X

Voorbeschouwing BMMX Kester 2013

Volgende zondag wordt weer een van de hoogdagen van het Belgisch motorsportjaar. Want dan strijkt het Belgian Masters of Moto X circus neer op de Kesterheide.
De jaarlijkse wedstrijd van AMC Dworp op de Kesterheide in Gooik is beslist een klassieker.

Jaarlijks zakken dan ook duizenden toeschouwers af naar dit prachtig stukje Pajottenland. Het is vooral de combinatie van een ijzersterk deelnemersveld en een natuurlijk, panoramisch circuit dat hen aantrekt. En ook dit jaar zal dat niet anders zijn. De vrijwilligers van AMC Dworp zijn al een aantal weken bezig om het circuit in orde te brengen. Geen makkelijk werk want de omloop ligt in een natuurgebied en dus moet elke vorm van infrastructuur – van tenten over telefoonkabel – ieder jaar opnieuw aangelegd worden.

Radson Trophy

Ken De Dycker (Red Bull KTM) start in Kester als leider in de Radson Trophy. Naaste belager Kevin Strijbos – die tweede eindigde tijdens de openingsproef in Mons – moet noodgedwongen deze ronde van de BMMX overslaan wegens verplichtingen in de States. Maar dat wil nog niet niet zeggen dat De Dycker zomaar vrij spel zal krijgen op de flanken van de Kesterheide. Verre van zelfs want de organiserende club kan weer een indrukwekkend deelnemersveld presenteren. Zo zal ‘Local hero’ Jeremy Van Horebeek aantreden en die toonde de afgelopen GP’s al dat hij z’n fabrieks Kawasaki steeds beter onder de knie heeft en is dus ook een te duchten kandidaat voor de zege. Ook die andere Belgische MX1-rookie, Joël Roelants zakt naar Kester af. De Monster Energy Yamaha-rijder mogen we als outsider beschouwen. Naast deze twee rookies zakt ook oude vos Steve “The Bomb” Ramon af. De man uit west vlaanderen brak onlangs met het Engelse BuildBase Honda team en werd in laatste instantie toegevoegd aan de deelnemerslijst. Ramon zal ondersteund worden door het Geboers Suzuki teams.

Naast deze zijn er natuurlijk ook alle nationale toppers zoals Jeremy Delincé (Vorig jaar reekswinnaar & derde algemeen), Marvin Van Daele, Manuel Priem, Nick Triest en Kevin Fors.

Ook de buitenlandse delegatie oogt indrukwekkend. Naast vaste BMMX-klanten als Davide Guarneri, Evgeny Bobryshev en Shaun Simpson wist AMC Dworp nog een aantal andere MX1 en MX2-toppers aan te trekken. Max Nagl, Rui Goncalves, Jordi Tixier, Jake Nicholls en Petar Petrov moeten de Belgen het leven zuur maken.

Monster Energy Trophy

Voor de openingswedstrijd in Mons werd Damon Graulus (Standing Construct KTM) naar voor geschoven als absoluut titelkandidaat. Maar de Tervurenaar moest in de hoofdstad van Henegouwen vaststellen dat die favorietenrol moeilijker in te vullen was dan gedacht. Het was immers de jonge Zweed Jesper Jönsson (Vamo Racing Suzuki) die Mons als leider in de MX2-klasse verliet. Niettemin is de Kesterheide de runner-up in de EK250 stand op het lijf geschreven. Toch zijn er nog een aantal andere kapers op de kust. En dan denken we in de eerste plaats aan Brent Van Doninck (Scott KTM) en Julien Van Stippen (FMX4Ever KTM) maar ook aan Peter Irt en local hero Wietse Brackman (beiden Vamo Racing Suzuki).

Naast beide Interklassen komen op zondag ook de jongens van het BK Zijspancross, de Quads en de Nationalen MX1/3 in actie. De overige BMB Motorcrossklassen werken hun wedstrijd al op zaterdag af.

Mis mogelijk één van de laatste motocrosswedstrijden op de kesterheide niet en zak dit weekend af naar één van de meest legendarische motocrossparcoursen in Vlaanderen! Zak af naar de ronde van Vlaanderen van het Motocross!

Meer info vind je op amcdworp.be