X

Joel Roelants wint ONK in Harfsen

De typische zandbaan in Harfsen die zich deels rond bomen kronkelt was vandaag het decor voor de vierde manche van het ‘Open Nederlandse Kampioenschap’. We zagen vele dominante prestaties. Zo won Jorge Prado Garcia, in de 85cc, de eerste manche met overmacht door vanaf de eerste meter tot de laatste centimeter te leiden. Achter hem viel één van de kanshebbers op de titel Jago Geerts die zodoende niet verder wist te komen als een derde plaats na Roan van de Moosdijk. Sergi Notario Lopez en Sander Agard Michelsen vervolmaakte de top vijf. De tweede manche zag het er lang uit dat wederom het Spaanse talent Jorge Prado Garcia ging winnen. Maar de in de vierde bocht gevallen Jago Geerts kende een geweldige reeks, en maakte in de laatste ronde de opgelopen achterstand helemaal goed, om zo nog de overwinning in de tweede manche te winnen. De man uit Balen bleef hiermee Jorge Prado Garcia, Roan Van de Moosdijk, Sander Agard-Michelsen en Sergi Notario Lopez vooraf. De dagzege ging wel nog naar onze Spaanse KTM vriend Jorge Prado Garcia.

In de 125cc klasse zagen we in de eerste manche, Davy Pootjes die iedereen meer dan een halve minuut aan hun broek smeerde. Cyril Genot kroonde zich als best of de rest en deed dit op zijn beurt ook weer met bravoure. De derde plaats bemachtigde Conrad Mews voor Max Engelen en Rene De Jong. In de tweede manche van de 125cc klasse kregen we wederom een ware Davy Pootjes show. De man in wording en de opvolging van Jeffrey Herlings dulden geen tegenstand. Cyril Genot werd wederom tweede maar werd, met één minuut gesanctioneerd voor het negeren van de gele vlag. Daardoor zakte de Kemea Yamaha piloot naar de vierde plaats in deze tweede manche. Max Engelen en Rene de Jong ‘finishte’ tweede en derde in deze tweede reeks. De dagzege ging, rarara, naar Davy Pootjes.

Herlings, Herlings, Herlings zo kun je de eerste manche van de MX2 klasse het beste samenvatten. De factory KTM piloot vernederde vriend en vijand door onnavolgbaar hard rond te gaan in het Peppelenbos. Slechts 4 van zijn concurrenten konden in de zelfde ronden finishen als Jeffrey Herlings. Een daarvan was Petar Petrov die na een kort duel met de Husqvarna-boys de tweede plaats wist te claimen. Dit voor Romain Febvre en Aleksandr Tonkov. Brain Bogers maakte op één ronde de top vijf compleet. Beste Belg was Brent Van Doninck op een zevende plaats. Veel verrassing werd er niet verwacht in de tweede manche hier in Harfsen. Maar verrassingen waren er echter wel. De kopstart was nog wel voor Jeffrey Herlings maar de regerend wereldkampioen werd even later naar de kant verwezen door technische problemen. Dit maakte de weg vrij voor Tonkov. Deze kon zonder zorgen naar de overwinning rijden. Achter hem echter zagen we een meer dan boeiende inhaal race van een gevallen Romain Febvre. De Fransman pikte de ene tegenstander na de andere op om net voor de finish Brian Bogers ook z’n tweede plaats af te snoepen. De dagoverwinning ging naar Aleksandr Tonkov die één punt bonus had op Romain Febvre.

De eerste manche van de MX1 klasse begon op zijn beurt dan weer met een kopstart van Ceriel Klein Kromhof. De HSF Logistiek piloot hield in de start z’n landgenoot Marc De Reuver achter hem. De Reuver viel echter al snel weg uit de wedstrijd . CKK op zijn beurt kreeg zowel Tyla Rattray als Joel Roelants voorbij om zo op de derde plaats te finishen. Rattray en Roelants finishte op hun beurt één en twee. Na de finish werd Tyla Rattray met één minuut gesanctioneerd voor het negeren van geel. Dit maakte het resultaat net iets anders. Zo won Roelants de eerste manche voor de zogenaamde groene tafel voor CKK, Dewulf, Rattray en Brakke. De start van de tweede manche in de MX1 klasse bracht Marc De Reuver die enkele ronden een versnoeiend tempo oplegde aan z’n tegenstanders. Hierop nam Joel Roelants het commando over en deze reed z’n wedstrijd perfect uit. De Reuver hield mooi z’n tempo om op het einde nog even onder druk te komen staan van Tyla Rattray. Maar de Zuid-Afrikaan z’n poging om de tweede plaats over te nemen mislukte. De top vijf werd vervolledig door Jeffrey Dewulf en Ceriel Klein Kromhof. De dagoverwinning is uiteraard voor onze Belg Joel Roelants.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Frederik Van Eeckhoven