X

Vooruitblik op het vrouwen WK

Morgen en overmorgen gaan ook de vrouwen hun eerste wedstrijd van het nieuwe WK seizoen aanvangen. Net als in 2010 zal het volledige WMX kampioenschap (zoals het afgekort heet) afgewerkt worden tijdens WK MX2 & MXGP weekenden. Ook tijdens de GP van Qatar staan de vrouwen aan de start. Je zou verwachten dat er dan wat minder rijders aan de start staan, toch zijn er 22 vrouwen die afzakken naar het droge Qatar.

Je zou dan verwachten dat een serieuze website als MxMag.be een deftige voorbeschouwing maakt. Maar dit weer bekijken wij het anders … letterlijk bekijken dan. Snelle mensen op motoren in volle uitrusting zien we al genoeg. Dus piepen we voor één keer eens onder de helm en welk kampioenschap is daar beter voor dan het WMX!?

Bij wie we het liefste onder de helm piepen is Samantha Josta. Samantha is geboren in Letland … jawel, het land waar dit jaar de motorcross der naties door gaat, boek dus maar al snel jullie vliegtickets! Want als Samantha haar landgenoten een even mooie verschijning zijn als haar zelf, dan zitten we daar goed. Zoals het een echte heer beaamd gaan we haar leeftijd niet verraden. Wat we wel kunnen vertellen is dat zij vorig jaar 18e werd in de eindstand van het WK en ze het dit jaar beter wilt én kan doen.

Samantha Josta

Voor de volgende vrouw moeten we wederom een vliegticket boeken. Helaas is er geen GP in Noorwegen, want Genette Vage zou wel wat volk op de been brengen. Het vriendinnetje van Davy Pootjes heeft al knappe dingen laten zien, en dan heb ik het écht wel over haar rijderskunsten. Zo heeft ze deelgenomen aan de grootste amateurs cross in de wereld ‘loretta lynn’s’. Hierin werd de Noorse negende in haar klasse. Vorig jaar werd ze tevens 13e in het WK, waar ze slechts de helft van de wedstrijden heeft kunnen mee rijden. De laatste drie GP’s wist ze te beëindigen met een 14e, 7e en 6e plaats. Laten we hopen dat zij deze stijgende lijn doortrekt naar 2014 en dat we haar vaak op het podium mogen zien.

Genette Vage

Wederom gaan we richting het Noorden om schoonheid te zoeken. In Rusland zitten we deze keer, Ekaterina Guryeva is de nummer 28 van vorig jaar. Zelf rijd ze rond met het nummer 25, het is maar dat je ze zou herkennen ;-). Echt vooraan moeten we ze niet verwachten. Maar als je een GP gaat bezoeken waar de vrouwen ook aan de start staan. Dan weet je toch al waar je heen moet in de paddock. Ekaterina opzoeken lijkt mij immers fijner dan de mecano’s van Cairoli en co. aan het werk te zien.

Ekaterina Guryeva

Tenslotte hebben we dan Meghan Rutledge, zij heeft gewoon alles. De looks, de snelheid, het palmares en het potentieel van een wereldkampioene. Meghan komt in tegenstelling dan de anderen niet uit een koud land. Sterker nog, ze is zelfs niet Europees, deze prinses komt uit Australië en geeft het WK een internationale uitstraling. Vorig jaar nog werd Meghan vice-wereldkampioene. Maar als ze haar beide handen aan het stuur houdt dan zie ik haar op het einde van het jaar op #1 staan. En eerlijk gezegd, ik zou niks liever willen dan dat zij elke week op het podium staat en op de cover staat van de betere motorcross magazines.

Meghan Rutledge

Helaas kunnen we niet alle 22 deelneemsters bespreken. Maar wat ik u wel kan zeggen is dat Nederland ook drie rijders aan de start hebben. Marianne Veenstra, Nancy van de Ven en Kimberley Braam gaan het opnemen tegen oude bekenden als Livia Lancelot, Stephanie Laier en Chiara Fontanesi.

Tekst: Frederik ‘VePix.be’ Van Eeckhoven