X

James Stewart Freestone spring championship

Het is weer zover, de lente is in huis, de vogeltjes zingen en iedereen kan weer in korte broek en T-shirt genieten van de cross. Oh … wie hou ik voor de gek. Het is verdomd slecht weer, iedereen is pissed off, geirriteerd en de crossen worden massaal afgelast. We hadden dit jaar al gemakkelijk een Olympische winterspelen, het WK sneeuwscooter crossen en een winter X-games kunnen organiseren. Maar dat willen we helemaal niet … WIJ WILLEN GOED WEER EN MOTORCROSS!!!

Daarom ben ik voor jullie op zoek gegaan naar toch nog iets redelijks interessant dat met motorcross te maken heeft. Ik ben dan gestoten op een wedstrijd zo’n 8 000km verder in het warme Freestone, Texas. Daar zijn de beste amateurs van Amerika met elkaar in de clinch gegaan tijdens de ‘James Stewart Freestone spring championship’. Een hele mond vol. Rijders van alle leeftijden, van 4 jaar tot 50 plussers konden zich inschrijven in 44 verschillende klassen. Het is dan ook niet bewonderenswaardig dat er piloten zijn die zich in 4 verschillende klassen inschrijven. En dat het evenement over één trainingsdag en vier wedstrijddagen ging.

Enkele interessante namen aan de start daar waren; Cooper Webb, een talentvolle Amerikaan die normaal in Hangtown zijn pro debuut zal maken. Anthony Rodriguez, een Loretta Lynn’s winnaar en bekend van de serie ‘road to loretta’s’.  Austin Forkner, de opvolger van Adam Cianciarulo binnen het Monster Energy kawaski youth program. En de nu al wereldberoemde Jordan Biese, de jongen die Liam Everts voorbleef in Indianapolis.

We beginnen bij de jongste in die lijst. Jordan Biese, hij kwam aan de start in vier verschillende klassen, twee op een 50cc en twee op een 65cc. In geen enkel van deze klassen wist Jordan twee reeksen te finishen. Wat resulteerden in een slechte overall in alle vier zijn wedstrijden. Toch mag hij tamelijk tevreden naar huis keren. De laatste wedstrijd van het weekend heeft hij nog besloten te rijden, desondanks dat hij zichzelf had pijn gedaan na een crash van twee dagen ervoor. Dat alleen al is indrukwekkend. Ook zijn resultaten zijn niet slecht. In de 50cc klassen werd hij telkens een reeks vierde en bij de 65cc’s een keertje achtste en vijfde.

Cooper Webb deed het echter wel beter in één van zijn laatste amateur wedstrijden. Hij mocht met twee 250cc titels naar huis gaan. De 250A en de 250A Pro sport klassen heeft hij totaal gedomineerd. Hij won vier van de vier reeksen. Een 450cc motor ligt hem echter iets minder. In de 450A Pro sport klasse leek hij hetgeen over te doen wat hij bij de 250’ers deed. Maar voor nog een onbekende reden besloot hij niet van start te gaan in de tweede reeks. In de 450A klasse heeft hij echter wel beide reeksen gestart. Maar daar strand hij op een tweede plaats. Na RJ Hampshire.

Wie heeft dan de 450A Pro sport klasse gewonnen? Die titel staat nu op naam van de Venezolaan Anthony Rodriguez. Een tweede en een derde plaats was genoeg voor hem om de overwinning mee naar huis te nemen. In de andere klassen waarin hij mee deed finishte hij derde (250A) tweede (250A Pro sport) en derde (450A)

Tenslotte hebben we het nog even over Austin Forkner. Een supermini rijder (112cc 2takt motoren) en een 85cc rijder. Hij is binnen het Monster Energy jeugd programma de opvolger van Adam Cianciarulo, die op zijn beurt zijn pro debuut in Hangtown zal maken. Austin wordt nog niet vergeleken met Adam, gewoonweg omdat ze vinden dat Cianciarulo een buitengewoon talent is. Toch ben ik er nu al vrij zeker van dat onze Belgen het ooit tegen Forkner zullen moeten opnemen in een motorcross der naties. Deze veertien jarige knul kan zo hard knallen met zijn motor dat niemand hem eigenlijk nog kan volgen. Op die manier kan hij ook tevreden naar huis vertrekken met twee titels, een supermini en een 85cc titel. Ook was hij nog ingeschreven in twee andere klassen, ook op een 85cc en een supermini. Maar tijdens de tweede reeks van de supermini 1 klasse kwam hij ten val en besloot hij ook niet meer te starten in de tweede reeks van de 85cc klasse.

Zoals jullie kunnen lezen heb ik niet alle 44 klassen toegelicht. Maar ik hoop toch zeker dat jullie weekend nu een beetje aangenamer is geworden. Indien je je toch nog verveeld kan je altijd genieten van de video’s die onze collega’s van Vurbmoto gemaakt hebben.

Dag1
250B – reeks1
250A – reeks1
Schoolboy2 – reeks1

Dag2
Supermini2 – reeks1
450A Pro sport – reeks1

Dag3
College boy – reeks2
250A – reeks2
65cc 10-12j. mod. – reeks2

Dag4
450A Pro sport – reeks2
450B mod. – reeks2
85cc 12-14j. mod. – reeks2

Voor alle resultaten klik hier.

Tekst: VePix.be