X

wedstrijdverslag eerste OZK te RES Axel

Eerste wedstrijd om het OZK 2013 was op het RES-circuit in Axel een succes.

Op één van de mooiste accommodaties van Nederland waren mooie, goede en spannende wedstrijden te zien.
Natuurlijk hadden er in enkele klassen nog wat meer deelnemers mogen zijn zoals in de MX 1.
Maar ja, je kunt niet alles hebben.

50 cc
Eén deelnemer Jovanni Jaspers uit Zegge.
Helaas kwam hij niet in aanmerking voor een beker want hij wist geen enkele ronde te voltooien, op eigen verzoek op de grote baan, wat toch iets te machtig en te zwaar bleek.

65 cc
Luca Dhanis uit Terneuzen is veel te vinden in Axel want hij heerste met overmacht bij de 65 cc. Beide manches wist hij met meer dan dertig seconden voorsprong te winnen. De tweede plaats in beide heats was voor Lourens de Ligt uit Middelharnis. Derde in de eerste manche werd Joshua van Doorn uit Middelburg. In de tweede heat was deze positie voor Floris van Gremberghe uit Koewacht nadat hij in de eerste manches als achtste de finish had bereikt. Jarno Acke uit Middelharnis werd in de eerste manche knap vierde. In de tweede legde hij beslag op de zesde plaats. Met deze resultaten wist hij de winst te pakken in de dagklassering bij de kleine wielen. Danny van de Bosse uit Ovezande en Bryan Nelis uit Yerseke mochten hem naar het podium vergezellen. De derde podiumplaats bij de grote wielen was achter Dhanis en Van de Ligt voor Collin van Well uit Lewedorp.

85 cc
Beide manches werden uiteindelijk een prooi voor Bart Klijn uit Ouddorp. Cadeau kreeg hij de overwinning niet, want daarvoor was de concurrentie van Stan Brons uit ’s-Heer Abtskerke en Siemon Bezuijen uit Ouddorp te sterk. Vooral de kleine Brons deed er in de tweede manche alles aan om de bakens te verzetten. Het lukte hem ook een aantal ronden de leiding in handen nemen nadat Klijn op kop was begonnen. Tegen het eind ging Brons in de fout en wist Klijn daarvan te profiteren en de winst te pakken. Derde werd opnieuw Bezuijen. Timo Dhanis werd in de eerste manche zesde maar deed het in de tweede manche beter met een vierde plaats. Bij de kleine wielen was het vooral in de eerste manche een prachtige strijd tussen Mack Bouwense uit Gouda en Dailey van de Ketterij uit Vlissingen. Bouwense won die tweestrijd. In de tweede heat had Bouwense wat meer afstand genomen. De derde podiumplaats was voor Maicky Bonsel uit Kuitaart.

MX 2 2-takten
In de eerste manche was Jordan Lee van Maaren uit Vlissingen in deze klasse de snelste. Al in de openingsronde kwam hij aan de leiding en wist deze steeds iets uit te breiden. Op de tweede plaats in deze manche de Belg Dylan Laenen uit Gingelom. Derde werd uiteindelijk Jordi van de Wiele uit St.Jansteen. Hij kende een beduidend mindere start en moest misschien eerst aan de tweetakt wennen omdat hij altijd uitkomt met een viertakt. De vierde plaats pakte thuisrijder Tom Cortvriendt. Hij flitste na de start als eerste langs tijdwaarnemer Johan Geluk en kwam aan het eind van de eerste ronde als tweede door maar moest daarna nog een tweetal plaatsen inleveren. In de tweede manche opnieuw Cortvriendt als snelste weg. Van de Wiele, Van Maaren en Laenen snellen er razend vlug voorbij. De strijd om de kop gaat de gehele manche tussen Van de Wiele en Van Maaren. Laenen moet de twee enige afstand laten nemen om tegen het eind de strijd te verlaten. Van Maaren die een dag later aan de bak moest in het ONK neemt of moet mischien wel genoegen nemen met de tweede plaats. Dat is echter voldoende om de dagwinst te grijpen voor diezelfde Van de Wiele en Carsten Goedegebure. Daarachter volgen de Terneuzenaren Dominique Soeters en Boy Stockman. Veteraan Aswin Vandamme uit Zuiddorpe komt op een knappe zesde plaats.

MX 2 4-takten
In de eerste manche is het Michael de Groot uit Oud-Beijerland die het voortouw nam en de meute een tweetal ronden wist aan te voeren. Daarna kwam Gian Scheele, de kersverse kampioen bij de MCLB in de klasse nationalen, aan de leiding. Slechts één ronde duurde dit feestje en was het de uiteindelijke winnaar van deze heat Kevin Spruijt die de touwtjes in handen had. De Groot wist in de eindfase als nog de tweede plaats van Scheele af te pakken. Daarachter volgden nog in dezelfde ronde Gian Carlo Buijs, Joey Verwijs, Jordy van ’t Hof en Martijn Roos.
In de tweede manche opnieuw de Groot die als snelste op de eerste bocht afging voor Spruijt en Verwijs. De laatste kwam al in de eerste bocht ten val en vond zich terug op plaats zeventien. In de eerste ronde al nam Spruijt de leiding over en wist die tot aan de zwart-wit geblokte finishvlag vast te houden. Opnieuw werd De Groot tweede voor Scheele en Buijs en Glenn de Rijk. De rest volgt op één of meerdere ronden achterstand. Verwijs weet nog terug te komen naar de achtste plaats.

MX 1
Jammer dat hier de belangstelling niet zo groot was. De winst ging uiteindelijk naar Rob Konings uit het Belgische Essen. Jeffrey van Kempen uit Oost-Souburg leek aanvankelijk de beste papieren te hebben. Hij won op zijn Yamaha de eerste manche met overmacht. Tweede werd Konings voor Boy Stockman. De crosser uit Terneuzen had een wat mindere start maar wist in de laatste ronde voorbij Erik Koote uit Sommelsdijk te glippen. Vijfde werd de op een 450 cc Yamaha debuterende Dee-Jay Bijvank uit Terneuzen. Ook in de tweede manche leek Van Kempen op weg naar een manche overwinning. Tegen het eind moest hij het tempo drastisch verlagen en daarvan wist Konings als enige te profiteren. Van Kempen had naar alle waarschijnlijkheid nog te kampen met de naweeën van de ziekte van Pfeiffer en werd daardoor moe. Derde werd nu Bijvank voor Koote, Thomas Adriaanse en Stockman.

Veteranen
Hier heerste één man en dat was Patrick Piessens uit Heikant. De Kawasaki-rijder wist al in de openingsfase afstand te nemen en deze tot aan de zwart-wit geblokte finishvlag vast te houden. Erik van der Wekken uit Zierikzee probeerde aan te pikken maar moest genoegen nemen met de tweede plaats in de eerste manche. Ook de derde man stond vanaf het begin vast: Bart Mangnus uit Vogelwaarde. De inzet van de vierde plaats leverde wel een gevecht op. Snelstarter Peter Hemelaer leek op weg naar de vierde plaats. Het was echter Aswin Vandamme uit  Zuiddorpe die in de eindfase de Belg voorbij wist te komen. Zesde werd de sterk rijdende Davy Dousselaere uit het Belgische Melle. De enige dame in dit gezelschap, Yvonne Weterings uit Zundert, wist zich knap staande te houden in het veld van eenentwintig deelnemers met een negende plaats. De tweede manche was Piessens weer niet bij te houden. Enkele ronden kwam opnieuw Van der Wekken als tweede door maar werd in de derde ronde op die plaats afgelost door Mangnus en ook Vandamme wist hem te passeren. Hemelaer maakte de top vijf compleet. Weterings werd nu twaalfde. Klik hier voor de volledige uitslagen.

Al met al een geslaagde dag en daarmee kunnen we de organiserende club RES-Axel een pluim op de hoed steken. Komende zaterdag gaat de tweede OZK van start in Wemeldinge.

Herman Heuvink.

Foto’s van Ronny

Foto’s van Dirk

Foto’s van Paul

Foto’s van Vepix

Foto’s Folko

Foto’s van Roy

Foto’s van Yael

Klik hier voor de uitslagen

Met sportieve groet,
RES Axel.

Tekst: Herman Heuvink