Team Kemea Reytec van de Laar Yamaha schittert in Letland

De GP van Letland is een nieuwe mijlpaal geworden in de geschiedenis van het nog jonge Kemea Reytec van de Laar Yamaha team. In deze elfde GP van het seizoen in Kegums werden enkele van de vooraf vooropgestelde doelen van het team bereikt. Petar Petrov zorgde met een vierde plaats in de eindstand voor de eerste top 5 notering in het WK MX2 en Freek van der Vlist zorgde met een tweede plaats in het EK125cc voor het eerste podium op internationaal niveau.

De zanderige omloop in Kegums kwam er door de vele klasses en de zomerse temperaturen heel zwaar bij te liggen. Kevin Fors kwam met veel vraagtekens aan in Letland. Na een zware val vorige week op training was Fors enkele minuten buiten westen en liep hij een hersenschudding op. Kevin mocht eigenlijk niet van start gaan maar hij wou toch proberen.

Eerste podium voor Freek in EMX125

In de 125cc klasse had Freek van der Vlist af te rekenen met buikpijn. Hij voelde zich niet 100%. Toch voelde de jonge Nederlander zich in zijn sas op de zanderige omloop en was hij de ganse tijd vooraan te vinden. In de halve finale op zaterdag moest hij in extremis nog de tweede plaats afgeven en mocht hij als derde naar het starthek voor de wedstrijd op zondag.
In de wedstrijd nam Freek een goeie start en kwam na enkele bochten als derde door achter de snelstarter Dercourt en Jonass. Freek schoof na vier ronden door naar de tweede plaats en zette de jacht in op Jonass. Hij kon het tempo van de leider goed volgen en kwam zelfs even dichterbij. Toen de buikkrampen opnieuw opkwamen moest Freek lossen en besloot hij zijn tweede plaats veilig te stellen. Hij finishte uiteindelijk op 11 seconden van de winnaar.

In de tussenstand van het EK staat Freek nu op een gedeelde derde plaats met 70 punten. De kloof met de tweede plaats is slechts 2 punten dus met nog 5 wedstrijden te gaan is alles nog mogelijk.

Freek van der Vlist

Voor Nick Adams was dit zijn debuut dit jaar in het EK. De jonge Zuid-Afrikaan, die eerder dit jaar nog af te rekenen kreeg met klierkoorts, moest in de halve finale al onmiddellijk naar de kant met een kettingprobleem en kon pas als laatste naar het starthek voor de wedstrijd op zondag. Hij ging echter goed van start en kwam na 1 ronde als 11e door. Nick vond meteen een strak tempo en halfweg reed hij op de 8e plaats. De vermoeidheid sloeg nog toe in de slotfase en Nick finishte uiteindelijk op de negende stek.

Freek van der Vlist: ‘ Ik ben heel tevreden met het podium maar ik heb toch het gevoel dat er meer inzat. Ik sukkel reeds een tijdje met hevige buikpijn en na een kwartier krijg ik veel last van buikkrampen. In de wedstrijd moest ik dan ook Jonass laten gaan. Ik hoop hierover snel uitsluitsel te krijgen van de dokter zodat ik voluit kan gaan. Deze tweede plaats is in elk geval een goeie mentale boost.’

Nick Adams: ‘ Ik ben vrij tevreden met mijn wedstrijd gezien mijn slechte startpositie. Ik had een goeie start en kon het tempo goed volgen. Tegen het einde kreeg ik last van armpump en moest ik Jacobi voorlaten. Na mijn klierkoorts moest ik fysiek van ver terugkomen en uiteindelijk viel het mee. Het gaat fysiek steeds beter en voor de volgende wedstrijd hoop ik richting top 5 te kunnen gaan. Ik bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd en we zien wel waar we komen.

Nick Adams

Pech voor André Park in EMX250

In de EMX250 klasse wou André Park het vooral een stuk beter doen als vorige week, waar hij zich niet wist te kwalificeren voor de finale. De Est werd in Kegums tijdens zijn halve finale 14e en was hiermee rechtstreeks gekwalificeerd voor de finale op zondag. In de wedstrijd had André opnieuw geen geluk. Na een mindere start kwam hij in de vierde ronde ten val en werd hij helemaal naar achteren teruggeslagen. Hij gaf echter niet op en kwam uiteindelijk als 32e over de finish.

André Park

Heropstanding van Petar Petrov

Petar Petrov was er na zijn teleurstellend weekend op gebrand om deze week revanche te nemen. In de kwalificatie op zaterdag kwam hij als tiende over de finish. Kevin, die nog last had van zijn val in Lommel, kwam tijdens de wedstrijd andermaal ten val met een andere rijder en bezeerde hierbij zijn been. Hij finishte niet en mocht pas als 28e naar het starthekken.

In de eerste manche op zondag kwam Kevin in de chaos bij de start ten val. Hij ging terug van start op de 28e plaats en reed al vlug richting de top 20 toen hij in elkaar haakte met een andere rijder. Kevin kreeg de motor niet meer aan de praat en moest opgeven. Petar van zijn kant kwam na 1 ronde als dertiende door. Hij reed heel agressief en had meteen een goed ritme te pakken. Ronde na ronde schoof hij op en in de voorlaatste ronde legde hij uiteindelijk beslag op de achtste plaats.
In de tweede manche had Petar een superstart. Hij nestelde zich onmiddellijk in de top 10 en reed na 1 ronde op de zevende plaats. De ontketende Petrov kreeg opnieuw het goeie ritme te pakken en schoof op naar de vierde plaats. Na een rondenlang duel met Romain Febvre wist de Bulgaar aan het langste eind te trekken en de vierde plaats te verzekeren. Dit resultaat was meteen goed voor de vierde plaats in de eindnotering.
Kevin startte op de 19e plaats en voelde zich iets beter op de motor. Hij schoof op naar de 14e stek maar moest naar het einde toe toch wat lossen. Hij werd uiteindelijk nog 16e.

Petar Petrov

Met dit topresultaat duikt Petar de top 10 binnen in de tussenstand van het WK. Hij heeft nu 2 punten voorsprong op de elfde plaats en moet 32 punten goedmaken op Max Anstie voor de 9e plaats. Kevin staat nu op een gedeelde 27e plaats met 42 punten.

Petar Petrov: ‘ Ik ben heel blij met dit resultaat. Na de teleurstelling vorige week wist ik dat het beter kon en ook moest. Ik hou bovendien van deze omloop dus ik had mij volledig opgeladen om een goed resultaat neer te zetten. Het rijden ging erg goed en deze vierde plaats doet echt deugd. Ik hoop dit resultaat dit seizoen nog te evenaren en misschien nog te verbeteren, maar het is vooral belangrijk om nu constant te presteren. Ik wil bij deze ook graag mijn vriendin, mijn manager, het team, mijn familie die mij op grote afstand steunt, en iedereen die achter mij staat willen bedanken!’

Kevin Fors: ‘ Ik ben helemaal kapot en blij dat het weekend voorbij is. Ik voelde het nog regelmatig draaien als gevolg van mijn hersenschudding. Het was een echt zwaar weekend en door die valpartijen was het echt moeilijk om iets te kunnen presteren. Ik ben toch blij dat ik het weekend nog heb kunnen afsluiten met enkele punten. Ik ga nu zoveel mogelijk proberen recupereren deze week om volgende week iets frisser aan de start te staan.’

Kevin Fors

Marnicq Bervoets: ‘ Ik ben een gelukkig man na dit weekend. Dit is een bekroning voor het vele werk die iedereen in het team gestoken heeft in de voorbije maanden/jaren. Dit was een doel die wij vooraf vooropgesteld hadden en hopelijk is dit het begin van nog vele andere mooie momenten in de toekomst. Dat Petar dit kon wisten we en hij heeft dit weekend bewezen dat hij over een goeie snelheid beschikt. Freek had hier graag meegestreden voor de overwinning maar ondanks zijn buikpijn heeft hij de schade erg goed beperkt. Ook Nick reed een goeie wedstrijd, hij komt nog wat fysiek tekort maar daar kunnen we aan werken. Andre kende opnieuw geen geluk met zijn val en ook voor Kevin wist ik dat dit een moeilijk weekend ging worden. Ik ben wel blij dat hij het weekend nog positief heeft kunnen afsluiten met enkele punten. Op naar Finland zou ik zeggen !’