X

Voorstelling Internationale Motorcross Eernegem 2012

Het was reeds enkele tientallen jaren geleden dat er nog een BMB-motorcrosswedstrijd werd georganiseerd in de provincie West-Vlaanderen. De BMB-federatie is de enige motorcrossfederatie die instaat voor het nationale kampioenschap waardoor ook de wereldtoppers aangesloten zijn bij deze federatie. Het idee rijpte dan ook om in 2010 een eerste Westvlaamse organisatie op poten te zetten. Het circuit van Eernegem was met zijn zanderige ondergrond dan ook de ideale locatie om een omloop te bouwen. De eerste editie bracht dan ook een massaal aantal toeschouwers op de been waarbij ook maar liefst zeven nationaliteiten aan de start verschenen. In 2011 werd geen geschikte datum gevonden maar in 2012 is de race van Eernegem terug op de BMB-kalender verschenen. Op Vrijdag 27 Juli wordt de traditionele avondmotorcross immers verreden in West-Vlaanderen

2. Organisatie

Het Mc.Mikkola-team is reeds 20 jaar actief binnen de motorcross. Eerst op amateurniveau en zes jaar geleden werd de stap gezet naar de BMB-federatie waar het team ook al enkele nationale titels wist te pakken. De club organiseert tevens een wedstrijd op het Wereldkampioenschap-circuit van Lommel maar wou daarnaast een race hebben dicht bij huis. Vandaar dat de wedstrijd van Eernegem als een geschenk uit de hemel kwam vallen.

3. Programma

In Eernegem komen maar liefst 10 categorieën aan de start. Het programma start met de jeugdrijders van de 85 cc-klasse waarna alle volwassen reeksen de start nemen. ’S Ochtend worden er tijdstrainingen gereden en in de namiddag rijdt elke klasse twee reeksen. Als extraatje werd de organisatie beloond met een proef om het open Belgische Kampioenschap voor quads waardoor een pak Europese toppers uit Duitsland, België en Nederland naar Eernegem zullen afzakken. Alle reeksen rijden voor de BK-punten en de race telt ook mee voor het Vlaamse Kampioenschap. De Internationale strijden om de lucratieve Challenger Cup De volgende nationale reeksen zullen dan ook de start nemen.

Jeugd 85 cc : Proef Belgisch kampioenschap 2012
Senioren open : Proef Belgisch kampioenshap 2012
Beloften : Proef Belgisch kampioenschap 2012
Junioren 250/450 cc : Proef Belgisch kampioenschap 2012
Nationalen 250 cc : Proef Belgisch kampioenschap 2012
Nationalen 450 cc : Proef Belgisch kampioenschap 2012
Internationalen 250/450 cc : Proef Vlaams kampioenschap + Challenger Cup
Quads : Proef Open Belgische kampioenschap 2012

4. Palmares

De eerste editie in 2010 bracht een pak buitenlanders naar Eernegem maar de zege bleef toch in België want de zege ging naar de WK-topper Yentel Martens. Ook de zijspannen waren toen aanwezig en daar pakte de latere wereldkampioen Joris Heyndrickx-Kaspar Liebins de dubbele reekszege.

Palmares Inters

  1. Yentel Martens (Bel)
  2. Jose Butron (Esp)
  3. Steve Seronval (Bel)
  4. Ivo Steinberg (Letland)
  5. Patrick Roos (Ned)
  6. Petar Petrov (Bulgarije)
  7. Roy Ghysel (Ned)
  8. Adrien Van Beveren (Fra)
  9. Jeremy Delince (Bel)
  10. Kristof Salaets (Bel

5. PR en Marketing

De wedstrijd wordt gevolgd door een tiental persfotograven en verschijnt in alle vakbladen. Ook de internetsites lijken meer dan gewone belangstelling te hebben voor deze race. De gespecialiseerde sites zoals Mxworld enMxmag.be zullen aanwezig zijn op de race.

6. Circuit

De omloop wordt volledig vanuit het niets opgebouwd en is 1600 meter lang. De ondergrond is vrij zanderig en er worden ongeveer acht springschansen aangelegd waardoor het spektakel zeker zal aanwezig zijn. De ruimte om het circuit klaar te leggen bedraagt ongeveer 5.5 hectaren. De toeschouwers kunnen zowel rond de omloop als in het rennerspark rondwandelen.

7. Gegevens

Organisatie : Mc.Mikkola-racing
Datum : 27 Juli 2012
Locatie : Bruggestraat, Eernegem
Presentator : Fred Decock
Catering : Bevers Snacks
Circuit : 1600 meter zanderinge omloop
Veiligheid : Alert rescue-team
Dokter :
Geluid : Sanrobi-sono Nederland
Milieuzorg : BMB-commissie
Koerscommisaris : Ivan De Vogeleir
Cups : Vlaams kampioenschap, Proef Belgische kampioenschap
Challenger Cup
Rennerspark : Open vanaf donderdag 14.00 uur

8. Thuisrijders

In bijna alle categorieën bevinden zich Westvlamingen op het hoogste niveau.

Beloften : Ben David (Ettelgem), Zinno Bonnez (De Panne), Jaimy Sanders (Gistel), Jonas Dockx (Damme), Tim Vandendriessche (Menen)
Senioren : Youri Van Hee (Oostkamp), Stijn Verbouwhede (Waregem)
Junioren : Jens Ghesquiere (Zonnebeke)
Nationalen : Kenny Roelandt (Bekegem), Franky Van Eecke (Zedelgem), Randy Vandecasteele (Brugge), Davy Sanders (Gistel), Kevin Van Massenhove (Veurne), Kenneth Dekindt (Veurne), Christope Hempte (Avelgem), Neal Deconinck (Zwevegem)
Inters : Gunther Ghysels (Avelgem), Jeffrey Dewulf (Jabbeke), Marvin Vandaele (Pittem), Manuel Priem (Lichtervelde), Jurgen Wybo (St-Eloois-Winkel), Tom Lahousse (Geluveld)
Quads : Davy De Cuyper (Waregem), Auke Theuninck (Lichtervelde), Sunny Desintubin (Passendale), Jasper Parreyn (Reningelst)