X

Voorbeschouwing Lotto Trophy Keiheuvel

De 52ste Motocross van de Keiheuvel in Balen kondigt zich grootser en spectaculairder aan dan ooit tevoren! Natuurlijk wordt op deze hoogdag van de Belgische motorcross de 5de ronde van de Lotto Trophy verreden, maar de confrontatie in het mulle zand is ook een prestigeslag die zijn gelijke niet ken. Tot ver buiten onze landsgrenzen heeft de motorcross van de Keiheuvel een reputatie verworven als één van de mooiste en zwaarste zandwedstrijden ter wereld.

De laatste Nederlandse winnaar op de Keiheuvel dateert van drie jaar geleden toen de populaire Marc De Reuver het haalde voor Ken De Dycker en Josh Coppins. Als het van de 16-jarige wonderboy Jeffrey Herlings af hangt, komt daar aanstaande maandag verandering! Ondanks zijn jeugdige leeftijd is Herlings immers niet alleen de sterkste zandrijder ter wereld in de MX2, meer dan waarschijnlijk is ’The Bullet’ zelfs de allerbeste onafgezien in welke klasse. De gevestigde waarden zoals Clément Desalle, Kevin Strijbos, Ken De Dycker, Tanel Leok, Max Nagl, Shaun Simpson en Jonathan Barragan zullen er echter alles aan doen om hun vel duur te verkopen. Bovendien is Herlings niet de enige jonge hond. Ook Jeremy Van Horebeek, derde tijdens de GP van Limburg en meervoudig Nederlands kampioen Joël Roelants gaan ontzettend hard op een zachte ondergrond. Of wat te denken van de Russische MX1 revelatie Evgeny Bobryshev. De sympathieke Honda-rijder leerde de klappen van de zweep op de Hollandse zandbanen en voelt zich overal thuis. Dan hebben we het nog niet gehad over de (lokale) outsiders zoals Marvin Van Daele die stevig uitpakte in Lommel twee weken geleden, David Cools, Steven Engelen, Jimmy Huysmans of Andy Truyts. Onder het rijtje grote namen vinden we ook een pas gekroonde wereldkampioen, namelijk Steffi Laier, de snelste mx-dame ter wereld.

Een bijkomende motivatie voor Herlings zou ook het ‘bijkleuren’ van het palmares kunnen zijn. Het is immers van 2004, toen Steve Ramon zegevierde, geleden dat er nog een KTM rijder op het hoogste schavot stond! Alsof dat alles nog niet genoeg om een spannende strijd voor de dagoverwinning op te leveren, nadert ook de Lotto Trophy, het BK Motorcross zijn ontknoping. Voorafgaand aan de Keiheuvel staat Ken De Dycker op kop met 241 punten, 25 punten meer dan Clément Desalle. De Dycker jaagt nog steeds op zijn eerste Belgische titel en ook op de Keiheuvel wist Keeno nog nooit te winnen.

Radson MX2 Trophy: gelijke strijd!

In de MX2 zagen we favoriet Kevin Fors na een moeizame start in Mons de macht grijpen met drie opeenvolgende overwinningen. Fors heeft in de tussenstand van de Radson MX2 Trophy nu 9 punten voorsprong op Mark Boot. Vorig jaar liet Kevin op de Keiheuvel één goede (derde) en één minder goede (elfde) manche noteren. Boot die tot voor Tongeren de leider was geweest in het BK, moest welswaar de leiding afstaan aan Fors toch bewees ook hij zijn veelzijdigheid met podiumplaatsen op elke omloop. Meer zelfs, Boot is tot nu to de enige rijder die steeds op het podium stond en de spectaculaire coureur uit Burgh-Haamstede blinkt uit in het zand.

Jens Getteman is de beste Belg in het EK MX2. In het BK prijkt hij op de derde plaats, 43 punten na Fors. De Oost-Vlaming beschikt over uitstekende techniek al werden zijn titelkansen zwaar ondermijnt door een val in de tweede manche in Tongeren. Tijdens de komende drie wedstrijden zijn er nog 150 punten te verdienen, maar dan moet Getteman zo vaak mogelijk winnen en hopen op misstappen van zijn concurrenten. In het kransje topfavorieten vinden we ook de snelle Nederlander Mike Kras terug. Kras is bezig aan een degelijke WK campagne en ook hij geldt als een talent op een zachte ondergrond. Daarmee is het lijstje potentiële hoofdrolspelers nog lang niet afgerond. Kenny Vandueren, Brent Van Doninck, Damon Graulus en Jeffrey Meurs kunnen allemaal meespelen voor een podiumplaats, of meer!

Credit foto’s: CDS