X

Motocross International: De Monster Energy MX Of Nations in Lommel!

Afgelopen weekend werd het met een handdruk tussen Youthstream-baas Giuseppe Luongo en Eric Geboers eindelijk bezegeld: de Monster Energy Motocross of Nations komt in 2012 naar Lommel!
 
Negen jaar nadat ’s werelds meest prestigieuze motorcrosswedstrijd voor het laatst België (2003 in Zolder) aandeed mag ons land opnieuw gastheer spelen. Een datum werd nog niet vastgelegd, maar allicht zal de wedstrijd in het laatste weekend van september of het eerste weekend van oktober plaats vinden. Niet alleen is deze wedstrijd welgekomen voor de Belgische (en wij vermoeden ook Nederlandse) fans, maar ook voor de BMB. De Belgische Motorrijdersbond viert in 2012 immers zijn 100-jarig bestaan. En met het binnenhalen van de Monster Energy Motocross of Nations heeft het jubileumjaar er meteen een fantastische apotheose bij.
 
Wij hopen alvast dat deze editie van de Monster Energy Motocross of Nations alle Belgische motorcrossliefhebbers kan begeesterren. Hopelijk kan het vaak intern erg verdeelde Belgische motorcrosswereldje nu, voor een keer over de verschillende bondsgrenzen heen, de handen in mekaar slagen om er een feest van te maken. Want deze kans mag de Belgische motorcrosswereld absoluut niet onbenut laten.
Het zou dan ook een gemiste kans zijn als de Monster Energy Motocross of Nations in Lommel niet meer zou zijn dan een nazomers tweedaags evenement. Is dit niet uitgelezen moment om een aantal glorierijke pagina’s uit de Belgische motorcrossgeschiedenis af te stoffen. Waarom geen tentoonstelling over de meer dan 75-jarige geschiedenis van de Belgische motorcross? Met een levende legende als Eric Geboers als boegbeeld van de organisatie liggen er hier veel kansen voor het grijpen.
 
En ook aan de build-up naar het evenement kan er veel gedaan worden. Daar begin je geen twee weken vooraf aan, maar wel maanden op voorhand. Wie herinnert zich niet de campagnes rond de wereldkampioenschappen veldrijden en wielrennen in Zolder? Een dagelijkse talkshow op Canvas in de week voorafgaand aan de wedstrijd lijkt ons iets van het goede teveel, maar er moet toch iets mogelijk zijn op dat vlak?
 
En dat brengt ons dan naadloos naar het sportieve luik. In de nazomer van 2012 zal het welgeteld 31 jaar geleden zijn dat de Amerikanen de gezapige Europese motorcross-scene versteld deden staan toen ze in het zand van Lommel de Motocross der Naties wonnen. Kan het Belgische Nationale motorcrossteam die blamage van 1981 uitwissen? Aan het huidige vormpeil van de meeste Belgische toppers te oordelen allicht niet. Maar op 15 maanden tijd kan er veel veranderen, zeker in het motorcross. Bovendien, wie zegt er dat de Amerikanen niet van een ander land billekoek zouden krijgen. Het zand van Lommel zal het Nederlandse team wellicht moeten liggen. Onder leiding van team-captain Jeffrey Herlings zouden onze Noorderburen misschien wel met de Chamberlain Trophy aan de haal gaan.
 
Kortom, begin maar alvast te dromen van dat ene weekend in de nazomer van 2012!

Foto Credit: Youthstream