X

The Privateer: “Ik lukte bijna de holeshot…”

We hebben bij MXMag.be lang moeten zoeken naar een nieuwe geschikte columnist. De voorwaarden waaraan die “witte raaf” moest voldoen waren dan ook niet simpel: kennis van de GP’s, iemand die zelf op een behoorlijk niveau rijdt, contacten heeft in het wereldje en het nog eens goed kan uitleggen. Dat alles vonden we terug bij Elton Van Cranenbroeck AKA The Privateer. Dit jaar komt Elton bij de Nationalen MX1 van de BMB uit.  Maar hij stond ook jarenlang Steve Ramon met raad en daad bij op de MX1 GP’s. De geknipte columnist dus voor MXMag.be

De GP-rijders hebben net een drukke periode achter de rug met drie opeenvolgende GP’s in Zweden, Duitsland en Letland. Onze ‘hoop’ op een nieuwe Belgische WK-titel kreeg dus  een domper door de schouderblessure van Desalle. Voor zijn val was Desalle toch wel de te kloppen man volgens mij,al toonde deze in Zweden en Duitsland wat ‘karakter’ betekent.. Pijn verbijten en schade beperken was zijn doel en dat is duidelijk gelukt met een  podium in Duitsland. De laatste GP in Letland was wel opmerkelijk minder voor Desalle. Hopelijk herpakt hij zich in Lommel. Net zoals in de voorbije jaren krijgen we de laatste weken terug een sterke Cairoli te zien. En wat mij, en waarschijnlijk iedereen daarbij opvalt zijn Cairoli’s laatste 5 minuten van een manche. Telkens lijkt hij dan op zijn best te zijn. Dat doet bij mij de vraag rijzen of de rest dan gewoon minder traint of wat het verschil dan ook kan zijn?  Voor de spankracht in het WK is het nu hopen op een volledig herstelde Desalle. Is dat het geval, dan lijkt het WK voor mij in ieder geval nog niet beslist. Steven Frossard is aan een super Rookie-jaar in de MX1 bezig. Toch is hij nog iets minder regelmatig dan de andere toppers.

Axel is het favoriete trainingscircuit van The Privateer.

De laatste Gp’s krijgen we toch sterkere Keeno te zien. Als die er van in de start voorin kan bijzitten zie ik hem echter snel op het podium staan. Raar dat Keeno zijn starts niet lukken want de Honda’s van Bobry en Goncalves lijken er wel elke reeks vooraan bij te zitten. Steve Ramon lijkt een moeilijk jaar te hebben in het WK.  En al ga ik niet meer zoveel naar de GP’s als vroeger, en heb ik 6 jaar samengewerkt met Steve, toch kan ik niet geloven dat het te maken heeft met ‘ouder worden’ zoals sommige beweren. .Wie Steve dan bvb.  in Tongeren aan het werk zag weet dat hij het nog steeds heeft. Ook al is de mx1 top dit jaar zo breed,ik hoop Steve toch nog  iets meer vooraan te zien.

In het Wk Mx2 is  “Das Wunderkind” Roczen aan een superseizoen bezig. Alleen zijn eigen fouten of een Herlings in supervorm lijken hem te kunnen kloppen. Toch afwachten of het seizoen niet te lang blijkt voor de Duitser na zijn supercrosscampagne, al zullen ze dat bij KTM dat allemaal wel onder controle hebben. ,Zo’n jonge gast wordt niet  moe hé. Voor de Belgen is het op dit moment wat minder met blessures van The jerre, The Fonz en Quick Nick.  In juni was ik wel onder de indruk van Triest’s rijden. Tijdens de GP van Frankrijk in Saint-Jean D’Angely een gesprekje. “Vanaf nu zal ik er wel staan” vertelde Nick me.  Toen vond ik z’n woorden nogal straf maar achteraf gezien sprak hij wel de waarheid.. De top-10 kwam dichterbij, spijtig dat die blessure nu roet in het eten komt gooien.

The privateer druk in de weer op training in Axel.

Even naar een stand van zaken in de Lotto Trophy, waarin we na de laatste proef in Tongeren met Ken De Dycker een nieuwe leider kregen.  Man in vorm,Clement Desalle leek vrij makkelijk op zijn 2de Belgische titel  af te stevenen. Maar een val tijdens de eerste manche en bijkomende schouderblessure gooiden dus roet in het eten. Op het ‘old school’ circuit kon Steve Ramon zijn moto skills nog eens ten volle tonen en ging  hij naar huis met een mooie zege. Ook  opvallend was voor mij de prestatie van Marvin Van Daele. De full-privateer toonde de daar toch wel thuis te horen in het WK. We hebben inmiddels 4 BK-wedstrijden achter de rug maar de hoogdag in Kester ligt toch nog vers in het geheugen.  De formule van 2 dagen ‘cross op de Kesterheide’  bleek te werken met Quads en Zijspannen bij op het programma. Ik  vond die twee dagen alvast een success zowel qua piloten als qua toeschouwers . Zelf lukte ik bijna de holeshot in mijn eerste manche, maar aan het eind van de eerste ronde remde ik mezelf onderuit.  en piloten. De nieuwe omloop in Tongeren mag mijn inziens  toch wel geslaagd genoemd worden.   We kunnen nu  al terug vooruit kijken naar een nieuwe hoogdag voor het BK, namelijk op 15 augustus op de Keiheuvel te Balen. Al is dat voor mij persoonlijk wat minder want ik ‘haat’ zand  Balen lijkt altijd wel een GP met de vele toppers die er telkens aan start staan…Aftellen dus en zien of Clement Desalle er terug kan slaan.

Net als elke Belgische MX-fan kijk ik ook uit naar de GP Limburg.  Voor mijn familie krijgt de GP nog  een extra dimensie omdat mijn schoonbroer Kevin Wouts er als wild-cardrijder start.  Even leek het nog of het feestje niet doorging.  Maar gelukkig werd  Kevin uiteindelijk toch  weerhouden voor de GP. Zeker nadat hij in Teutschenthal in de tweede reeks 16e werd en zo 5 WK-punten op zak stak, liggen de verwachtingen iets hoger. Kevin steekt momenteel in een goede vorm en dus is het des te mooier dat hij  in zijn thuis-GP kan uitkomen.

Zelf heb ik vorig jaar amper GP’s bezocht. Na 6 jaar  had ik er even genoeg van. Maar dit jaar ben ik er terug wat meer bij  betrokken. Dit keer als ‘hulp’mecano van Wietse Brackman in het Europees kampioenschap MX2. Chic om te volgen met mannen als Ferrandis en Febvre. Ik heb ook al sterke dingen gezien van  Jens Getteman, die jammer genoeg ook al enkele tegenslagen moest verwerken dit seizoen. De volgende EK-wedstrijd voor mij als “hulpmec” is de Belgische ronde in Lommel van komend weekend. Voor zover mijn eerste column,. Nu moet ik dringend zelf wat in het zand gaan rijden met het oop op de klassieker op de Keiheuvel in Balen. Ik wil in Balen namelijk niet door de mand vallen. Tot de volgende. Greetz. The Privateer.

Foto’sronnysfotos.nl