X

ISDE: Belgisch team klaar voor Finse zand!

Vaandag, maandag begint in de Finse havenstad Kotka de ISDE ofte International Six Days Enduro. De grootste endurowedstrijd ter wereld.

In tegenstelling tot vorig jaar in Mexico hebben heel wat meer landen de verplaatsing naar Finland gemaakt. België vaardigt dit jaar naast het Trophy-team nog twee clubteams af. De KNMV vaardigde naast een Trophy-team ook een Junior-team en een aantal clubteams af. Niet zo verwonderlijk want in het Finse zand stijgen de Nederlandse kansen natuurlijk dramatisch.
Toch kreeg de ISDE nog voor de start al een sportieve knauw toen bekend raakte dat Frankrijk, de titelverdediger in de Trophy, dit jaar geen Trophy-team stuurt. Ook Italië, traditioneel altijd al een sterk enduroland, komt niet met zijn beste rijders uit. En dat verhoogt natuurlijk de winstkansen van thuisland Finland. De Finnen zijn met Juha Salminen, Matti Seistola en Eero Remes dit jaar outstanding in het WK E1. Ook in de bossen rond Kotka zal dat allicht niet anders zijn.

Het Belgische Trophy in de haven van Kotka.

In tegenstelling tot vorig jaar ,toen het Belgische team meer een samenvoeging van een clubteam en een Trophy-team was, komen de Belgen nu wel met een sterker team aan de start. Gangmaker van het team wordt Jean-François Goblet (D’Ieteren Sport Yamaha – E2). Goblet kan bogen op jaren ervaring in het WK Enduro en is dit jaar  aan zijn beste seizoen tot nog toe bezig. Jerôme Martiny (Lejeune Motosport Husqvarna – E2), de AMPL-crosser die vorig jaar meteen indruk maakte bij de Inters E1 in het BK Enduro, begint aan zijn eerste ISDE. Adrien Vandommele (MB Racing TM – E1), de youngster van het Belgische team, was er vorig jaar al bij.
Bob Van Looveren (Suzuki -E2) werd een jaar na zijn enduro-debuut al geselecteerd voor de ISDE. De Kempenaar zorgt samen met routinier Wim Vanderheyden (Husaberg Belgium – E3) voor de Vlaamse inbreng in het Belgische ISDE-team.
In laatste instantie moest Steve Goblet echter vervangen worden door de ervaren Pierre Schmits (KTM – E2) een rijder die in het BK bij de Gentlemen uitkomt. Het leidt geen twijfel dat Schmits qua snelheid de zwakke schakel van Team Belgium wordt, maar Schmits bracht eerder al een aantal ISDE’s tot een goede einde.
Gezien de zanderige ondergrond hebben zowel het Belgische als het Nederlandse team uitzicht op een top-10 klassering. Of wie weet zelfs beter…. Wij blijven het alvast voor u volgen.

Foto Credit: Team Belgium/BMB