X

Jens Getteman is klaar voor Qatar!

Na een mooie vijfde plaats in zijn eerste race van het seizoen, vorige week tijdens de “Dash for Cash” in Lommel, was Jens Getteman erop gebrand om de lijn in Hawkstone Park door te trekken. De 20-jarige 24MX Honda Racing rijder verliet het Engelse Shropshire uiteindelijk met een bevrijdend gevoel en een knappe podiumplaats na Shaun Simpson en Matisse Karro. Een betere manier om het rampzalige 2013 definitief uit te wissen, kon Jens zich niet wensen!

Getteman’s teammaat Xavier Boog maakte zijn eerste optreden op de Honda in eigen land. De snelle Fransman werkte na het aflassen van Valence in Lacapelle Marival zo zijn genereale repetitie af. Met een 5de en 8ste plek in de MX1 en een opgave in de afsluitende reeks werd Lacapelle een middelmatige wedstrijd voor Boog. Zijn sterke inhaalrace in de tweede manche bevestigde echter dat ook Xavier klaar is voor de start van zijn WK campagne.


Getteman worstelde ’s morgens met opgepompte armen, maar naarmate de dag vorderde kwam de Topsport Vlaanderen rijder steeds beter in zijn ritme. Dankij een 6de en 4de plaats in de manches wist Jens beslag te leggen op een MX1 eindpodium. In de gecombineerde MX1/MX2 superfinale –waarin de MX2 rijders met 5 seconden voorsprong startten- reed Getteman naar de vijfde plaats. Opnieuw een fraaie prestatie waarmee hij tweede werd in de MX1!

Jens Getteman: “Hawkstone Park was een geweldige wedstrijd voor mij . Ik hou van de sfeer daar en ik hou van de baan, maar ik had niet verwacht dat ik het zo goed zou doen! Ik was als tweede weg in de openingsreeks maar ik ging vervolgens een beetje te breed  waardoor ik enkele plaatsen verloor. In ieder geval was het gevoel goed, zonder die fout had er een 4de plek ingezeten . In de tweede manche begon ik als vierde. Ik moest een plaatsje prijsgeven aan Todd Waters maar ik kon wel bij ‘m aanklampen. Daarna reed hij een beetje weg, naar het einde leek het alsof ik hem nog kon inhalen maar daarvoor was de manche te kort. Dankzij die vierde plaats kwam ik wel op het podium! Het enige nadeel was dat er na het podium amper een half uur was om me voor te bereiden op de Superfinale.
De start van die Superfinale was heel hectisch. Zeker omdat het hek van Shaun Simpson eerder viek dan dat van de andere MX1’ers. Het was in het begin heel hectisch zodat ik er eigenlijk geen zicht op had waar ik precies zat in de MX1! Op het einde zat ik echt steendood. Zowel drie (Lars Van Berkel ) als vier (Martin Barr ) lagen binnen mijn bereik maar de tank was helemaal leeg. Ik voel me in ieder geval goed. Mijn rondetijden waren ook positief en regelmatig, de motor loopt geweldig waardoor ik het helemaal zie zitten voor de start van het WK.”

Xavier Boog: “De eerste race van het seizoen brengt altijd wat stress met zich mee. Dat was ook nu zo. Zeker omdat dit de enige voorbereiding was door het wegvallen van Valence. In het begin van de dag lag de baan redelijk zwaar maar daarna werd het snel beter. Behalve een fysieke test werd het ook een gelegenheid om aan mijn afstellingen te werken. Door de dag hebben we zowel afstelling van de vering als het blok nog verder verfijnd.
Mijn eerste reeks was oké –ik kwam net na Joël Roelants over de meet- maar ook niet meer dan dat. Hoewel ik pas 8ste in de MX1 werd, had ik het beste gevoel in de tweede manche. Daarin had ik een slechte start maar ik kon sterk terugkomen. Zeker met de andere lijnen van de MX2 piloten was dat niet evident. Je moest echt zoeken naar inhaalmogelijkheden. Ik had een uitstekende start in de afsluiter. Ik was als tweede weg na Frossard maar door een steen op mijn bril moest ik al vroeg opgeven. Zonder rolloff rijden was onbegonnen werk door de rondvliegende stenen. Ik probeerde nog enkele ronden maar moest steeds trager rijden. Veel zal er van Lacapelle niet blijven hangen. Voor mij begint het 2014 seizoen dan ook pas echt onder de lichten van Losail!”

Foto’s: CDS, Pascal Haudiquert/Mediacross