X

Punten voor Vamo Suzuki-rijders in Finse EK-ronde

Vamo Racing Suzuki-rijder Jesper Jönsson eindigde zondag als vijfde in de Finse ronde van het EK Motorcross 250. Daarmee zette de Zweed na een aantal moeilijke weken, een stap in de goede richting.

Het Vamo Racing Suzuki-team was met het vaste voornemen om de moeilijke wedstrijden van de voorbije weken achter zich te laten, naar Finland afgereisd.  Zowel Jesper Jönsson als z’n Sloveense teamgenoot Peter Irt hadden tijdens de voorbije EK-ronden in Zweden en Letland meer dan hun deel van de pech gehad.

Worstelde Peter, tijdens de tijdstraining op zaterdag, nog met het  zanderige circuit, dan zat Jesper dicht tegen de top-10 aan met een 11e trainingstijd. Niet zo verwonderlijk want het diepe zand van Hyvinkää toonde nogal gelijkenissen met de circuits in z’n thuisland.

Uit de twee halve finales op zaterdagnamiddag bleek al dat de Vamo Racing Suzuki-rijders opnieuw het goede spoor hadden gevonden.  Door van de negende naar de vierde plaats te rijden in de eerste halve finale bewees Jesper dat de snelheid er was. Maar de top-drie bleek vooralsnog niet binnen handbereik voor de Zweed.

Peter Irt zou op zijn beurt gedurende de hele tweede halve finale om de twaalfde plaats knokken. De Sloveen worstelde echter nog steeds met de diepe sporen op de zandbaan van Hyvinkää. Een heel verschil met de keiharde omlopen in Irt’s geboorteland, Slovenië.  Uiteindelijk zou de Vamo Racing Suzuki-rijder als dertiende finishen. Geen briljant resultaat maar het betekende wel dat Peter rechtstreeks geplaatst was voor de finale op zondagvoormiddag.

Finale: schitterende top-5 voor Jesper

Matige starts betekenden dat beide Vamo Racing Suzuki-rijders zich opnieuw een weg naar voren moesten knokken in de finale van de Finse EK-ronde. Jesper was als dertiende gestart maar wist in de openingsfase veel plaatsen goed te maken.  Tegelijkertijd stond Peter voor de moeilijke taak om zich vanaf de 29e plaats in de punten proberen te rijden. De Sloveen liet echter het hoofd niet zakken en begon zich naar voren te knokken.

In de vijfde ronde reed Irt voor het eerst dit seizoen de top-20 van een EK-finale binnen. Ondertussen was Jönsson al opgerukt naar de zevende plaats. Kort daarna veroverde hij de zesde plaats, een positie waarin hij voor het grootste gedeelte van de wedstrijd zou rijden. In de laatste ronde kon hij nog een plaatsje winnen om zo als vijfde te finishen. In de buik van het peloton kon Peter z’n achttiende plaats niet vasthouden. De Sloveen zou als twintigste eindigen en zo z’n eerste EK-punt van het seizoen scoren.

Het was een stralende Jesper Jönsson die we na de finale in de paddock van Hyvinkää zagen. “Hier heb ik op gewacht. Ik had een tijdje problemen met m’n starts. Bovendien maakte ik tijdens de eerste helft van het seizoen teveel fouten. Maar daar heb ik ondertussen aan gewerkt. Gisteren had ik een degelijke start in de halve finale en kon ik me een weg naar de vierde plaats banen. Naast een goede uitgangspositie voor de finale gaf die vierde plaats mij ook het nodige zelfvertrouwen.  M’n start in de finale was behoorlijk, daarna kon ik de ene na de andere rijder voorbijgaan. Uiteindelijk zou ik in de laatste ronde nog vijfde worden. Er valt nu een gewicht van m’n schouders en ik kijk nu al uit naar de volgende wedstrijd.

Jesper prijkt nu op de 18e plaats in de tussenstand van het EK MX 250. Peter is 47e. De volgende wedstrijd voor het EK MX 250 wordt tijdens het weekend van 3 en 4 augustus in het Tsjechische Loket verreden.

Foto: Youthstream