X

Santtu Tiainen vervangt Jens Getteman!

Nadat Jens Getteman tijdens de GP van Valkenswaard zijn schouder ontwrichtte, moest 24MX Honda Racing op zoek naar een vervanger. De 21-jarige Fin Santtu Tiainen zal de beloftevolle Getteman vanaf komend weekend, de GP van Trentino, vervangen.

De nieuwe teammaat van Nikolaj Larsen is niet aan zijn proefstuk toe in het FIM MX1 Wereldkampioenschap. Hoewel Tiainen nog maar 21 is, heeft de Finse rijder al twintig Grote Prijzen met het Ice One team van Kimi Räikkönen achter zijn naam. Vorig jaar eindigde Santtu 14de in de eerste reeks van de Mexicaanse MX1 GP. Hij scoorde in 2012 ook regelmatig punten tot hij geblesseerd raakte aan zijn pols.

 

Tiainen woont tijdens een groot deel van het motorcross seizoen in België, naast de GP’s zal hij ook aan de belangrijkste Finse wedstrijden deelnemen. In de recente MX3 GP van Valkenswaard kwalificeerde Santtu zich als tweede in zijn kwalificatiegroep, waarmee hij zijn snelheid in het zand etaleerde. Door problemen met zijn koppeling kwam hij in de reeksen helaas niet verder dan een zesde en achtste plaats. Met zijn typische doorzettingsvermogen, de nodige ervaring op de Honda CRF450R en de steun van 24MX Honda Racing achter zich is ‘Santtu’ klaar om er weer in te vliegen tijdens de MX1 Grote Prijzen!

 

Santtu Tiainen: “Dit is echt een unieke kans. (brede glimlach) Ik leef voor mijn sport en zo onverwacht terug kunnen komen in het WK MX1 is een onbeschrijfelijk gevoel, ik voel me net een miljonair! Ik ben heel blij om met een team als 24MX Honda Racing te kunnen samenwerken. Het gaat er professioneel aan toe en ze hebben een knappe staat van dienst. Mijn conditie is in orde, ik weet zeker dat de motor me zal liggen en ik heb dan ook heel veel zin in de GP van komend weekend! Omdat ik vroeger vooral op zandbanen heb gereden, gaat dat mij het best af, maar ook op het harde loopt het steeds beter. Blijven bijleren en progressie maken, is mijn hoefddoel. Er is geen druk vanuit het team, maar ik weet dat ik met wat meer ervaring nog mooie dingen kan laten zien in de MX1 GP’s.

Ik zou graag de gelegenheid nemen om Steven (Lettani) te bedanken voor deze kans. Verder moet ik zeker  mijn ouders en mijn vriendin vernoemen omdat ze altijd 100% achter me staan. Daarnaast wil ik ook mijn persoonlijke sponsors Honda Brandt, Kuljetuspalvelut Kettu & Laitinen OY, Mijorak OY en Pok Group en alle andere mensen en bedrijven die me helpen via deze weg bedanken! “

 

Steven Lettani, 24MX Honda Racing team manager/eigenaar: “We weten dat Santtu nog iets te bewijzen heeft in het WK MX1. Hij is erg gemotiveerd en hongerig om bij te leren. Op dit niveau komen sterke resultaten niet vanzelf. Je moet doorzetten, blijven geloven en de kans krijgen om je te ontwikkelen. Niet elke jonge GP rijder heeft het talent van een Ken Roczen of Jeffrey Herlings, daarom zijn we blij om Tiainen te laten groeien. De meeste rijders hebben meer tijd nodig om hun beste niveau te halen, dat geldt zeker voor rijders die uit een land komen waar de concurrentie minder sterk is. In ieder geval geloven we er in dat Santtu op de 24MX Honda goed uit de verf kan komen. En het is ook mooi meegenomen om straks met een Finse rijder naar onze eerste Finse Grote Prijs te kunnen afzakken. Welkom Santtu en veel succes!”

PROFIEL SANTTU TIAINEN

Motor: #167 Honda CRF450R
Geboorteplaats: Kuopio, Finland
Woonplaats:
Siilinjärvi
Lengte:
1 m 84
Gewicht:
78 kg
Geboortedatum: 21 juli 1991
Leeftijd: 21
Nationaliteit: Finnish
Eerste Grote Prijs: 2011, MX1 GP van Nederland-Valkenswaard
Hobbies: Fitness, ijshockey, mountainbike
Favoriete GP omloop: Kegums, Letland

RESULTATEN

 

2012: 30ste in WK MX1 (geblesseerd)
2011: 51ste in WK MX1
2010: 3de in Fins MX1 Kampioenschap
Beste GP resultaat: 15de in Mexicaanse MX1 GP, 2012
Best manche resultaat in een GP: 14de in Mexicaanse MX1 GP, 2012