X

Pleidooi voor de opwaardering van de Radson Trophy

Wat we volgend seizoen, of liever eigenlijk nu al verbeterd willen zien, is een (her)opwaardering van de Radson Trophy MX2. Het is op zich al erg genoeg dat jongens als Jeremy Van Horebeek en Nick Triest in België niet in hun eigen vertrouwde MX2 klasse willen rijden, maar dat die klasse dan ook nog eens stiefmoederlijk behandeld wordt door de organisatoren doet er zeker geen goed aan.

Zo zou de tweede reeks van de Radson Trophy MX2 in Mons oorspronkelijk maar over 15 minuten + 1 ronde verreden worden. Onbegrijpelijk uiteraard en dat zeker voor een kampioenschap dat van het hoogste nationale niveau zou moeten zijn. Gelukkig kwam het niet zover en werd ook de tweede reeks over 20 minuten + 1 ronde verreden.

De jongens van de Radson Trophy moeten het echter zonder al te veel franje stellen. Voor hen geen podiumceremonie voor een groot publiek. Neen, zij werden in Mons pas rond de klok van zeven gehuldigd en dat terwijl hun laatste manche net voor de finale van de Lotto Trophy plaats vond.  Het is mons alvast een raadsel waarom de laureaten van een Radson Trophy niet vlak voor of vlak na die van de Lotto Trophy gehuldigd kunnen/mogen (schrappen wat niet past) worden.  Bovendien blijven de Youngsters verstoken van TV-coverage. Ok, het zijn niet de allergrootste namen, maar het spektakel is vaak wel van de bovenste plank. Overigens zouden 5 minuten aandacht voor de Radson Trophy in een samenvatting van 25 minuten van een BK-ronden niet misstaan. Korte round-up van reeks 1, korte round-up reeks 2, podiumceremonie (met Monster Girls, etc) en een interviewtje met de winnaar of top 3. Dat lijkt ons zeker niet teveel gevraagd.

Ook sportief zou er gesleuteld kunnen worden aan de Radson Trophy. Je moet maar naar de uitslagen van het EK MX2 in Valkenswaard kijken om te beseffen dat we het er met de grootste delegatie behoorlijk belabberd vanaf hebben gebracht. Een aantal Belgen kwam zelfs niet aan de start van de kwalificatiemanches op zondag. Zij mochten na de kwalificatietraining al inpakken. Alleen Jens Getteman en Kevin Fors bleken in staat om punten te scoren op een omloop die de Belgen eigenlijk toch zou moeten liggen. Een teken aan de wand dat men niet mag negeren.

Willen de BMB en haar clubs in de toekomst ook nog de vruchten van internationale successen van Belgische rijders plukken, dan moeten ze zich dringend beraden over de zgn. “jongerenkampioenschappen.”  Het is duidelijk dat de aanstormende jeugd niet genoeg rijtijd krijgt. Een minder uitgebreid programma tijdens de Belgian MX Championship wedstrijden lijkt voor de hand liggend. Maar dan moet men allicht gaan samenwerken met andere motorcrossfederaties… Wordt, ongetwijfeld, vervolgd.

JBS

Foto Credit: CDS Images