X

MX Belgium: Stiefkinderen…

Ondanks een allesbehalve aangenaam Paasweer was het maandag toch volle bak in Valkenswaard. Het behoeft geen uitleg dat ook veel Belgische motorcrossliefhebbers de weg naar het Eurocircuit gevonden hadden. Tenslotte hadden velen onder hen al maanden op hun honger moeten zitten inzake cross van topniveau.

Het was goed om, voor het eerst sinds lang nog eens een GP live te zien. Ik zal niet ontkennen dat het BK (en ja ook de ONK’s) me na aan het hart ligt maar een GP is natuurlijk nog van een ander kaliber. Al was het maar vanwege het internationale publiek.

Met een Belgische GP-winnaar in de MX3 en twee tweede plaatsen in de MX1 en MX2, deden de Belgen het zeker niet slecht. Maar de dagen dat we in het Valkenswaardse zand overheersten lijken toch voorbij.

Toch geloof ik best dat Joël Roelants niets vermocht tegen de ijzersterke Jeffrey Herlings. Al vrees ik ook wel dat deze laatste zo’n mentaal overwicht heeft dat Roelants en Van Horebeek hem allicht niet meer kunnen kloppen dit seizoen. Of het nu om een MX2 GP ging of om een wedstrijd in het ONK MX2, voor de toeschouwer was er geen verschil. En het zal Jeffrey allicht ook worst wezen, hij deed gewoon z’n ding en kan hij het helpen dat hij de beste zandrijder ter wereld is?

Na z’n goede prestaties in het ONK MX2, waar hij regelmatig Roelants wist te kloppen, had ik Jeremy Van Horebeek ook op het podium verwacht in Valkenswaard. Van Horebeek reed vooral in de eerste manche sterk, maar een podium zat er uiteindelijk niet in. Misschien een teleurstelling maar de focus zal nu al op de harde circuits liggen en daar verwacht ik Van Horebeek zeker vooraan.

Verder was het geen ‘grote stoef’ voor de MX2-Belgen. Nick Triest liep met een schouderverband door het rennerspark en zou wel eens tot aan de Franse GP  begin juni, out kunnen zijn. Voor Julien Lieber, Kenny Vandueren en Jens Getteman zaten er om allerlei redenen geen punten in. Voor ‘rookies’ Vandueren en Getteman is dat geen schande. Al lijkt punten pakken in Valkenswaard me iets makkelijker voor een Belgische WK-debutant dan punten pakken in Sevlievo. Voor Lieber, die toch aan z’n tweede jaar bezig is, hadden er wel een paar WK-punten mogen inzitten. De positieve verassing kwam van Belgisch kampioen MX2 Kevin Fors. Fors pakte in de tweede reeks 3 WK-punten.  Op zich misschien niet zo spectaculair, maar toch zeker niet slecht voor een debutant.

Het verschil tussen Fors en ‘laatstejaars MX2’ Van Horebeek en Roelants is echter enorm. Een onmiddellijk gevolg van de stiefmoederlijke manier waarop de MX2 in België behandeld wordt. Het zou kortzichtig zijn om daarbij alleen de BMB en de organisatoren met de vinger te wijzen. Ook de media zijn in hetzelfde bedje ziek. Zo was er op maandagavond zowel op Teletekst als op de Sporza-website niets over Roelants en Van Horebeek te vinden. Vreemd toch? Buiten de gespecialiseerde media moeten de Belgische MX2 GP-rijders dan ook niet op veel media-aandacht rekenen. Sommige amateurtoppers stonden dit seizoen al meer in de kranten dan Van Horebeek en Roelants samen.

Eigenlijk zijn de MX2 GP-Belgen een beetje de stiefkinderen van het Belgische motorcross….

BJ

Foto: Kawasaki Racing/Sarah Guttierez