X

DIGA Racing race report Uddevalla

Vanmorgen zongen de GP rijders in Uddevalla niet “Singing in the Rain” , maar werd het “Riding in the Rain”. Reeds vroeg vanmorgen kregen we enkele fikse regenbuien en het mooie circuit van Uddevalla kwam er zeer zwaar en glad bij te liggen.

Na zijn valpartij van gisteren met als gevolg een gekneusde enkel en schaafwonden op zijn rug, werd José Butron vanmorgen door het medische team (vanaf dit seizoen is er steeds een volledig medisch team aanwezig op de GP’s met de nodige uitrusting voor radiologisch onderzoek een pluspunt voor de rijders en teams), de toestemming om zich naar de start te begeven van de MX2 GP races. Tijdens de warm-up vanmorgen eindigde José als 15de en Priit werd 29ste.

Eerste reeks:
Voor José was het geen gemakkelijke taak om van de allerlaatste startpositie een goede start af te dwingen. Bij de eerste doortocht reed hij op een 17de plaats voor Petrov en achter Lieber. Het circuit was zeer zwaar door de hevige regen en de rijders moesten gefocust blijven om op de verraderlijke piste niet weg te glijden. José bleef enkele ronden op de 17de plaats hangen maar kwam tijdens de vierde ronde in de problemen en viel terug naar plaats 23 voor Jönsson en achter Zecchina. Twee ronde verder klom hij naar de 21ste plaats maar verloor een ronde later één plaats toen Febvre hem voorbij ging. Ongeveer halfweg de wedstrijd begon José zijn opmars en won ronde na ronde een plaatsje zodat hij uiteindelijk de wedstrijd kon afsluiten op een 15de plaats voor Getteman en achter Tonus.Priit kwam niet slecht weg in de start maar kwam in de eerste ronde reeds in de problemen. Na een stop in de pit, hervatte Priit de race vanaf de 37ste plaats. Op dit circuit zeker geen gemakkelijke taak om naar voor te komen. Priit bleef echter vechten na enkele ronde kwam hij als 30ste door voor Golovkin en achter Zecchina. Priit bleef drie ronden op de dezelfde plaats hangen maar kon dan weer enkele plaatsen naar voor schuiven. Op drie ronden van het einde reeds Priit op een 26ste plaats voor Hjortmaker en nog steeds achter Zecchina. Priit haalde uiteindelijk de finish op een 24ste plaats.

Tweede reeks
Na een spectaculaire airshow tijdens de pauze leek het wel of de straaljagers de regenwolken verdreven hadden en verscheen zelfs een tijdje de zon. Voor de tweede reeks MX2 lag het circuit er dan ook al iets droger bij en werd het dus weer een andere wedstrijd. José kwam ondanks zijn moeilijke startpositie heel goed weg en bij de eerste doortocht reed hij op een zevende plaats achter Herlings en voor Lieber. Na de valpartij van Herlings in de 4de ronde en nadat hij ook aan Osborne voorbij was, kwam José in de 5de ronde door op een vierde plaats. De Spanjaard bleef gedurende twee ronden op de 4de positie hangen maar verloor dan een beetje terrein en kwam halfweg de reeks op een achtste plaats door. Twee ronden later moest hij een aanstormende Herlings voorbij laten gaan en zo kwam hij dus op een negende plaats terecht. José bleef deze 9de positie goed verdedigen en behaalde aan de eindstreep met deze negende plaats dus weer een mooi top-tien resultaat. José eindigde achter Tixier en voor Lieber.

Priit kende in de tweede reeks eenzelfde scenario als voor de eerste. Reeds in de eerste ronde kwam hij in de problemen en moest een pitstop maken. Hij hernam de strijd vanaf de 34ste plaats en werd net als in de eerste reeks tot een inhaalrace gedwongen en dat deed hij prima. De jonge Est vocht zich ronde na ronde een weg naar voor. Vertrokken vanaf plaats 34 slaagde hij erin om ondanks de moeilijke omstandigheden op dit zwaar circuit, terug te komen tot plaats 20. De GP van Zweden MX2 werd gewonnen door Searle voor Herlings en Ferrandis. José Butron eindigde op een 10de plaats en Priit Rätsep werd 25ste. In de stand van het Kampioenschap blijft José 9de voor Lupino en achter Ferrandis. Priit is 39ste achter Aguilar en voor Vandueren.

Foto’s: Bavo