X

Droomfinale BK MX in Mont Saint Guibert!

Ken De Dycker heeft er een sterk seizoen opzitten. Nu zondag kan de Red bull KTM rijder de kers op de taart plaatsen als hij ook de Belgische titel wint in het Waals-Brabantse Mont-Saint Guibert. In de stand om de Radson Trophy BK Inters Open telt Keeno 39 punten voorsprong op zijn naaste belager Tanel Leok. Voor de 28-jarige De Dycker zou het na MX1 titels in Duitsland en Groot-Brittannië een eerste belangrijke titel in eigen land zijn Leok’s vormcurve vertoont duidelijk een stijgende lijn. De Estonian Express behaalde tijdens de GP in Lierop immers zijn eerste podium van het seizoen. Behalve de titelstrijd in de Radson Trophy heeft Mont-Saint Guibert nog veel meer troeven in de aanbieding. Daaronder de exclusieve komst van de kersverse MX2 wereldkampioen Jeffrey Herlings !

Pakt De Dycker eindelijk zijn eerste Belgische titel?

Het organiserende RMC Pierreux bouwde de voorbije acht jaar een ijzersterke reputatie op met de finale van het BK Motorcross. De spectaculaire, overzichtelijke ‘Shanks omloop’ , de centrale ligging en het indrukwekkende deelnemersveld spreken ook nu weer voor zich. Vooral de aandacht voor detail en de voortdurende verbeteringen aan het circuit maken deze locatie tot één van de meest geliefde banen van de Benelux. In de aanloop van de BK finale werden de sprongen onder handen genomen, daarnaast werden er ook bijkomende zandstroken aangelegd om nog meer inhaalmogelijkheden te bieden. Behalve het ‘voetbalstadion gevoel’ voor toeschouwers onderscheidt Mont-Saint Guibert zich door de specifieke samenstelling van de ondergrond ; 50% zand, 50% harde aarde.

Of gaat Leok in extremis met de beker aan de haal?

Titelfavoriet  Ken De Dycker kent als geen ander de weg op het Shanks circuit. Keeno domineerde er vorig jaar en schreef ook in 2009 de BK-finale op zijn naam. Vier jaar geleden leek De Dycker in Mont-Saint Guibert al eens Belgisch kampioen te worden tot zijn Suzuki in de voorlaatste ronde van de allerlaatste reeks de geest gaf! Ook tweevoudig wereldkampioen Steve Ramon, die zijn BK rentree maakte in Orp-Le-Grand koestert mooie herinneringen aan het Shanks circuit. The Bomb vierde er zowel in 2008 als twee jaar geleden de Belgische titel. Meespelen voor de overwinning zit er voor Ramon zondag waarschijnlijk niet in, maar na veelbelovende resultaten tijdens zijn optredens vorige maand is het duidelijk dat de West-Vlaming zeker meespeelt voor de top vijf.

Wereldkampioen Herlings aan de start!

De Dycker’s uitdager, Tanel Leok, schreef de allereerste editie van het BK op het Shanks circuit op zijn naam! De Est is niet alleen een vaste waarde in het BK, de jeugd-wereldkampioen  is een geboren vechtjas die zich nooit gewonnen geeft. Zijn achterstand van 39 punten op De Dycker is aanzienlijk maar met een totaal van 75 punten op het spel en in de wetenschap dat verrassingen in een mechanische sport nooit zijn uitgesloten, zal de sympathieke Suzuki rijder zeker tot het uiterste gaan! Naast De Dycker gooit KTM nu zondag nog drie toppers in de strijd; Jeffrey Herlings, Kevin Strijbos en Davide Guarneri (eindwinnaar in Mont-Saint Guibert twee jaar geleden). Alle drie zijn ze in staat om te winnen en een circuit waar de fun-factor voor de rijders hoog is, vormt de beste inspiratie voor grootse daden. Vooral van MX2 wereldkampioen Herlings mogen we vuurwerk verwachten. The Bullit geeft altijd het volle pond. Tijdens zijn vorige BK optredens in 2011 en dit seizoen liet het 17-jarige supertalent zien dat hij uit het goede hout is gesneden. Herlings die als beste zandrijder ter wereld geldt zal nu zondag het Shanks circuit voor het eerst ontdekken!

The one and only Jeffrey Herlings op een uniek circuit; kom dat zien!

In Mont-Saint Guibert maakt ook regerend Belgisch kampioen Shaun Simpson opnieuw zijn opwachting. De Yamaha fabrieksrijder is bezig aan een prima seizoensslot. Simpson zou de Belgen wel eens opnieuw kunnen verrassen op eigen bodem. Tel daar de Honda fabrieksrijder Evgeny Bobryshev, de subtoppers Yerki Janvier, Jurgen Van Nooten, Manuel Priem, Marvin Van Daele en Yentel Martens bij. Tot slot is er nog een snelle Franse delegatie met Christophe Martin, Cyril Coulon en Thomas Allier.

Foto’s: Ray Archer, S. Taglioni