X

Villopoto Vs. de wereld deel 2

In het vorige artikel konden jullie lezen hoe Ryan Villopoto het zal moeten opnemen tegen naamgenoot Ryan Dungey. Uiteraard is hij niet de enige tegenstander van RV2. Ook James Stewart zal dit jaar een geduchte tegenstander zijn. Hiermee vernoemen we meteen een icoon in de motorcrosswereld. James is de eerste kleurling die succesvol is in het motorcross en supercross gebeuren. Net als Villopoto heeft hij 3 ‘450 supercross’ titels op zak. Hij heeft echter wel een lites titel meer, zo wist James zowel de East als West titel binnen te slepen.

Dat Stewart snel kan rijden weten we ondertussen allemaal. Maar het jammere aan deze zaak is dat hij soms te snel gaat. Al te vaak maakt James als eerste bepaalde sprongen of scrubt hij een halve seconde van zijn rondetijd af, dit dan voor een ronde of 10-15 tot hij plots er bij gaat liggen. Gelukkig is de man uit Florida fysiek altijd tip top in orde en blesseert hij zichzelf niet zo veel in verhouding met het aantal tuimelpartijen die hij maakt. Toch eisen de crashes langzaam hun tol en gaat hij bij nieuwe valpartijen vaak bewusteloos. Niet meteen wat je wil als 27 jarige topsporter.

“Bubba” rijd tegenwoordig op een Yoshimira Suzuki, toch verbind men de naam Stewart vaak met Kawasaki. Tot en met 2008 was hij verbonden aan Kawasaki. James had zijn hele leven nog geen enkele andere motor aangeraakt dan de motor van team green. Toen hij in 2009 overstapte naar Yamaha clinchte hij nog een supercross titel, maar dan bleef pech hem achtervolgen. Blessures, foute keuze’s en een gebrek aan vertrouwen deden Stewart rijden alsof hij zichzelf niet was. De man die over whoops reed alsof het een vlak stuk was, is helemaal verdwenen… Tot Suzuki hem op pikte. Het leek er op alsof Stewart herboren was. Het whoopmonster was terug en James streed voor een lange tijd mee voor de titel. Onlangs nog won hij de monster Energy Cup na een episch duel met rivaal Ryan Villopoto. Laat dat net de te kloppen man zijn voor dit seizoen. James slaagde er in om de Kawasaki piloot heel de race achter hem te houden en hem in de fout te dwingen. Ryan vergat namelijk de joker lane, verloor zijn concentratie en mistte daardoor totaal zijn sprong.

Tenslotte, wat moet Stewart doen om dit jaar de titel te behalen? Rijden zoals voorheen. Dat is simpel gezegd natuurlijk… Maar als de man uit Florida geduldig kan zijn en zijn snelheid op de juiste moment ten toon kan spreiden, zie ik hem op het einde van het jaar bovenaan staan. Niet meer de wereld tijdens de heat races al versteld doen staan met een te gekke ritme sectie, of een whoopsnelheid die niet meer van deze aarde is. Maar wachten tot halfweg de main event om iedereen te doen druilen!

Tekst: VePix.be