X

GP-update: blessureleed in Sevlievo

Dat motorcross een blessuregevoelige sport is weten we allemaal al. Ook GP-rijders ontsnappen niet aan die wetmatigheid. Zo moesten een aantal rijders meteen hun wonden likken in Sevlievo. Voor een aantal rijders waren die blessures zelfs dermate dat ze de Nederlandse GP in Valkenswaard dreigen te missen.

–       De eerste uitvaller was Greg Aranda. Aranda had op zaterdagochtend nog de snelste tijd gezet in de vrije training maar crashte hard in de pre-kwalificatietraining.  “Ik ging te snel een bocht in, crashte en kwam op mijn hoofd terecht” aldus de Fransman. Daarop besloot hij samen met het Rockstar Bud Racing Kawasaki team om tijdens het verdere verloop van het weekend niet meer in actie te komen.  Bovendien blijkt Aranda ook nog eens aan zijn meniscus geblesseerd te zijn. “Ik zal een lichte operatie moeten ondergaan, waardoor ik waarschijnlijk niet op tijd fit raak voor Valkenswaard. Mijn doel is evenwel om tijdens het weekend van 1 mei aan de start te staan in de 5e ronde van het Elite kampioenschap in Plomion” besloot Aranda.

Valentin Teillet met monteur Guido Vissers voor de start van de GP: toen was alles nog goed.

–       Het zit het Suzuki Europe MX2 team van manager Thomas Ramsbacher blijkbaar echt niet mee. Eind vorig seizoen moest Ramsbacher met lede ogen aanzien hoe goudhaantje Ken Roczen richting KTM vertrok en in zijn bagage hoofdsponsor Teka mee naar Oostenrijk nam. Even leek het team gedoemd te verdwijnen, maar Ramsbacher kreeg toch nog het budget voor een MX2 rijder, Valentin Teillet, rond. In Sevlievo diende Teillet in de eerste manche al na een ronde de strijd te staken met een technisch probleem. Nadat hij in de tweede manche betrokken was bij een crash in de start begon Teillet aan een inhaalrace. Zijn opmars werd echter gestuit door een zware crash waarbij Teillet zich aan de rechterschouder blesseerde.  De schouderblessure lijkt mee te vallen, maar de gekneusde ribben van de man uit de Vendée zouden hem wel eens in Valkenswaard aan de kant kunnen houden.

–       Ook Mattis Karro zien we meer dan waarschijnlijk niet in actie in het Noord-Brabantse zand. De Let uit het MVR-D Honda team brak in Sevlievo een kuitbeen. De complexe blessure is van dusdanige aard dat Karro ook meteen de GP’s van de Verenigde Staten en Brazilië mag schrappen.

–       De Amerikaanse Husqvarna MX2 rijder Michael Leib bleef na de vrije training op zaterdag wijselijk aan de kant. Leib kreeg tijdens de vrije training terug hoofdpijn het gevolg van een zware crash tijdens een wedstrijd om het Italiaans kampioenschap enkele weken geleden.

–       Ook wereldkampioen MX1 Antonio Cairoli deelde in de klappen in Sevlievo. Tony stootte in de eerste manche de knie die hij een paar jaar geleden brak, wat hem toen de wereldtitel MX2 kostte. Niettemin kon de Red Bull Teka KTM rijder de schade beperken en beide manches uitrijden.  Cairoli besloot niettemin om toch zijn behandelde arts, dokter Toon Claes, te bezoeken om de blessure te laten onderzoeken.

Foto Credits: KTM Images/R. Archer, Suzuki Racing/R. Archer