X

Motocross International: Les Pourcel

Het gaat niet goed met de familie Pourcel. Op dit eigenste moment hangen er enorme vraagtekens boven het carrièrevervolg van zowel zonen Sébastien en Christophe als van vader Roger.

In maart 2011 kwam Sébastien, de oudste van de broers Pourcel, zwaar ten val tijdens de tweede ronde van het Maxxis British Motocross Championship in Canada Heights. De gevolgen waren ernstig. De Kawasaki Racing Team-rijder brak bij die crash ruggewervel D6. Gelukkig had Pourcel geen verlammingsverschijnselen. Na verdere onderzoeken moest de geplande rugoperatie echter afgeblazen worden wegens gevaar op permanente verlamming…

Zien we Sébastien Pourcel nog terug in de GP’s?

Ook met de Benjamin van de Pourcels, Christophe, gaat het niet zo best. Christophe is weliswaar fit, maar heeft de grootste moeite om zijn Amerikaanse carrière draaiende te houden. Christophe zag vorig jaar de AMA 250 Motocross-titel in extremis aan zijn neus voorbij gaan, toen hij tijdens de laatste ronde in Pala crashte.  De zaken werden er alleen maar erger op toen Pourcel in het tussenseizoen tevergeefs onderhandelde voor een zitje in de 450 class.  Dat Pourcel in de VS niet de meest geliefde rijder is hielp daarbij niet echt, zijn hoge looneisen hielpen al helemaal niet.

Zodoende moest Christophe het AMA Supercrossseizoen vanachter zijn televisie op Speed TV volgen. Niettemin bleef zijn manager Russel Stratton zoeken naar een team waarmee Cri Cri het AMA Motorcrossseizoen kon betwisten. Vrij laat bereikte Pourcel dan toch nog een overeenkomst met het MotoConcepts Yamaha-team waar David Vuillemin de plak zwaait. De deal kwam echter tot stand zonder inmenging van Stratton, die naargelang de bronnen, bedankt werd of zelf opstapte. De twee eerste wedstrijden van het seizoen werden niet bepaald een succes voor de combinatie Pourcel-Motoconcepts Yamaha. De daaropvolgende geruchten linkten hem zelfs aan een MX1 GP zitje bij CLS. Toch is er officieel nog geen sprake van een breuk tussen MotoConcepts en Pourcel.

Ondertussen gaf ook vader Roger de brui aan zijn functie als teammanager bij het officiële Kawasaki Racing Team. Roger gaf in een perscommuniqué van Kawasaki aan dat hij zich gaat bezighouden met de carrière van zoon Christophe.

Het is maar de vraag of Roger Pourcel, de nagenoeg gestrande carrière van Christophe, terug vlot zal kunnen trekken. Net als zijn zoon heeft de vader zichzelf in het afgelopen half decennium niet meteen populair gemaakt. Na twee jaren van vruchtvolle samenwerking tussen de Pourcels de Luikse Kawasakidealer Gepa Moto draaide het seizoen 2008 uit op een debacle. Zo maakte Kevin Strijbos al na een seizoen een einde aan zijn tweejarige overeenkomst met het team. Het is ons altijd al een raadsel geweest waarom Kawasaki daarna de vader van een rijder aan het roer van het fabrieksteam zette. In de twee seizoenen dat Roger Pourcel samen met zakenpartner Thierry Chizat Suzzoni het Kawasaki Racing Team leidde boekte het groene fabrieksteam nauwelijks aansprekende resultaten. Vooral zoon Sébastien kwam door lang aanslepende blessures in 2009 en 2010 nauwelijks uit de verf. De zege  van Sébastien tijdens de afsluitende MX1 GP van het seizoen 2010 redde in extremis zijn fabriekszitje. Het blijft afwachten of we Sébastien überhaupt ooit nog aan de start van een GP zullen zien. De Fransman beraadt zich momenteel in de buurt van Marseille. Interessant om volgen worden ook de komende weken en maanden van Christophe’s carrière. Gaat vader Roger een eigen team voor zoon Christophe uit de grond stampen?  Of houdt hij zich eerder op de vlakte? Hoe dan ook les Pourcel zullen allicht nog een tijdje stof laten opwaaien.

Foto Credits: Kawasaki Racing, CDS Images