X

De vrijwilliger

Iets meer dan een week geleden was het de “Internationale dag v/d vrijwilliger”. Het was dus de “feestdag” van die mensen die hun altijd in stilte en vooral in de schaduw inzetten voor hun evenement, vereniging of sport. Omwille van die (feest)dag stelde ik me de vraag hoe het zat met de vrijwilligers in het motocross, toch een sport die, zowel in België als Nederland, voor het grootste deel op vrijwilligers steunt. Dragen we eigenlijk wel genoeg zorg voor onze vrijwilligers en hebben we eigenlijk wel genoeg respect voor die mensen?

Over die laatste vraag kunnen we best wel discussiëren, er kan best wel wat meer respect zijn voor de mensen die zich steeds belangeloos inzetten voor onze sport. Met de kans dat ik nu als een prekende pastoor ga klinken moet dit toch van het hart.

Het kost namelijk geen geld om de gele vlag te respecteren en zo de vlaggenman het gevoel te geven dat hij zijn job niet voor niks staat te doen. Daarnaast beschermd de man met de vlag vaak de gevallen piloot en dit met risico voor eigen leven omdat sommige piloten, jong en oud, zich Villopoto en Barcia wanen in duel voor een “Monster Million”.

Naast dit mogen we ook de mensen van de trainingsparkoersen in zowel ons land als in Nederland wel een schouderklopje geven. In vele gevallen zien we daar mensen voor en na hun werk en dus in hun vrije tijd het parkoers prepareren. Steeds proberen deze mensen ons de best mogelijke condities aan te bieden. Bij zon, regen, vries en andere weersomstandigheden proberen ze er steeds het beste van te maken en daarvoor verdienen ze zeker een klop op de rug!

Maar soms lijkt het wel alsof de vrijwilliger een uitstervende soort aan het worden is. Met alle respect moeten we concluderen dat vele vrijwilligers langzaam een grijze of zelfs witte schijn krijgen in hun haar en andere hebben hun haren al verloren. Aan de andere kant zien we echter nog niet veel jonge dames en kerels opstaan, wat als de verjonging uitblijft, hoe gaat het dan verder gaan?

We zullen nog maar even afwachten en de mensen die er zijn goed soigneren!