X

Preview Radson Trophy Keiheuvel-Balen

De traditionele Motocross van de Keiheuvel in Balen kondigt zich grootser en spectaculairder aan dan ooit! Natuurlijk wordt op deze hoogdag van de Belgische motorcross de 3de ronde van de Radson Trophy verreden, maar de confrontatie in het mulle zand is ook een prestigeslag die zijn gelijke niet ken. Tot ver buiten onze landsgrenzen heeft de motorcross van de Keiheuvel een reputatie verworven als één van de mooiste en zwaarste zandwedstrijden ter wereld.

Vorig jaar zorgde Jeffrey Herlings voor een sensationele ovewinning in Balen. We zijn benieuwd of ‘m dat tweemaal op rij lukt! Naar goede gewoonte wist KMC Mol voor de topconfrontatie op en rond ‘de Kei’ namelijk weer heel wat goed volk te strikken. Naast de gebruikelijk BK-rijders Ken De Dycker, Tanel Leok, Davide Guarneri, Marvin Van Daele, Herjan Brakke, Manuel Priem, Jurgen Van Nooten en Steven Engelen staan ook Kevin Strijbos, Jeremy Van Horebeek, Evgeny Bobryshev, Max Nagl, Jonathan Barragan, Marc De Reuver, Shaun Simpson, Yentel Martens, José-Antonio Butro, Petar Petrov, Glenn Coldenhoff, Jeremy Delincé en Yerki Janvier aan de start. Voorwaar een waanzinnig sterk deelnemersveld!

In totaal zijn dit maar liefst 7 rijders uit de top 15 van het WK MX1 én 5 MX2 piloten uit de top-15 van het WK. Na zijn demonstratie van vorig jaar op de KTM SX-F350 wordt het dus uitkijken wie dit jaar de strijd kan aangaan met Herlings! Met BK-leider Ken De Dycker -opzoek naar zijn eerste zege in Balen- en Kevin Strijbos in vorm zal de ‘The Bullit’ zeker geen vrijgeleide krijgen. Ook van Evgeny Bobryshev, de frisse Max Nagl, Jeremy Van Horebeek, Belgisch kampioen Shaun Simpson en good old Marc De Reuver (winnaar in 2008 op de Keiheuvel) mogen we vuurwerk verwachten!

Nieuwe start

Behalve om de BK punten en een plaatsje op het prestigieuze palmares wordt er ook zoals steeds gestreden om de Sylvain Geboers Trofee voor de dagwinnaar én de daar aan verbonden 1.000 euro. Om de veiligheid te verbeteren, zal op 15 augustus op dezelfde plaats gestart worden als tijdens de Grote Prijs in 1998. Deze start evenwijdig met de 17de Escadron Lichtvliegwezenlaan. Op het einde van de start bolgt dan een haakse bocht naar links. Na een rechterbocht verdwijnen de rijders voor een 1ste keer achter de Keiheuvel. Met uizondering van de 2de linkerbocht op het circuit -die wat dichter tegen ‘de Kei’ komt te liggen- blijft de rest van de omloop in grote lijnen als dezelfde als de voorgaande jaren.

Monster Energy MX2 Trophy: gelijke strijd!

In de MX2 zagen we titelfavoriet Jens Getteman het laken naar zich toe trekenn tijdens de eerste twee BK manches. Zowel in Mons als in Kester was de Standing construct rijder de beste. Belgisch kampioen Kevin Fors haalde alleen in Kester het podium maar toch volgt hij op amper 11 punten van Getteman. Ook de nummer drie in het BK Jeffrey Dewulf kan sterke papieren voorleggen. Jeffrey won twee jaar geleden al de openingswedstrijd van de VLM amateurfederatie op de Keiheuvel en in het BK was hij er al eens tweede. Wie weet kan Dewulf nu winnen. De Nederlandse zandspecialist Mark Boot heeft nog wat goed te maken na een tegenvallende start van het kampioenschap. Verder eisen de rijders die aantreden in de GP’s en internationale kampioenschappen de aandacht op: Kenny Vandueren, Nikolaj Larsen, Damon Graulus, Brent Vandoninck, Robin Bakens en Dietger Damiaens. Voormalig GP winnaar Tom De Belder is één van de outsiders. De Belder werd vorig jaar gedeeld 4de op de Keiheuvel, in Kester haalde hij verrassend het podium.

Foto’s: CDS