X

GP Italië: Podiumpraat MX2

Jeffrey Herlings sloot zijn WK-campagne af met een zege in de GP van Italië. Meteen onderstreepte Herlings zijn kandidatuur voor de wereldtitel MX2 van volgend jaar. Herlings eindigde in Fermo ex-aecquo met Tommy Searle (allebei  47 punten) maar de zege in de tweede manche was doorslaggevend. Voor Max Anstie, die in Fermo voor het eerst op een GP-podium stond, was het meteen ook het afscheid van het CLS-team. Wat hadden de drie hoofdrolspelers na afloop te zeggen?

Winnaar: Jeffrey Herlings, Red Bull Teka KTM (2-1)

“Op zaterdag had ik een kleine valpartij in de kwalificatierace.  Op zondag was ik weliswaar goed gestart in de eerste manche, toch vond ik mezelf slecht rijden.  Maar in de tweede manche was ik wel goed weg en slaagde ik erin Tommy voorbij te gaan. Dit jaar strandde ik op 20 punten van de wereldtitel en dus hoop ik dat ik het volgend jaar waar kan maken voor KTM en in Ken’s voetsporen kan treden.”

Tweede: Tommy Searle, Monster Energy Pro Circuit Kawasaki (1-2)

“Mijn eerste manche was goed. Jeffrey was in het begin van de race wel snel, maar ik zette een paar goede rondetijden neer en kon daardoor tot vijftien seconden uitlopen. Daarna denk ik dat hij het wat kalmer aan deed om energie te sparen, ik deed dan ook hetzelfde. We wisten allebei dat de tweede manche erg zwaar zou worden in de hitte.  In de tweede manche had ik een goede start, mijn tweede kopstart van het jaar en daar was ik wel blij mee. Jeffrey reed achter mij aan en had duidelijk goede lijnen.  Ik wist dat hij op sommig plaatsen erg snel was, dus  toen hij me net voor de finishlijn voorbij ging  probeerde ik hem te volgen. Hij trok echter door en al snel ontstond er een kloofje. Ik zette ook een paar snelle rondjes neer in de hoop hem opnieuw te pakken te krijgen, maar ik kon hem niet voorbij gaan. Daarna maakte ik een klein foutje en viel ik op de grond.  Naar het einde toe gaven we allebei alles. Maar het was niet mogelijk om die kloof dicht te rijden omdat Herlings tot op het einde snel bleef. Voor mij maakt het echter geen verschil of ik deze GP nu win of niet. Ik had een goed gevoel op de motorfiets en ik ben erg tevreden over de manier waarop ik dit weekend gereden heb.  Het belangrijkste is dat ik nu weet dat ik kan winnen.  We zullen volgend jaar zeker leuke wedstrijden hebben met Jeffey. Ik weet waar deze winter aan moeten werken. We hebben al aan de start gewerkt. We spraken met Mitch (Payton, Pro Circuit-baas nvdr) en hij weet wat er aan moeten doen. Mitch wil echt het wereldkampioenschap winnen en ik denk dat onze motor volgend seizoen zelfs nog beter zal zijn.”

 

Derde: Max Anstie, Monster Energy Pro Circuit Kawasaki (4-4)

“Na zes maal als vierde in een GP te finishen dit jaar was ik echt vastbesloten om m’n seizoen af te sluiten met een eerste podium. En dat was dan ook wat ik deed. Het hele weekend was leuk: het weer was schitterend, net als bij mij thuis in Californië. Bovendien houd ik ook van Italië, de fans, het eten, de pasta! Ik denk dat dit circuit een van de beste van het seizoen was en op zaterdag had ik een echt goede kwalificatierace dus was het geweldig om een goede startpositie te hebben. Ik heb de voorbije tijd hard aan m’n starts gewerkt en dat wierp dit weekend z’n vruchten af.  Ik was vierde in de tweede manche toen ik van het circuit raakte en in de afzetting terecht kwam.  Het was zwaar maar ik kon toch nog van de negende naar de vierde plaats terug komen om op het podium van de GP te eindigen. Ik wil Monster, Pro Circuit, Kawasaki, CLS en al de mensen die hiervoor hard  hebben gewerkt bedanken. Ik heb dit seizoen heel veel geleerd met verschillende mensen, andere landen en circuits. Ik kan nu al niet wachten om volgend jaar terug te keren.”

Foto: Kawasaki Racing/Sarah Guttierez