X

Interview met smaakmaker Evgeny Bobryshev

Wie dacht dat Honda sterrijder Evgeny Bobryshev naar de SX in Venray kwam om zijn startgeld op te rapen, kwam bedrogen uit! Bobby gaf zich altijd en overal voluit. Behalve volle bak spektakel leverde dat ook drie dagzeges op. Na afloop kreeg je telkens een uitgeputte Bobryshev te zien, maar zelfs als hij moe is blijft de goedlachse Rus één brok enthousiasme! Zijn gedrevenheid, spectaculaire stijl en innemende persoonlijkheid maken Evgeny dan ook tot één van de grote smaakmakers van het WK motorcross. Zo hebben we ze graag!

Hoe verliep het Supercross weekend in Venray voor jou?
Evgeny Bobryshev: “Venray was een zwaar weekend omdat het de eerste keer terug op de motor was in anderhalve maand. En ik heb ook niet veel supercross ervaring. Alleen vorig jaar in Belfast toen ik nog voor CAS-Honda reed heb ik ook een indoor gedaan. Het was een lang en vermoeiend weekend. Eigenlijk ben ik dubbel tevreden; omdat ik de drie dagen heb gewonnen en natuurlijk ook omdat ik me niet kwetste. Daar ben ik heel blij mee omdat ik me helemaal richt op het komende WK MX1 seizoen.”

Net zoals veel fans was ik aangenaam verrast dat je voor de SX van Venray naar Nederland kwam.
Bobryshev: “Ja, het is een heel leuke wedstrijd met veel sfeer en daarom wilde ik er graag bij zijn. Ik moet wel toegeven dat het niet eenvoudig was om het team te overtuigen om te gaan Supercrossen. Eigenlijk heb ik er niet de perfecte setup voor en he moet er gewoon op trainen. De baan in Venray was niet gevaarlijk, ook voor jonge rijders was het goed te doen, maar ik moet er wel op kunnen oefenen. Als me dat lukt dan zou ik graag wel eens een AMA Supercross rijden! Daar moet ik me dan wel op kunnen voorbereiden. Zou er nu iemand langs komen en zeggen we betalen je 15.000 euro om één AMA SX ronde of in de SX van Bercy mee te doen dan zou ik weigeren! Zonder specifieke training is het gewoon heel gevaarlijk.”

Tot nog toe heb je het dus heel rustig aan gedaan?
Bobryshev:
“Absoluut, ik heb geen bal gedaan! Gewoon lekker gerust, genieten van het gezinsleven in Rusland en ik ben met mijn vriendin op vakantie gegaan naar Thailand. Het enige wat ik heb gedaan dat een beetje op sport leek was jetski. Verder niks. En elke dag uitslapen tot 12 uur ‘s middags!”

Het echte werk komt er nu wel aan?
Bobryshev:
“Inderdaad, sinds dinsdag zitten we in de Italiaanse Alpen. Net zoals vorig jaar zijn we naar hier gekomen om twee weken fysiek te trainen, vooral langlaufen dus. In januari beginnen we dan met de motortraining.”

Jullie komen in 2012 met een revolutionaire fabrieks Honda CRF450R, wat vind je van die motor?
Bobryshev: “Ik heb er tijdens het Japans kampioenschap in Sugo mee gereden in oktober en dat viel 100% mee. De basis van de motor is uitstekend, maar nu zijn we er mee begonnen om hem te verbeteren. Man, er zit zoveel nieuw op die motor, het is bijna niet te geloven. Het design, het motorblok en het frame… alles is nieuw en werd herdacht om de stabiliteit te verbeteren. Op dit moment is het verschil met de 2011 fabrieksmotor qua prestaties nog niet zo groot, hij is niet noodzakelijk beter. De basis is nu echter enorm veelbelovend.”

 

 

Wat is jouw doel na jouw doorbraak dit jaar?
Bobryshev:
“Pfff, ik wil er liefst geen positie op plakken. Motorcross is zo onvoorspelbaar en er kan altijd iets gebeuren. Ik wil gewoon goed voorbereid naar de races gaan om dan zo sterk mogelijk te presteren. Het niveau in de GP’s ligt heel hoog en elk jaar probeer je om beter te worden op elk gebied. Maar dat wel wat trager, grote stappen zoals jonge rijders, Ken Roczen of Jeffrey Herlings die maken, zitten er niet in. (lachend) Ik ben al een ouwe, dan gaat het allemaal wat trager hé!”

Volgend jaar komt het WK naar Rusland in Semigorje.
Bobryshev: “Ik weet er weinig over moet ik zeggen. Ik ben er nog nooit geweest, en ik ken ook de mensen niet. We zullen wel zien, een GP rijden voor eigen publiek is altijd tof.”

Aan jouw enthousiaste reacties en die van het publiek was ook te merken dat je een heel goede band hebt met jouw tweede thuis, Nederland.
Bobryshev: “Ja man ik heb het hier altijd heel erg naar mijn zin gehad. Zonder de Nederlandse steun die ik heb gehad was ik nooit zo ver geraakt. Ik kan Harrie Van Hout daar niet genoeg voor bedanken, ook bedankt aan alle andere mensen trouwens en aan mijn supporters. Maak er een mooi eindejaar van… en opletten met vuurwerk en wodka. Zeker tegelijkertijd!”

Credit foto’s: ronnysfoto.nl