is het nog een half uur langer!  Het is een heel specifieke wedstrijd waar je toch niet zomaar naar toe kan trekken. Je moet het opnemen tegen specialisten met pakken ervaring. Bovendien komt er ook wat organisatie vooraf aan te pas, de motor klaarmaken voor dit soort werk enzo.”

Je zal wel onmiddellijk debuteren als favoriet?
Steve Ramon:
“Dat is begrijpelijk, maar daar laat ik me niet gek doormaken. We gaan de Enduropale goed voorbereiden met het team en ik ga natuurlijk voor een sterk resultaat. In januari zal ik dan ook regelmatig in Duinkerken trainen. Dat is het eigenlijk… aangezien het voor mij geen hoofddoel op zich is. Die echte strandcross-specialisten hebben veel meer druk, zij hebben hier maanden naar toe gewerkt. Het is de eerste keer voor mij en ik wil er vooral plezier aan beleven.”

Hoe staat het met jouw voorbereiding op het nieuwe GP-seizoen?
Steve Ramon:
“Goed, de trein is weer vertrokken hé! Mijn stage van twee weken in Portugal zit er bijna op en ik heb hier goed kunnen trainen. Qua motortraining heb ik een pauze achter de rug gehad zodat de batterijen weer goed opgeladen waren. Na de MX of Nations heb ik maar twee wedstrijden gereden, die twee Franse strandcrossen. Eerlijk gezegd merk ik na zo’n pauze wel goed dat er weer moet gewerkt worden. (glimlacht) Zoveel jaar dienst dat stop je niet weg hé.”

Wat mogen we in 2011 technisch verwachten van de 2011 fabrieks RM-Z 450?
Steve Ramon:
“Kleine evoluties want de motor evolueert niet ingrijpend. We hadden enkele weken geleden al wel testwerk op het programma staan in het zuiden van Frankrijk, maar door de sneeuw is daar niet veel van in huis gekomen!”

Bedankt voor jouw tijd Steve, en prettige feesten!
Steve Ramon: “Geen probleem, mijn beste wensen ook voor de redactie en de bezoekers van MXM.”

Credit foto’s: CDS, MXphotos/Eric Sandra

Noot: Behalve Ramon zou ook Stefan Everts overwegen om deel te nemen aan Le Touquet! Ook Ton Van Grinsven is weer van de partij. Zij nemen het op tegen sterke Fransen zoals Mickael Pichon, Daniel Prévot, Adrien Van Beveren, Jean-Claude Moussé, Yves Deudon, Arnaud Demeester, Sergei en Milko Potisek. Meer informatie over Le Touquet vind je hier: http://www.enduropaledutouquet.fr/