X

Lotto Trophy: Marc Velkeneers over het nieuwe Tongerse circuit

Zondagochtend worden de rijders van de Lotto Trophy en  Radson MX2 Trophy voor het eerst losgelaten op het nieuwe circuit aan de Driekruisenweg in Tongeren. Het circuit is de creatie van voormalige wereldtopper Marc Velkeneers. De Truienaar tekende voor AMC Lauw een technisch pareltje van een natuuromloop uit.

Motocrossmag.be: Marc, is het circuit helemaal klaar of moet je er nog de laatste hand aan leggen?

Marc Velkeneers: “Nee hoor, het circuit is klaar. Op donderdagnamiddag hebben we er met een aantal clubpiloten op gereden.”

Motocrossmag.be: Jij hebt het uitgetekend en aangelegd, kan je het eens beschrijven?

Marc Velkeneers: “Het is een natuurlijk circuit van 1500 meter. Puur natuur zou ik zelfs  durven zeggen, want het circuit ligt grotendeels op een natuurlijke glooiing. Dat belet niet dat we er hier en daar een springberg hebben in gelegd. Verder zijn er natuurlijk ook veel hoogteverschillen. Het circuit daalt en klimt, maar doet dat eerder vloeiend dan in lange rechte lussen. De aflopende bochten maakten het een beetje atypisch. Het is een heel technisch circuit geworden. Voor een rijder met veel rijtechniek wordt het zondag ongetwijfeld een leuk dag. De mindere stuurmannen zouden er wel eens flink op kunnen zweten.”

Op de nieuwe locatie aan de Driekruisenweg tekende Velkeneers een natuurlijke omloop uit.

Motocrossmag.be : Heb je je voor het uittekenen van dit circuit laten inspireren door andere natuuromlopen?

Marc Velkeneers: “Volgens sommigen die het al gezien hebben lijkt het circuit wel wat op de Kesterheide.  Toch heb ik eerder de mosterd bij een vroeger trainingscircuit van mij in Gelmen gehaald. De aflopende bochten die daarna weer naar boven doorlopen vind je ook wel in Orp-Le-Grand en Nismes.”

Motocrossmag.be: Niet onbelangrijk, zijn er veel inhaalmogelijkheden? Mogen we zondag spektakel verwachten?

Marc Velkeneers: “Zeker, er liggen meerder rijlijnen in. Vandaag reed iedereen nog op de snelste lijn, maar er waren maar een handvol rijders. Ik ben er van overtuigd dat een technisch aangelegde rijder op dit circuit het verschil moet kunnen maken. Een topper moet hier wel vier, vijf andere rijders per ronde kunnen inhalen.”

Motocrossmag.be: Wij maken ons alvast op voor een mooie motorcrossdag in Tongeren. Veel succes nog zondag.

Marc Velkeneers: “Graag gedaan”

Foto’s van het circuit vindt u onder deze link van JS Photography.

Foto Credit: CDS Images/Archief Michael Velkeneers