X

De Motocross of Nations anders bekeken!

De Motorcross of Nations ligt een dikke week achter ons. We hebben er van genoten. Steeds blijven er zaken opduiken die onze aandacht trokken. Zo was er de actie rond Red De Motorcross of moeten we voortaan zeggen Co2 Zero. Op het podium schitterden een de ministers Joke Schauvliege en Philippe Muyters alsook Minister-Président Kris Peeters door hun afwezigheid. Gelukkig was kroonprins Filip van België) gearriveerd en hij kon zien hoe aanstekelijk het jonge geweld met hun boompjes het podium op kwamen gedanst. Aan Dhr. Walter Cremers, gedeputeerde voor sport werd een symbolische cheque van 1500 bomen overhandigd. Deze actie ging goeddeels verloren voor het grote publiek omdat de geluidsinstallatie ontoereikend was en slechts de mensen voor het podium bereikte.

The original Kid en de prins.

Geluid was er overigens genoeg in Lommel. De diverse trossen “bananen” zorgden er voor dat het commentaar voor het grootste gedeelte goed hoorbaar was. De organisatie (Geboers & Youthstream) haalde naast Leon Van Gestel ook nog Francis Magnanou (Bercy, Dakar….) en Roger Warren (Eurosport) naar Lommel. Zondag kwam daar nog de Italiaanse GP-speaker bij. De MXON is ook hiermee wel een echt internationaal evenement. Maar het is wel moeilijk om er met vier mensen echt “in te vliegen”. Nu lag de nadruk meer op informatie dan op info-tainement.

Tijdens de slotmanche was er geen Nederlands commentaar. Léon verzorgde net voor de start de ceremonie rond Red De Motorcross. Daarna werd hij door Eric Geboers uitgenodigd om kennis te maken met Prins Filip. Leon Van Gestel: “Ik ben niet zo erg monarchistisch ingesteld, maar ik was toch blij dat ik mocht kennismaken met de prins. Eenmaal de begroeting voorbij stelde de prins voor om de slotreeks vanuit de prinselijke loge mee te volgen, samen met burgemeester Van Velthoven en FIM-voorzitter Vito Ippolito en Joël Robert. Ik heb me wel wijselijk aan de kant van de loge opgesteld, bij de security. Het was trouwens toch al te laat om nog terug naar de commentaartoren te wandelen, want na de slotreeks begon meteen de huldiging op het podium.”

De huldiging zelf was een aaneenschakeling van emoties. De Amerikanen waren uiteraard niet zo vrolijk, de Belgen ronduit bedrukt. Maar “Die Manschaft” gaf katoen van jewelste. Zodanig zelfs dat de speaker niet eens boven het gejoel uit kwam. Hij liet de boel maar uitrazen. Maar toen de Duitsers als winnaar werden gehuldigd brak alweer de hel los. Nagl, Roczen en Schiffer werden in één klap wereldberoemd in Duitsland. Mooi ook hoe de Duitse delegatie vader Nagl in de hulde betrok.Tussen het publiek lopen er toch vreemde snuiters rond. Zaterdagnacht werd het kruispunt aan de camping gewoon bezet door een grote groep dronken supporters. Het kruispunt lag gewoon bezaaid met kapot gegooide glazen. Zondag na afloop zagen we ook vreemde taferelen. Alles wat niet vast zat werd meegenomen. We zagen iemand met een vier meter lang reclamebord naar de camping wandelen. Even verder zagen we een gelijkaardig feit, maar iemand van Youthstream riep de “heren” tot de orde. Bleken ze nog verontwaardigd ook.