X

Radson MX2 Trophy: bijpraten met Jens Getteman

Jens Getteman start zondag in Beervelde als een van de favorieten voor de zege in de tweede ronde van de Radson Trophy. Ondanks een moeilijke aanloop naar het seizoen raakt de Kemea-Reytec-Yamaha piloot de afgelopen weken toch onder stoom. Een tweede plaats tijdens de openingsronde van het EK MX2 in Valkenswaard is het voorlopige hoogtepunt. Met Getteman is er sinds lang terug een Oostvlaamse crosstopper in wording. Al beseft de 17-jarige als geen ander dat de weg nog lang is.

MXM: Jens, eerst nog even iets over Valkenswaard. Ik neem aan dat je  tevreden bent met je tweede plaats in het EK MX2?

Jens Getteman: “Zeker, ik had dit niet echt verwacht. Maar op zondagochtend draaide ik meteen de eerste tijd in mijn kwalificatiegroep en dat gaf me toch meteen vertrouwen. Ook de eigenlijke kwalificatierace, waarin ik tweede werd, verliep goed. Op zondag startte ik dan eerst wat aarzelend in de openingsmanche maar kon ik nadien toch naar een derde plaats doorstoten. In de tweede manche was ik als 7e weg en kon ik in de 2e ronde naar de leiding rijden. Vanaf toen ben ik mijn eigen ritme blijven rijden.  Tot enkele ronden voor het einde was ik ook virtueel leider in het EK, maar toen kon Van Wezel naar de 2e plaats oprukken.”

MXM: Je leek me achteraf toch een beetje geëmotioneerd tijdens het interview met Georgia Lindsay op MX-Life.tv

Jens Getteman: “Ja, eigenlijk wel. Zelfs toen ik werd afgevlagd en de finish overreed kon ik nauwelijks bevatten dat ik had gewonnen. Goh, het was ook zo’n moeilijke aanloop geweest. Bij een val op stage in Spanje brak ik ribben en klapte daarbij ook een long in. Eigenlijk had ik voor Valkenswaard nog maar een serieuze wedstrijd gereden, de openingsronde van de Radson Trophy in Mons. Het was dus eigenlijk wel een beetje onverwacht.”

MXM: Jij en Kevin Fors waren de enige Belgen die erin slaagden om punten te scoren. En dat terwijl er toch heel wat Belgen ingeschreven waren. Heb je daar een verklaring voor?

Jens Getteman: “Als je van de Radson Trophy met manches van 20 minuten + 1 ronde komt, is de stap naar het EK toch groot. In het EK doe je 25 minuten + 2 ronden.  En dat tijdsverschil is duidelijk merkbaar. Vooral ook omdat daar veel meer talent rondrijdt.”

MXM: De volgende ronden van het EK MX2 zijn pas in juni, allemaal op harde circuits. Hoe schat je je kansen daar op in?

Jens Getteman: “Na wat ik van hem zag in Valence is Ferrandis daar wel de te kloppen man. Maar ik zou ook van Wezel en Tonkov niet durven onderschatten op harde circuits. Vergeet niet dat Tonkov vorig jaar al bijna een heel seizoen MX2 GP’s gereden heeft. Zelf ben ik zeker niet slecht op een hard circuit. Dit seizoen heb ik echter nog niet veel op harde banen gereden. Maar ik vertrek nu maandag voor een tiendaagse stage naar Duitsland. Het wordt een stage waarin we veel op harde banen zullen rijden. Als alles goed moet ik me in het EK MX2 ook op harde circuits in de top 5 kunnen handhaven.”

Jens Getteman op weg naar reekswinst in het EK MX2 in Valkenswaard.

MXM: Door de week volg je les aan het Limburgs Centrum voor Sportopleiding (LCS) in Lommel, waar je door ex GP-rijder Stefan Van Asten wordt begeleid. Maar daarnaast maak je ook nog deel uit van de selectie van Topsport Vlaanderen (Motorsport Future) is dat met mekaar te combineerbaar?

Jens Getteman: “Ja hoor, doordeweeks word ik inderdaad begeleid door Stefan Van Asten. Hij heeft elke week contact met Stefan Peetermans van Motorsport Future. Dat is de man die mijn trainingsschema’s opstelt. Stefan Van Asten informeert hem over hoe ik die schema’s heb verwerkt. En eventueel worden die dan bijgesteld.

MXM: Bij Kemea-Reytec-Yamaha heb je dan nog eens Marnicq Bervoets als begeleider, op welk vlak werkt hij met jou?

Jens Getteman: “Marnicq is de sportieve leider van het team. Hij helpt me vooral met de rijtechniek. Zo komt hij ook wel kijken als we met het LCS bvb. in Lommel trainen. Hij helpt me met mijn starttechniek en wijst me ook op rijlijnen. Dat heeft hij ook in Valkenswaard gedaan.”

MXM: Zondag sta je aan de start van  de tweede ronde in de Radson Trophy MX2. Start je er als favoriet?

Jens Getteman: “Mmm, dat weet ik niet hoor. Ik zou Marc Boot maar niet onderschatten in Beervelde. Twee jaar geleden won hij daar. En dit jaar zal hij als leider nog gemotiveerder zijn. Ook Kevin Fors moet je in het oog houden, in Valkenswaard draaide hij in de tweede manche sterke rondetijden. Mijn ambitie was om Belgisch kampioen MX2 te worden maar door de uitvaller in de eerste manche in Mons heeft dat nu wel een knauw gekregen. Niettemin mik ik toch op een eindpodium.”

MXM: Ok Jens, we kijken al uit naar zondag. Zijn er mensen die je wil bedanken?

Jens Getteman: “Ja, in de eerste plaats het Kemea-Reytec-Yamaha team met Marnicq Bervoets op kop. Ook de mensen van Motorsport Future met Stefan Peetermans en Joël Smets, Luc Goffin en  uiteraard mijn mama en papa.”

Foto Credits: Motorsport Future/Ronnysfoto.nl