X

Villopoto Vs. de wereld

Al drie jaar lang is Ryan Villopoto de dominante factor in het WK supercross. In 2007 claimde Ryan zijn eerste supercross titel, de toen al Kawasaki rijdende Amerikaan, werd in dat jaar West-coast kampioen in de 250cc klasse. Door de overstap naar de 450cc klasse duurde het dan even vooraleer hij terug een indoortitel kon clinchen. Maar zowel in 2011, 2012 als 2013 werd hij wereldkampioen én hij heeft voorlopig als enige al het ‘Monster Million’ mee naar huis mogen nemen. In deze korte reeks ter voorbereiding van het WK supercross gaan wij een kijkje nemen wie dit seizoen de nog maar 25jarige Villopoto iets in de weg kan leggen.

De eerste tegenstander die we onder de loep nemen is Red Bull KTM rijder en naamgenoot, Ryan Dungey. Dungey is de persoon die er nog het laatste in sloeg om Villopoto te verslaan. Dat terwijl Dungey nog maar zijn eerste jaar aantrad op een 450cc. Dat jaar was Dungey meer dan dominant, naast de supercross titel clinchte hij toen ook de outdoor titel en de motorcross der naties titel. Beter dan dat wordt het niet.

Red Bull KTM … dat is dan weer een ander verhaal. Terwijl Dungey tonnen ervaring heeft in Amerika is de KTM nog niet eens toe aan de kleuterschool. Maar net als in Europa zijn ze in Amerika heel erg met hun vak bezig. Het lijkt alsof KTM net dat tikkeltje meer kan als al de rest. De achterstand die ze hadden in de supercross, vooral over de whoops is helemaal weg gewerkt. Met het binnenhalen van Roger De Coster vullen ze in ieder geval wel het gat der onervarenheid op. Kortom, met de structuur en de middelen die het team nu heeft, en Dungey die aan zijn 3e jaar KTM toe is lijkt dit een geduchte klant voor eeuwige kawasaki-piloot Villopoto.

Van wat zal Dungey het moeten hebben dit jaar? Daar is het antwoord héél erg simpel op, REGELMAAT!!! De 24 jarige Amerikaan kan snel gaan, héél snel. Net als een robot zal hij 20 ronden net hetzelfde uitvoeren en iedereen doen vervelen, of versteld laten staan met zijn foutloze rijstijl. Hiermee rijd hij zichzelf niet in de recordboeken, maar je mag er als tegenstander zeker van zijn dat elk foutje dat je maakt ten volle afgestraft zal worden. Dat is in 2010 duidelijk geworden toen Villopoto zich blesseerde, mede onder druk van een foutloze Dungey. Is 2014 terug het jaar van de oranje ridder?

Wij kijken in ieder geval uit naar het nieuwe supercross seizoen. Waar Villopoto het niet alleen zal moeten opnemen tegen Dungey, maar ook nog tegen namen als James Stewart, Chad Reed, Justin Barcia, Ken Roczen, Eli Tomac en vele anderen…

Tekst: VePix.be