X

Jeremy Van Horebeek pakt in extremis de Italiaanse MX1 titel

‘Onzen Jerre’ blijft het maar doen. Na de wereldtitel voor landenteams in Teutschenthal vorig jaar pakt Jeremy Van Horebeek nu ook de Italiaanse MX1 titel. Dit in de allerlaatste wedstrijd van het kampioenschap.

Op zijn gloednieuwe Yamaha fabrieksmotor laat Van Horebeek zien dat hij beter in vorm is aan het begin van dit jaar, dan dat hij vorig jaar was. In het Italiaans kampioenschap heeft hij namelijk zijn beste kant laten zien. In de laatste wedstrijd van het MX1 kampioenschap is Antonio Cairoli gevallen tijdens de start. Dit opende deuren voor onze landgenoot. Jeremy reed de ziel uit zijn lichaam om op het einde van de reeks Steven Frossard nog voorbij te steken en zo door te stoten naar een tweede plaats. Deze tweede plaats leverde hem meteen de Italiaanse titel op. De reekszege ging naar de teamgenoot van Frossard, Gautier Paulin. Deze twee Fransmannen tonen ook meteen dat zij geduchte titelkandidaten zijn.

Gautier Paulin en Steven Frossard tonen hun kunnen! Foto: Bavo Swijgers

In de MX2 klasse is de titel ook nog in extremis naar Christophe Charlier gegaan. Dit doordat Jordi Tixier gewoon niet aan de start stond. Zwitser Arnaud Tonus, die aanzien wordt als de grote tegenstander van Herlings dit jaar, won de MX2 reeks met gemak. Dat maakt dat de Zwitser 2/2 heeft voor dit seizoen. Want eerder won hij ook al de openingswedstrijd van het Italiaans kampioenschap.  Ook kwam Julien Lieber voor het eerst in actie. De fabrieks Suzuki rijder finishte op een solide 10e plaats. Met 48 seconden achterstand op Tonus. Het lijkt er dus op dat Lieber zijn blessure jaar goed aan het wegwerken is.

In de superfinale voor het ELITE kampioenschap kregen we een Frans-Kawasaki feestje. Gautier Paulin en Steven Frossard eindigden op plaats één en twee. Kersvers MX1 kampioen Van Horebeek mocht mee het podium op. Een gekwetste Cairoli finishte als vierde. Wat Cairoli precies heeft is nog niet duidelijk, zijn enkel staat dik en heeft ijs nodig. Maar de eerste wedstrijd in Qatar lijkt niet in gedrang te komen. De beste MX2 rijder in deze super finale was Dylan Ferrandis op een 8e plaats. Julien Lieber is uitgevallen.
De titel in dit apart ELITE kampioenschap is wel nog voor een doorbijtende Cairoli.

Tenslotte was er ook een Nederlander aan het feest in Italië. Davy Pootjes won het dag klassement bij de 125cc’s met een tweede en eerste plaats. Lorenzo Ravera en Ricciardo Righi mochten mee op het podium.

MX1 – 1. Jeremy Van Horebeek 280p 2. Antonio Cairoli 240p 3. Todd Waters 190p 4. Tyla Rattray 175p 5. David Philippaerts 161p
MX2
– 1. Christophe Charlier 280p 2. Arnaud Tonus 240p 3. Jordi Tixier 185p 4. Pauls Jonass 180p 5. Alessandro Lupino 166p
ELITE
– 1. Antonio Cairoli 240p 2. Jeremy Van Horebeek 200p 3. Todd Waters 130p 4. Tyla Rattray 125p 5. David Philippaerts 115p

Alle eindstanden van het kampioenschap kunnen hier bekeken worden.

Tekst: VePix.be
Foto: Bavo Swijgers