X

BK MX2: Interview met Jens Getteman

De 18-jarige Jens Getteman is op korte tijd uitgegroeid tot één van de smaakmakers in het BK MX2. Na een 3de plaats vorig jaar in het Belgisch Kampioenschap wil Jens graag nog een stapje hoger zetten. En als het even kan 2 stapjes natuurlijk. Net voor de start van de Monster Energy MX2 Trophy in Mons sprak mxmag met de spraakvaardige Standing Construct-Suzuki rijder.

Hoe belangrijk is het BK voor jou?
Jens Getteman: “Het Belgisch kampioenschap is zeker belangrijk. In 2010 was ik ook al derde, ik greep er dus telkens net naast. Elk jaar start ik om de titel te pakken, maar zeker in de MX2 zijn er ook altijd nieuwe rijders zoals nu Damon Graulus en Brent Van Doninck.”


Ben je tevreden met hoe het eerste deel van het GP-seizoen is verlopen. Als debutant is 2012 sowieso een leerjaar. Je wist al punten te scoren in Bulgarije.
Getteman: “Toch had ik er wat meer van verwacht. Nog voor het WK begon, kwam mijn schouder uit de kom in het ONK. Daarbij is ook een deel van mijn kapsel afgescheurd. Eigenlijk sukkel ik daar nog altijd wat mee. Sowieso zal het moeten geopereerd worden, maar omdat ik dan 3, 4 maanden niks kan dan daarna proberen we dat nog uit te stellen. Zonder die kwetsuur had ik beter kunnen trainen en had ik zeker wat verder gestaan. Maar de aanpassing van EK naar WK is ook groot. Om een halve seconde te winnen, moet je al hard werken. Ga ‘m maar zoeken hé die halve seconde!”

Vertel eens wat meer over het verschil tussen het EK MX2 en het WK.
Getteman:
“Van in het  begin tot aan de finish wordt er echt doorgegaan. Dat was iets anders in het EK. Daar wordt er voorzichtiger begonnen om nog iets over te hebben aan het slot van de manche. In de GP’s wordt daar niet naar gekeken!”


De snelheid van de GP’s meenemen in het BK zou wel een voordeel moeten zijn?
Getteman:
“Die snelheid en die ervaring die ik heb opgedaan in die paar GP’s kan ik zeker meenemen. Maar de circuits totaal verschillend. Zeker dat knokken van in het begin heb ik nu al wat bijgeleerd. Dat kwam ik een beetje te kort in het BK.”

Door die schouderkwetsuur moet je waarschijnlijk ook een aangepaste training volgen?
Getteman:
“Het heeft inderdaad wel gevolgen. Zoals vorige week in Axel toen ik tijdens de training viel. In de eerste reeks werd ik maar 12de. Ik moest opgeven voor de tweede reeks. Nadien had ik dan een dag of drie, vier pijn. Dan trekt het weer weg, maar tijdens het rijden komt ze terug. Dat is niet simpel om meet e rijden. Ik ga gewoon proberen om er het beste van te maken.”

Wie zijn de te kloppen mannen in het BK dit jaar?
Getteman: “In de eerste plaats Fors natuurlijk. Kevin is niet voor niets de kampioen. Ik verwacht ook wel wat van Damon Graulus, mijn teammaat. Hij is goed bezig, hoewel hij nog maar pas is overgestapt op de viertakt. Brent Van Doninck is ook heel snel, alleen moeten we nog afwachten wat het wordt met zijn knie. Van buitenlandse zijde is Mike Kras er niet meer bij, maar ik denk dat mijn andere Standing Construct teamgenoot Nikolaj Larsen ook kan verrassen.“


Wat vind je van het circuit in Mons?
Getteman: “Het is helemaal niet mijn favoriete parcours. Vorig jaar ben ik er gevallen doordat mijn motor blijf steken achter een boomwortel! Het is een circuit waar je heel erg gefocust moet zijn.”

Je bent niet naar Mexico en Brazilië gegaan, helpt de pauze die je nu hebt gehad om de GP van Frankrijk voor te bereiden?
Getteman:
“Ik zit op de motorcrossschool in Lommel en we zijn naar Duitsland gegaan voor een 10-daagse stage. Daar heb ik me wel goed kunnen voorbereiden op het harde. Die twee overzeese GP’s en het uurverschil moeten vermoeiend zijn geweest. Wat dat betreft heb ik dus een beetje voordeel.”

Standing Construct heeft drie jonge rijders met jou, Damon Graulus en Nikolaj Larsen. Zorgt dat voor bijkomende motivatie die concurrentie onder hetzelfde dak?
Getteman:
“Zeker en vast. Als we dan samen rijden, houd je dat wel scherp op training. Je probeert ook je grenzen te verleggen, want om te beginnen wil je de snelste zijn in je eigen team. Maar we komen alledrie heel goed overeen. Er is een heel plezante sfeer. Zeker deze winter hebben we veel samen gereden. Nu is dat wat minder. Omdat ik samen met Damon bij Topsport Vlaanderen zit, gebeurt het weld at we samen op hetzelfde circuit gaan trainen.”

Bedankt voor jouw tijd en nog veel succes!
Getteman:
“Geen probleem, graag gedaan.”

Foto’s: CDS