X

Het KNMV ONK Motocross start in Emmen!

Na 22 jaar begint het KNMV Open Nederlands Kampioenschap motocross weer eens in Drenthe! De laatste keer dat deze hoog aangeschreven serie van wedstrijd in Drenthe begon was in 1992. Toen werden de punten verdeeld op het mooie circuit van Norg. Op zondag 16 maart wordt de eerste wedstrijd van dit seizoen verreden op het circuit ‘De Pottendijk’. Het is de vierde keer dat organisator Hydrowear MSV Motodrôme Emmen een wedstrijd van deze omvang organiseert.

De eerste wedstrijd van het seizoen heeft altijd iets speciaals. Iedereen begint op ‘nul’ en vanaf het eerste moment dat de rijders en teams op het circuit aankomen is de spanning voelbaar. Dit jaar is er misschien wel extra spanning want regerend kampioen Jeffrey Herlings zal niet starten in Emmen. De Brabander moet van zijn werkgever KTM aan de start verschijnen in het Italiaanse Mantova. Bijzonder jammer voor de fans van Herlings maar het biedt wel mogelijkheden voor andere rijders om direct toe te slaan. Glenn Coldenhoff is natuurlijk een van de favorieten, de Suzuki-rijder won immers al eens in Emmen! Het zal echter een zware klus worden voor ‘The Hoff’ want grote namen uit het Wereld Kampioenschap komen naar de organisatie onderleiding van Gerard Cramer. Met namen als Romain Febvre, Aleksandr Tonkov, Petar Petrov, Luke Styke, Brian Bogers en de geboren Drent Erik Eggens aan de start zal de spanning tot aan de finishvlag voelbaar zijn! Lokale toppers die in deze klasse uit gaan komen zijn Rick Folkers en Jeffrey van der Vlis.

Ook in de MX1 missen wij de regerende kampioen Evgeny Bobryshev, de Rus moet zich van Honda volledig richten op het WK. Dat betekend dat er een nieuwe kampioen zal komen in 2014, wie gaat de klus klaren Marc de Reuver en Herjan Brakke zijn zonder meer kanshebbers op goud. Beide hebben al ervaring welke ze goed kunnen gebruiken in de titelstrijd want dat ze diep moeten gaan voor de bloemen en de champagne is zeker. De Belg Joel Roelants gaat een gooi doen naar de titel en ook hij heeft ervaring. In 2009 won hij immers de MX2-titel! Andere mannen die een gooi gaan doen naar een podiumplek zijn Ceriel Klein Kromhof, William Saris, Jens Getteman en de Zweed Filip Bengtsson. Over een kleine drie maanden weten wij wie de nieuwe kampioen is.

Naast de MX1 en MX2-klasse komt ook de jeugd in actie op het zware zandcircuit van Emmen. De 85cc en 125cc rijders hebben maar een doel en dat is door groeien tot bij ‘de grote jongens’. In de 85cc klasse verwachten wij een strijd tussen de uit Eindhoven afkomstige Roan van de Moosdijk en de Belg Jago Geerts. Geerts werd het afgelopen seizoen derde in de titelstrijd. Van de Moosdijk maakte zijn debuut in het ONK en was tijdens de finale van 2013 al heel dichtbij de dagzege. In de 125cc-klasse zijn alle ogen gericht op Davy Pootjes, de Gelderlander is zonder twijfel de favoriet maar eenvoudig zal het niet worden voor de voormalig Europees Kampioen 65cc en 85cc. Bas Vaessen is al jaren een zware tegenstander van Pootjes, verder zal er rekeningen gehouden moeten worden met Max Engelen, de Belg Cyril Genot, de Brit Conrad Mewse en Dani de Vries! De 17-jarige crosser uit naburige Roden heeft een goede winter achter de rug en zeker de snelheid om het de eerder genoemde rijders heel moeilijk te maken. Met steun van het thuispubliek zou hij wel eens op het podium kunnen finishen!

De trainingen op ‘De Pottendijk’ beginnen om 9uur en het starthek zal om 12uur voor de eerste keer gaan vallen. De entree is slechts 20Euro voor volwassen, kinderen tussen de 12 en 16 jaar betallen en 7,50Euro en kinderen tot 11 jaar zijn gratis.

Door: Steven van Kempen/KEMCO