X

Tegenvallende Portugese GP voor 24MX Honda

Tijdens de 6de ronde van 17 in het FIM MX1 wereldkampioenschap deelden Nikolaj Larsen en Santtu Tiainen in de klappen. Na een 17de plaats in de openingsreeks besloot Tiainen om vanwege een pijnlijke knie niet meer van start te gaan in de tweede manche. Zijn teammaat had evenmin het geluk aan zijn kant. Nikolaj liep tijdens de eerste vrije training op zaterdag al een rugkwetsuur op na een crash in de wavesectie. Hoewel de sympathieke Deen later op de dag -en ‘s anderendaags in de warmup- toch nog probeerde aan te zetten, bleek dat vergeefse moeite. De hinder én pijn maakten het onmogelijk om twee manches op GP niveau tot een goed einde te brengen.

Gelukkig geen breuken voor Nikolaj Larsen, al bleef hij op zondag wel aan de kant.

De zonnige en warme omstandigheden ten zuiden van Porto brachten gisteren wel het beste naar boven in Santtu Tiainen. Na zijn teleurstellende ONK optreden in Gemert vorige week reageerde ST167 met een mooie prestatie op het veeleisende circuit van Agueda. In de kwalificatiewedstrijd startte Tiainen rond de 14de stelling achter Jonathan Barragan. De 21-jarige Fin beet zich vast en knokte zich naar een mooie 15de plaats.

Helaas ging het in de eerste reeks op zondag verkeerd voor Santtu. De 24MX Honda rijder kwam tijdens de tumultueuze aanvangsfase in aanraking met Matiss Karro, zijn laars raakte klem en hij verdraaide hierbij zijn knie. Vanop de 19de plaats en met een behoorlijk achterstand op de rest van het veld begon Tiainen aan zijn race. In zijn typische stijl zette hij echter door en wist toch nog vier punten te sprokkelen. Dat Santtu achteraf amper op zijn benen kon staan, bleek een veeg teken. Zo moest ook hij voor de tweede manche opgeven.

Santtu Tiainen: “Ik was behoorlijk tevreden over mijn rijden op zaterdag maar vandaag was het al direct naar de vaantjes! In de tweede bocht kwam ik vast te zitten en kwetste mijn knie. Het was heel erg pijnlijk, maar ik kon toch uitrijden en werd nog 17de. Ijs op de knie en een injectie tegen de pijn mochten niet baten. Ook de dokter raadde me uitdrukkelijk af om te rijden. Het is dezelfde knie die ik al eens eerder blesseerde, al hoop ik dat het allemaal nog meevalt. Morgen ga ik naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.”

Santtu Tiainen dwong respect af door in moeilijke omstandigheden toch 17de te worden in race 1.

 

Nikolaj Larsen: “In de eerste vrije training kwam ik redelijk hard ten val. Het leek wel alsof mijn rug geblokkeerd was en de pijn was amper te harden. Een eerste scan liet gelukkig zien dat er niks gebroken is, allicht is het dus alleen een flinke compressie. Tijdens de eerste ronde van het Deens kampioenschap twee weken geleden was ik goed op dreef en in Duitsland was mijn snelheid vorige week ook vrij goed… daarom keek ik zeker uit naar Agueda. Het is echter niet anders. De komende tijd wachten me wat sessies met de therapeut zodat ik voor de GP van Frankrijk weer klaar ben.”

Door overmacht kwam 24MX Honda Racing slechts één race in actie op zondag maar uitzonderlijk ging de aandacht naar team manager/eigenaar Steven Lettani! De 24MX Honda Racing manager schoof samen met Alessandro Lupino en Tommy Searle aan in de MX-Life studio show. Bekijk het interview op http://www.mx-life.tv/ onder MX GP of Portugal 2013 – Replay Studio Show.

Foto’s: CDS