X

Bastogne lanceert de Battle of the Ardennes!!!

De persconferentie, vorige vrijdag naar aanleiding van de Grote Prijs van België motorcoss werd een absoluut succes! Tegelijkertijd werd ook het startschot gegeven voor de laatste rechte lijn naar de GP in Bastogne die zal plaatsvinden op 16 en 17 juni aanstaande op het militaire domein ‘Sans Souci. Voor de druk bijgewoonde persconferentie waren meer dan 60 genodigden, waaronder een dertigtal  mediamensen afgezakt naar het stadhuis van Bastogne.

André Malherbe mocht als peter van de GP motorcross in Bastogne natuurlijk niet ontbreken. De drievoudige wereldkampioen had het over zijn liefde voor de motorcross en hoezeer hij was verheugd om na aanhoudende twijfel toch een Belgische Grote Prijs op de kalender te zien. “Zeker om een wedstrijd op het allerhoogste niveau in deze regio te zien doet me bijzonder veel plezier. Want ik zette zelf als beginnend motorcrosser mijn eerste stappen in de AMPL, de amateurfederatie van de provincie Luxemburg!”

De peter van de Belgische GP, André Malherbe, en het boegbeeld Clément Desalle op één foto.

Ook onze huidige vaandeldrager van de Belgische motorcross Clément Desalle was van de partij. Een bijzonder ontspannen Desalle gaf aan dat hij erg uit keek naar een GP voor eigen publiek. Naast Desalle tekenden ook de jonge talenten Julien en Cédric Lieber present. Michel Fiévet, vertegenwoordigde de Belgische Motorrijders Bond. “Deze Grote Prijs is het mooiste geschenk dat we ons konden inbeelden, precies in het jubileumjaar van de federatie. In de 100-jarige geschiedenis van de BMB heeft motorcross een belangrijk gespeeld. Tegelijk waren de Belgen in de geschiedenis van de MX steeds op het voorste plan te vinden. Met deze GP van België keren we terug naar onze roots; een wedstrijd die in een natuurlijk kader plaatsvindt. Net zoals op de Citadel van Namen en tijdens de gouden jaren van de motorcross vroeger.

Om het belang van de motorsport in het algemeen binnen het Belgische sportlandschap te duiden, onderstreepte Paul Janssens van de FIM milieucommissie de 89 wereldtitels die Belgen in de wachten sleepten sinds de invoering van het wereldkampioenschap! Janssens: “Daarmee zijn we op wereldniveau de meest onderscheiden Belgische sportfederatie. Dat is iets om trots op te zijn, maar we moeten ook naar de toekomst kijken. Met de organisatie van deze GP laten André Mathieu en Edmond Detry zien dat ze ruime aandacht besteden aan milieu en promotie.”

Organisator Edmond Detry tijdens de persconferentie.

Burgemeester Philippe Collard heette iedereen van harte welkom in Bastenaken. Mijnheer Collard schetste ook de context van de Grote Prijs voor de stad en de regio. “Veel mensen denken bij Bastogne automatisch aan de slag die hier in de omgeving werd uitgevochten in de Tweede Wereldoorlog. Maar sportief werd hier al geschiedenis geschreven. Zo is er elk jaar de doortocht van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. We hebben een prachtig multisportcomplex en onze Olympsche kampioen Fredje Deburghgraeve brak in 1996 het wereldrecord schoolslag hier in Bastogne! Zomaar een evenement naar hier halen is niet onze stijl. We wilden een manifestatie van hoog niveau die perfect past bij het imago en de dynamiek van de stad Bastenaken. De GP van België motorcross beantwoordt hier perfect aan. Natuurlijk draait het om topsport maar er zit ook een element van strijd in. Crossers zijn moderne gladiatoren, daarom hebben we als slogan voor de ‘Motocross Battle of the Ardennes’ gekozen!” De burgemeester voegde daaraan toe dat de stad de intentie heeft om een gereglmenteerd motorcross oefencircuit uit te bouwen in Bastogne.

Een erg belangrijk aspect van de Belgisch GP in Bastogne is de solidariteit die werd gecreëerd tussen de nationale motorsportorganisaties. De lokale promotor Dema wil actief meehelpen aan het imago en de promotie van motorsport en motorrijden in het algemeen. Daardoor zal de GP van België op 16 en 17 juni niet alleen als internationale ‘showroom’ fungeren maar tegelijk ook de sector in eigen land een mediaplatform bieden!

Al even origineel is de 360° aanpak die nieuwe partners betrekt de organisatie. Zo hebben ondermeer ook voetbalclub Standard-Luik, wegracepromotor DG Sport, Moto2 raceteam Marc VDS Racing en motorcross GP team LS Honda Racing hun steentje bijgedragen om de GP van België in Bastogne onder de aandacht te brengen.

Foto’s: Olivier Evrard