Klemen Gercar scoort eerste MX1 punten

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Na zijn tweede plaats in de Oekraiense MX3 GP vorige week zette Klemen Gercar zijn leerschool in de MX1 verder op de bloedhete Lausitzring in Duitsland. Gercar scoorde respectievelijk een 20ste en 19de plaats, in totaal goed voor zijn drie eerste WK punten in de MX1. Ook voor de jongste Honda rijders werd het een memorabel weekend. De Brit Mitchell Lewis won de allereerste  Europese 150F kampioenschapsronde voor Michael Jørgensen (Den) en Eric Englund (Swe). De Nederlandse Shana Van Der Vlist werd mooi 9de.


Met de 13de ronde van het FIM MX1 WK betraden de rijders volledig nieuwe paden. De Eurospeedway Lausitzring, ongeveer 50 kilometer ten noord-oosten van Dresden, ontving immers voor de allereerste keer een motorcross GP! Raceliefhebbers kennen het circuit van het WK Superbike en de IDM, op mx gebied wist niemand wat te verwachten. De verraderlijke sporen, snelle wavesecties en de afwisseling van hard en zachtere grond waren dan ook totaal anders dan de gebruikelijke harde ondergrond waar Duitse (GP) crossbanen voor bekend staan. Daarenboven hadden de rijders in de loden hitte –beide dagen warmer dan 32° C- af te rekenen met een gemeenschappelijke tegenstrever.

Op zaterdag stuurde Klemen zijn 24MX Honda CRF450R naar een 19de plek in de korte kwalificatierace. Het circuit vertoonde wel enkele gelijkenissen met Hyvinkää twee weken geleden zodat Gercar kon voortbouwen op zijn eerste MX1 ervaring.

In de eerste reeks op zondag verknoeide de 22-jarige Sloveen zijn start. De MX3 WK-leider bleef echter niet bij de pakken zitten. Gaandeweg vond hij zijn vertrouwen en zette hij meer constante rondetijden neer. Vanop de 23ste plaats klom hij op naar de 20ste positie waardoor hij één WK-punt pakte. Gercar was in race 2 echter wel goed weg! De 24MX Honda rijder reageerde snel aan het hek en kwam net buiten de top tien uit de eerste linkerbocht. Klemen deed er alles aan om de aansluiting met de top tien te behouden maar moest vrij snel terrein prijsgeven. Zo verloor hij drie plaatsen. Door de hitte en de tricky staat van de baan eiste de tweede manche erg veel van de rijders. Gelukkig kwam Gercar er met de schrik vanaf toen hij net over half wedstrijd een fout maakte en naast de finish-sprong terecht kwam. Even zakte hij terug tot de 21ste plaats maar hij sloot uiteindelijk af als 19de.

LEES MEER  VIDEO: de laatste race van Antonio Cairoli

 

Klemen Gercar: “Het ijs is dan toch gebroken, mijn eerste WK-punten zijn een feit! De baan was totaal anders dan wat ik me had ingebeeld, veel zachter en zandiger. Ook de layout zelf zoals het circuit er bij lag is erg ongewoon voor mij. Van de warmte heb ik normaal weinig last… al was het vandaag echt wel extreem!

Dezelfde conslusie als in Finland geldt ook hier. Om op mijn best te zijn moet ik veel meer uren zand  vreten. Zeker als het zo heet is als vandaag betaal je een minder goede zandtechniek cash. Dan verbruik je immes veel te veel energie. Mijn start in de tweede reeks was een pak beter, helaas kon ik mijn positie rond de top 15 niet vasthouden. Ik wilde ook geen risico’s nemen met het oog op de wereldtitel in de MX3. Toch was het een stap in de goede richting dit weekend. Ik kijk er dan ook naar uit om volgende week in Loket op een harde baan te kunnen knallen!”

Foto’s: Bavo

Uw reacties

Ook te lezen

 • Motocrossreglement 2022: dit zijn de belangrijkste wijzigingen!

  Motocrossreglement 2022: dit zijn de belangrijkste wijzigingen!

  De KNMV heeft het motocrossreglement voor 2022 bekendgemaakt. In dit reglement zijn een aantal wijzigingen gedaan ten opzichte van het voorgaande reglement. In dit artikel leggen we uit wat de …
 • Niels Wennemars in het ONK125

  Niels Wennemars in het ONK125

  Minder dan twee jaar geleden kwam Niels Wennemars in aanraking met motocross. Tijdens de eerste lockdown heeft de zoon van voormalig wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars (46) kennis gemaakt met deze …
 • Davy Pootjes in MXGP met JWR Honda

  Davy Pootjes in MXGP met JWR Honda

  Na ‘n moeilijke periode met veel blessures is er nu eindelijk goed nieuws voor Davy Pootjes! De 23-jarige motorcrosser maakte vandaag bekend dat hij volgend seizoen in het WK MXGP …
 • Walter Roelants voor tweede keer naar Dakar Rally

  Walter Roelants voor tweede keer naar Dakar Rally

  Na de zware vorige editie van de Dakar Rally leek het erop dat Walter Roelants genoegen zou nemen met één deelname. Hij reed toen de race uit en vestigde meteen …