EWC 2011: vuurwerk in Sicilië?

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Sicilië staat dit weekend volop in de schijnwerpers. Naast de Giro d’Italia doet ook het EWC het Italiaanse eiland aan. Aan de voet van de vulkaan Etna, die dezer dagen weer actief blijk te zijn, meer bepaald in het stadje Francavilla di Sicilia hebben de Endurotoppers dezer dagen hun kamp opgeslagen. Vanaf morgen krijgen ze vier ronden van 40 km over rotsachtig terrein voor de kiezen. Het Siciliaanse traject heeft de vorm van een 8. De ronde bevat een rotsachtige Xtreme-test, een enduroproef en een crosstest.

Het EWC 2011 wordt één lange inhaalrace voor Johnny Aubert.

Het EWC 2011 wordt één lange inhaalrace voor Johnny Aubert.

In Sicilië wordt het afwachten of iemand een vuist kan maken tegen Juha Salminen (Husqvarna). De Finse veteraan domineerde de E1 klasse tijdens de eerste twee GP’s. Alleen tijdens de laatste dag in Portugal liet Salminen een steekje vallen. Zijn landgenoot en KTM-fabrieksrijder Eero Remes kon daar optimaal van profiteren. Als ook de Italiaanse GP een Fins onderonsje wordt in de E1 dan zou het Finse duo wel eens vertrokken kunnen zijn voor een titelstrijd. Het is dus crunch time voor de Zuid-Europese rijders. Van hen lijkt Rodrig Thain (HM Honda) over de beste kaarten te beschikken. De Nordiste prijkt momenteel op een derde plaats in de WK-tussenstand, maar telt toch al 23 punten achterstand op Salminen.  Ook de Italianen lieten het nogal afweten in de openingsfase van het EWC. Kan Farioli KTM-rijder Tomas Oldrati, aangemoedigd, door het Siciliaanse publiek een deel van zijn achterstand goedmaken? Ook Cédric Melotte start in Sicilië. Na een vrij sterk debuut in Portugal is het wachten op een bevestiging van de Namenaar. Melotte moet het dit weekend evenwel nog stellen met minder competitief materiaal.

Kan Jean-François Goblet bevestigen in Sicilië?

Kan Jean-François Goblet bevestigen in Sicilië?

In de Koninginneklasse E2 maken de Latijnse rijders de dienst uit. Antoine Meo leidt momenteel het kampioenschap. De Husqvarna-rijder heeft 10 punten meer dan zijn landgenoot Pierre-Alexandre Renet. En dat is opmerkelijk want Renet is pas aan zijn 2e seizoen in het WK Enduro bezig.  Renet heeft op zijn beurt een kleine voorsprong op Ivan Cervantes. De verrassing zou aan de voet van de Etna echter van een andere Spanjaard kunnen komen. Afgelopen weekend toonde Cristobal Guerrero zich immers de meerdere van Cervantes tijdens de 3e ronde van het Spaans Endurokampioenschap. Daarbij klopte hij in het Scratch-klassement ook Juha Salminen. Nog interessant om volgen in Sicilië is Johnny Aubert. Na een barslechte eerste GP in Spanje, zette   Johnny Au’ in Portugal orde op zaken met twee dagzeges. Niettemin telt Aubert wel al 40 punten achterstand op klassementsleider Meo.  Met een 8e plaats in de tussenstand mogen we van een geslaagd seizoensbegin spreken voor Jean-François Goblet. Goblet nam vorige week een weekend vrijaf en zou zodoende met opgeladen batterijen van start moeten gaan in Italië. Hans Vogels begon in Catalonië slecht maar toonde daarna regelmaat. Als 11e in de tussenstand heeft de Husaberg-rijder uitzicht op de top 10. Immers Vogels staat op 1 punt van de als 10e geklasseerde Fransman Jordan Curvalle.

Mika Ahola begon ijzersterk aan het WK E3. De Finse meervoudige wereldkampioen liet maar 3 puntjes liggen. Nu David Knight voor langere tijd out is lijkt er op het eerste zicht niemand met Ahola te kunnen rivaliseren. Misschien komt de verrassing  aan de voet van de Etna wel van Taddy Blazusiak. De Poolse KTM tweetaktrijder lijkt van zijn blessures verlost en won afgelopen weekend de E3 klasse in de 3e ronde van het Spaans Endurokampioenschap.

Het zou dit weekend dus wel best eens spannend kunnen worden in Sicilië. Krijgen we vuurwerk op de flanken van de Etna?

Foto Credits: ABC Communication

Uw reacties