X

MX Belgium: Amateurcross op TV?

Afgelopen zondag eindelijk nog eens motorcross op de Vlaamse kijkbuis gezien. Tenminste, voor de inwoners van de RTV-regio’s (Mechelen en Kempen) viel er motorcross  te bekijken in het programma Sport op Zondag.  We kregen een kleine samenvatting van de VLM-cross op de Balense Keiheuvel te zien. Niks breed uitgesmeerd, maar goed, alle belangstelling is meegenomen. Na afloop mocht Jelle Grade, de winnaar van de eerste manche bij de Inters daar op de Keiheuvel, zelfs even aan het woord komen. Jelle, in het dagelijks leven in de bouw werkzaam, deed dat beter dan de meeste Belgische profs. Maar goed, het ging over motorcross of meer bepaald amateurmotorcross op TV.

Sinds de massale komst van de Digibox in de Vlaamse huiskamer kan je nu ook TV-programma’s van andere regionale TV-zenders opvragen. Meestal hebben die regionale TV-zenders wel een of ander sportprogramma. Het aanbod in die sportprogramma’s varieert sterk van regio tot regio en natuurlijk zijn de meeste sporten toch ook seizoensgebonden.  In de regio van RTV is het aanbod op z’n minst gevarieerd te noemen. Het uitzendgebied van RTV telt drie voetbalclubs uit de Jupiler Pro League en daarnaast zijn er nog tal van andere sportclubs en sportmensen die op hoog niveau acteren zij het nationaal of internationaal. Maar een van de sporten die van oudsher bij RTV aan bod komen is motorcross. In de beginjaren van RTV kreeg Joël Smets begrijpelijk veel aandacht van z’n lokale regionale TV-zender. Ook de BMB-crossen in Balen, Westerlo, Arendonk, Koningshooikt, Grobbendonk en Rijkevorsel kwamen geregeld op RTV. Maar op Balen na is dit spijtig genoeg allemaal verleden tijd. In tegenstelling tot de andere amateurfederaties heeft VLM al die jaren toch steeds op de belangstelling van RTV mogen rekenen. Niet dat elke VLM-cross in de regio Kempen of Mechelen automatisch op TV kwam maar gemiddeld worden er zo’n vijf wedstrijden per seizoen in Sport op Zondag getoond. Dat heeft VLM vooral aan haar gewezen persmedewerker – en nu BMB- en GP-speaker –  Leon Van Gestel te danken die destijds, tijdens het eerste levensjaar van RTV contact opnam met de zender uit Oevel.

Spijtig genoeg zijn de drie andere Vlaamse amateurfederaties nauwelijks of niet op de zenders van hun respectievelijke regio’s te zien. En dat is spijtig want – noem mij gerust bevooroordeeld – ik vermoed dat er toch iets meer aan een samenvatting van een manche bij de  Inters van een amateurbond  te zien is dan aan een duel promotieduel in vierde provinciale van het voetbal.  Want zelfs met een erg schraal aanbod verkiezen sommige regionale zenders nog liever om een paar armtierige voetbalploegen te tonen dan motorcross. Een boycot van onze sport om wat voor politiek correcte redenen dan ook? Of doen de federaties en organiserende clubs misschien gewoon hun huiswerk niet? De ervaring leert me dat het versturen van een persbericht met daarin alle nodige informatie (Wie, Wat, Waar, Wanneer) gekoppeld aan een gunstige timing (de zomermaanden) alvast volstond om RTV naar een JRT-wedstrijd te lokken. In die optiek zou het misschien niet slecht zijn dat zowat alle Vlaamse federaties hun communicatie eens herbekeken, ze zouden misschien nog verbaasd zijn over het verschil dat ze daarmee zouden maken. Echter, om die communicatie te verzorgen heb je ook dynamische vrijwilligers nodig en net daaraan ontbreekt het maar al te vaak in Vlaanderen.

BJ