X

Voorbeschouwing Masters of Moto X Keiheuvel!

Waar de mooiste zandcross van België voorheen altijd op halfoogst plaats vond, kunnen de rijders zich nu helemaal richten op de Keiheuvel. Een tussendoortje is de loodzware race in Balen nooit, maar de derde ronde van de Belgian Masters of Moto-X belooft dit jaar interessanter dan ooit te worden!

Het Belgische motorcross beleeft letterlijk hoogdagen op alle fronten. Tijdens de voorbije GP’s waren onze landgenoten immers constant voorin te vinden in de MX1. KMC Mol mag zich bijgevolg opmaken voor een boeiend eerste luik van de MX neoklassieker Balen-Bastogne! Radson Trophy MX1 leider Ken De Dycker (Red Bull KTM) is bezig aan een ijzersterk seizoen. Zowel in eigen land als in het wereldkampioenschap. In Mons en Kester domineerde Keeno, maar komend weekend zal hij rekening moeten houden met de snelste zandrijder ter wereld; Jeffrey Herlings (Red bull KTM)! Dat ook de ‘beer uit Lubbeek’ op zijn dagje aanspraak kan maken op die titel maakt de titanenstrijd met de kersverse MX2 wereldkampioen tot een unieke confrontatie.

Maar eigenlijk kan de hele Masters of Moto-X top 5 uitstekend uit de voeten in het zand. Jeremy Van Horebeek (Kawasaki Racing Team) bevestigde de voorbije weken al het goeds dat van hem werd verwacht op de zwaardere 450cc motor. De MX1 rookie is fel begeerd op de transfermarkt. Met een overwinning op de Keiheuvel zou ‘the Jerre’ zijn seizoen nog meer glans geven en houdt hij zijn kansen op de Belgische titel gaaf. Van Horebeek volgt op 20 punten van rivaal De Dycker, al moet Jeremy ook opletten voor de concurrentie achter zich. Evgeny Bobryshev (World Honda Motocross) is derde op 23 punten van De Dycker. Bobryshev scoorde pas nog een podium in Loket en wil die stijgende lijn zeker doortrekken! Hoewel Shaun Simpson (JK Racing Yamaha) in 2011 nog de eindzege in de Radson Trophy op zijn naam schreef, haalde hij in Balen nog nooit het podium. Met Kevin Strijbos en Steve Ramon (allebei Rockstar Energy Suzuki) en Marc De Reuver (BT Motorsport Honda) vinden we nog drie ex-winnaars op de deelnemerslijst. Strijbos nadert zijn allerbeste vorm en voor ex-wereldkampioen Ramon wordt de Keiheuvel een interessante test na een behoorlijke start van zijn Belgian Masters in Kester.


De Keiheuvel zou echter zichzelf niet zijn zonder de ongeëvenaarde kwaliteit en kwantiteit van dit Kempense motorcrossmonument! Clubrijder Joël Roelants (Monster Energy Yamaha) geeft altijd het volle pond en samen met Tanel Leok (TM Ricci Racing) en Jake Nicholls –uitstekend op dreef in Kester- mag hij tot de outsiders worden gerekend. Voor KMC Mol clubpiloot Jens Getteman (24MX Honda Racing) wordt de Keiheuvel een belangrijke test met het oog op zijn GP comeback in Bastogne. Ook snelstarter, en local hero Jurgen Van Nooten voelt zich in het zand steevast in zijn sas.

Dit selecte gezelschap wordt aangevuld met jonge GP helden zoals Romain Febvre (Wilvo Nestaan JM Racing KTM), Peter Petrov en Kevin Fors (Kemea Reytec Yamaha Van De Laar). Maar ook de hoofdrolspeles uit de Challenger Trophy zoals Marvin Van Daele, Kristof Salets, Nick Triest, Andy Truyts en voormalig Belgisch vicekampioen Manuel Priem willen schitteren in één van de belangrijkste wedstrijden van de nationale kalender.

Monster Energy MX2 Trophy: gelijke strijd!

In de MX2 voeren de internationale –lees EK MX2- rijders meestal het hoge woord. Standing Construct KTM rijder Damon Graulus staat op kop in het kampioenschap en heeft zijn zinnen gezet op de Belgische titel. Een sterk resultaat dit weekend is dan ook cruciaal. De verrassende Zweed Jesper Jönsson (Vamo Racing Suzuki) won meteen in Mons en staat in de tussenstand van de Monster Energy MX2 trophy op 13 punten van Graulus. Brent Van Doninck (Scott KTM), vorig jaar tweede ‘op de Kei’, moet ook dit jaar in staat zijn om flink te scoren. Dankzij een brede subtop is de strijd in de MX2 vaak erg close. Met Dietger Damiaens, Peter Irt, Dylan Verleysen is er ook nu geen gebrek aan outsiders. Dé absolute topfavoriet is zonder twijfel de Nederlander Glenn Coldenhoff (Standiing Construct KTM). Coldenhoff maakte dit seizoen de sprong naar de absolute wereldtop en aangezien hij uitkomt voor een Belgisch team zou een knalprestatie zijn nieuwe status bevestigen! Een bijkomende troef is dat ‘The Hoff’ de rol van gangmaker voor Graulus op zich kan nemen.

Behalve de twee Inter klassen komen ook alle gebruikelijke BMB klassen in actie. Kortom heel veel cross en een massa aan vedetten op één van de meest unieke zandbanen ter wereld… Dat alles voor de spotprijs van 25 euro. Kinderen tot en met 14 jaar mogen gratis binnen. Als we van u waren, wisten waar naartoe aanstaande zondag!

Foto’s: Vepix.be/CDS